Manuel Vargas Izquierdo Stadyumu ve Yüksek Performans Spor Merkezi

Mimari Tasarım
CCA | Bernardo Quinzaños

Proje Yeri
Tabasco, Meksika

Tamamlanma Tarihi
2023

Toplam İnşaat Alanı
4744 m²

Fotoğraflar
Jaime Navarro

CCA tasarımı Manuel Vargas Izquierdo Stadyumu ve Yüksek Performans Spor Merkezi, strüktürün projenin merkezinde yer aldığı bir yaklaşım ile tasarlanmış.

Manuel Vargas Izquierdo Beyzbol Stadyumu ve Yüksek Performans Spor Merkezi’nin de aralarında bulunduğu, Tabasco kentini temsil eden önemli kamusal alanların yenilenmesini içeren, SEDATU için tasarlanan kentsel tasarım planı, Jalpa de Mendez’deki kamusal hayatı canlandırmayı hedefliyor. Örtülü bir koridor ile kompleksin içindeki alanları birbirine bağlarken, çeşitli spor ve rekreasyon faaliyetleri sunan kapsayıcı ve canlı mekanlar arasında güvenli yaya geçişleri sağlanıyor. Spor kompleksinde var olan kortlar ve servis alanları yeniden modellenerek düzenlenmiş; basketbol ve voleybol sahalarına ev sahipliği yapacak, aynı zamanda karate ve judo idmanları için alan sağlayacak yeni bir yapı tasarlanmış. Bunlara ek olarak, dış mekanda bir kaykay parkı ve çocuk oyun alanı yaratılmış.

Spor kompleksine uygulanan strüktürel çözümde, tutarlı ve işlevsel bir yapısal müdahale hedeflenmiş. Çelik kafes sistem ve bu sisteme entegre olacak brüt beton destekler tercih edilmiş. Bu strüktür sayesinde açık mekanlarda gölgelendirilmiş alanlar sağlanmış ve kullanıcıların hava koşullarından etkilenmeden rahatlıkla spor faaliyetlerini gerçekleştirmeleri mümkün hale gelmiş. Manuel Vargas Izquierdo Beyzbol Stadyumu, her biri görsel ve yapısal olarak tüp gergiler ile desteklenen on adet brüt beton “şemsiye” içeriyor. Bu “şemsiyeler” stadyumun tribünlerine gölgelendirme sağlarken yanlara yerleştirilen rampalar ise komplekse erişimi artırıyor.

Kompleks, strüktürün projenin bütününü oluşturduğu bir yaklaşım ile tasarlanmış. Turuncu tonlardaki beton malzeme, yerel taş ocaklarından elde edilen ve Jalpa de Mendez’in tarihi merkezindeki ana arkadların korkuluklarında kullanılan ikonik taşlara referans veriyor. Bunlara ek olarak, sürdürülebilirlik bağlamında, kompleks içerisinde doğal çapraz havalandırma, yağmur suyu toplama ve yeniden kullanım sistemleri tercih edilmiş.