Mimarlar Köy Okullarını Yaşatmaya Devam Ediyor
Paçva Taş Mektep Yaz Kampı yaşam mimarlığını büyütüyor
Mimarlar Odası Şubeleri, mimarlık ve diğer disiplinlerden katılan öğrenciler ile birlikte boşaltılan köy okullarının yeniden işlevlendirilmesi yöre halkı ile birlikte öğrenci kampları düzenleyerek projelendirme ve onarım süreçlerini hayata geçiriyorlar. TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, Ankara Şubesi, Antalya Şubesi, Balıkesir Şubesi, Bursa Şubesi, Diyarbakır Şubesi, Eskişehir Gaziantep Şubesi, Hatay Şubesi, Kocaeli Şubesi, Mersin Şubesi, Samsun Şubesi, Trabzon Şubesi, Van Şubesi tarafından Rize Fındıklı’da Paçva Taş Mektep Yaz Kampı gerçekleştirildi. 1939 yılında yapılan ve 1993 te boşaltılan atıl durumda olan Paçva Taş Mektep onarımının projelendirilmesi, Karadeniz mimarlığı, kırsal alanda yapım teknikleri ve doğal varlıklarımızın korunması, yörenin kültürünü tanıma, deneyimlemeye yönelik geziler, etkinlik ve söyleşilerle alternatif bir yaşam mimarlığını hedeflemektedir. Yöre halkının büyük ilgi gösterdiği ve öğrencilerin evlerde ağırlandığı kampta, akademisyenler, milletvekilleri, televizyoncular, meslek örgütü temsilcileri de yaptıkları sunumlarla ve söyleşilerle büyük katkı sağladı.
TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, Ankara Şubesi, Antalya Şubesi, Balıkesir Şubesi, Bursa Şubesi, Diyarbakır Şubesi, Eskişehir Gaziantep Şubesi, Hatay Şubesi, Kocaeli Şubesi, Mersin Şubesi, Samsun Şubesi, Trabzon Şubesi, Van Şubesi, mimarlık öğrencilerinin deneyimleme yoluyla mimarlığı paylaşmaları kapsamında, taşımalı eğitimden kaynaklı boşaltılan köy okullarının katılımcı bir yöntemle yeniden işlevlendirilmesi için Rize Fındıklı’da “Paçva Taş Mektep” Mimarlık öğrencileri yaz kampı düzenledi.
Mimarlar Odası Şubelerinin önceki yıllarda onardığı Fındıklı Gürsü Taş Mektep’ten sonra ikinci okul olan Paçva Taş Mektep, Gürsu Taş Mektep inisiyatifi ve Yenimahalle Muhtarlığı ile işbirliği ile gerçekleşti. Yaz kampı birlikte horonların çekildiği, imece yöntemiyle onarımların başladığı, projelendirme ve işlevlendirme süreci halkı katılımı ile geliştirildi.
Yaz kampında söyleşiler yapıldı horonlar çekildi, imece yönetimiyle onarım başladı
Öğrenci kamplarının mimarlığın toplumla buluşması ve mekanın yaşamla kurduğu bağ ve hatırlatma mekanlarının bilince çıkartılması açısından önemli bir deneyimleme yoluyla öğrenme olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan kamp süresince, yaşamın yeniden nasıl örgütleneceğini ve umudun nasıl büyütüleceğini birlikte paylaştık, söyleşiler, fındıklı kültür akşamları etkinlikleri yapıldı, sıvalar söküldü, projeler çizildi, halka sunumlar yapılarak okulun yeniden işlevlendirilmesi için fikirler ortaya çıkartıldı. Onarım projesi için uygulama detayları ve projelendirmesinin yapıldığını,paylaşımın doruk noktasına ulaştığını belirtti.
