Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Refael Avidor
Mimarlık mesleğine katkı yapmış, Mimarlar Odası’nın çalışmalarında iz bırakmış meslek büyükleriyle sürdürülen “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisi Refael Avidor kitabıyla devam ediyor.
1968 kuşağının öğrenci temsilcilerinden biri olarak Refael Avidor o yılların hemen bütün etkinliklerinde yer almış, bunun bedelini yargılamalarla, hapislerle ödemiş bir eylem insanı. Kitapta yer alan sözlü tarih görüşmesinde o yılları, yaşadıklarını canlı bir şekilde aktarıyor. Mezuniyetten sonra, 1970’li yılların hayli gergin geçen dönemlerinde Mimarlar Odası’nda Genel Merkez yönetiminde yer alan; yönetim görevinin yanı sıra İstanbul Şubesi çalışanı olduğu yıllarda da Oda platformlarında yaptığı katkılarla, Oda yaşamını verimli bir şekilde sürdüren Avidor’un o dönemlerde yaşananlarla ilgili aktardıkları, Oda tarihine katkı yapacak önemli ipuçları içeriyor.
Avidor, mimarlığa paralel olarak hem şiir, derleme ve antoloji gibi edebiyat kategorilerinde eserler üreten bir yazar hem de çeşitli sergiler açmış, tarihe ışık tutan, rengârenk çalışmalar yapan bir ressam. Yaşadığı ve çalıştığı ortamda meydana gelen olayları, değişen İstanbul’u ve özellikle tarihi doku içinde yaşayan insanların sorunlarını tüm bu çalışmalarında anlatır. Beyoğlu’nun kimliğini koruyan sokaklarını ve içindeki insanları betimlediği resimlerden, yaptığı desenlerden örnekler de kitapta okuyucuyla buluşuyor.