Milliyet Mimarlık’ın 30. Sayısı Bu Pazar Bayilerde

YAPI Dergisi’nin içerik yönetimiyle yayınlanan Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 30. sayısı 30 Temmuz Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerde!

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi 20 Mayıs’ta kapılarını açtı. İki yılda bir gerçekleşen Venedik Mimarlık Bienali, küratörlerin ortaya koyduğu temalar ve söylemler çerçevesinde geliştirilen sergi ve projeler ile mimarlığa ilişkin kavram ve düşünceleri tartışmaya açıyor. Bu yılki küratörlüğünü “Çeşitlilik bizim normumuzdur” bakış açısıyla Lesley Lokko’nun üstlendiği 18. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali’nin teması “Geleceğin Laboratuvarı” olarak belirlenmişti. 26 Kasım 2023’e kadar açık kalacak sergide bu yıl 64 ulusal katılımcı yer alıyor. Lesley Lokko’nun çizdiği “Bu gezegende eşitlik, ırk, umut ve korku sorunlarının birleştiği tek bir yer var: Afrika. Antropolojik düzeyde hepimiz Afrikalıyız. Afrika’da ne oluyorsa bu hepimizin başına geliyor” fikriyle paralel olarak pavyonlar, dekolonizasyon, dekarbonizasyon, kaynak yönetimi gibi fikirlerin arkasındaki anlamı yeniden yorumlayarak ve yapıbozuma uğratarak, yerel uygulama biçimlerinde gizli potansiyeli bularak, Lokko’nun temasına çeşitli şekillerde yanıt veriyor. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu ise bu yıl Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın tasarladığı “Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” projesini ağırlıyor. Bu ayki Dosya sayfalarımızda Venedik Mimarlık Bienali’nde Arsenale ve Giardini’de bulunan eserlerden bir seçkiyi sizler için derledik. 

Söyleşi sayfalarımızda, mimarlık pratiğini, klasik bir yapı üretim stüdyosu olmaktan çok araştırmaya ve öğrenmeye dayalı multi-disipliner bir laboratuvar gibi kurguladığı Salon bünyesinde, özgün bir perspektifte sürdüren Mimar Alper Derinboğaz ile İstanbul Müzesi başta olmak üzere güncel projelerini ve sanat-mimarlık arakesitindeki diğer işlerini konuştuk.

Mimari sayfalarımızda Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano liderliğindeki RPBW tarafından Boğaziçi’nin ışık yansımalarıyla pırıldayan sularından ilham alınarak tasarlanan yeni İstanbul Modern binasına; İç Mimari bölümümüzde Metex Studio Erk’in Antalya, Lara’da tasarladığı, geniş çağdaş sanat seçkisiyle fark yaratan Bayou Villas projesine; Dünyadan sayfalarımızda ise 2023 Dünya Mimarlık Festivali (WAF) bünyesinde yarışacak olan finalist projelere yer verdik. 

Gündem sayfalarımızda mimarlık ortamındaki yarışmalar, etkinlikler ve önemli gelişmelerin yanı sıra Suha Özkan’ın “Bodrum’da Mimari ve Kentsel Korumanın Sıfır Noktası: Salih Efendi Konağı, Sonra Ahmet Ertegün Evi” başlıklı yazısını bulabilirsiniz.

Milliyet Mimarlık dergisinin dolu dolu içeriğini ay boyunca Turkcell Dergilik’te Milliyet ile birlikte okuyabilir, www.milliyet.com.tr ve www.yapidergisi.com web siteleri üzerinden e-dergi olarak indirebilirsiniz. Ayrıca Milliyet Mimarlık’a artık Getir, Trendyol ve Shopier uygulamaları aracılılığıyla 81 ilde ulaşabilmeniz mümkün.