“Taş Mektep Kardeşliği”
Candan şöyle devam etti : “Daha önce Gürsu Taş Mektep’de bir yaz kampı ve onarımı gerçekleştirdik. Yöre halkı Gürsu Taş Mektep’te bir inisiyatif oluşturdu ve oradaki planlamaları hayata geçirerek çalışmalara devam ediyor. Paçva Taş Mektep kampı ise Gürsu Taş Mektep inisiyatifi ve Yenimahalle Muhtarlığı ile birlikte organize edildi. Sadece okulları onarmıyoruz, yitip giden dayanışma imece ve bir arada yeniden yaşamı projelendirecek inisiyatifleri de geliştirerek onlar arasında Taş Mektep Kardeşliği kuruyoruz. Ülkenin tüm boşaltılmış atıl köy okullarını yeniden öğrenme aydınlanma ve dayanışma okulları olarak bir network oluşturmanın ilk adım taşları olarak gördüğümüz Taş Mektep öğrenci yaz kampları için ülkenin dört bir yanından destek ve davet alıyoruz. Anadolu’nun en ücra köşesine kadar mimarlığı toplumla buluşturarak aydınlanmanın mekansallığını örmeye, umudu büyütmeye devam edeceğiz.”
“Hayatla bağ kurmanın yolu taşına toprağına hayatına dokunmak”
Ülkenin dört bir yanından değişik mimarlık okullarından katılan öğrenciler, Bartın’dan gelen peyzaj mimarlığı bölümü hocaları ve öğrencileri ile birlikte farklı disiplinlerin bir arada olduğu Öğrenci kampı, aynı zamanda yaparak öğrenme ve çok disiplinli üretim süreçlerinin halkında katılımıyla yeniden şekillenmesi ile alternatif bir eğitim sürecini de hayata geçiriyor. Kampa katılan öğrenciler, halkın evlerinde konuk ediliyor, evlerin çocukları oluyor, kaynaşıyor ve edindiği kültürü ve bilgi birikimini kendi süzgecinden geçirerek Taş Mekteplerde yeni bir öğrenme ve paylaşım sürecini deneyimliyor. Öğrenciler, kamp yürütücüleri, akademisyenler, mimarlar odası yöneticileri ve yöre halkı ile birlikte arı gibi çalışılan kampta, çevre temizliği, okul temizliği, söküm işlemleri de yapılıyor. En çok da bu çoklu işlev öğrencileri heyecanlandırıyor diyen Candan öğrenciler akademisyenler, yöre halkı ve oda yöneticileri, okulun içerisinde toza toprağa bulaşmaktan çekinmediklerini ve yeni bir dayanışma sürecinin mimarlığın mekansallığında geliştiğini ve giderek yol gösterici olacak bir sürecin izleri olduğunu belirtti.
“Paçva’da bilimsel bilgi ile hayatın gerçekliği masaya yatırıldı”
Paçva Taş Mektep kampı aynı zamanda bilgi birikiminin ve güncel tartışmalarında paylaşıldığı bir üretim mekanı haline geldi. “Kültürel Mirasın Korunması” Ülkemizin Tarım Politikalarının Karadeniz Tarımına Etkileri ve Gıda Egemenliği” Mimarlık Eğitimi ve Köy Enstitüleri,”Kırsal Alan Mimarisi ve Yapım Teknikleri,”, kamp süresince yapılan ve halkında katılımı ile gerçekleşen etkinliklerdi. Bu etkinliklerde Tütün Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu, Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem, Ziraat Mühendisi ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, akademisyenler Tonguç Akış, Esra Lakot Alemdağ, Cansen Kılıççöte, Aydan Yılmaz, Mustafa Reşat Sümerkan ve Mustafa Artar katılarak deneyim aktarımı gerçekleştirdiler.
“Kampta haber alma özgürlüğü Erdem Gül ve Sedat Bozkurt tarafından masaya yatırıldı”
Kampta Türkiye gerçekliği ve medya üzerine haber alma özgürlüğü Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve Fox TV Ankara Temsilcisi Sedat Bozkurt’un katılımıyla değerlendirildi.
Paçva Taş Mektep Öğrenci yaz kampı 29 Temmuzda sonlandırıldı. Taş Mekteb’in sponsorların malzeme desteğiyle onarımı tamamlanacak.