Malmö Saluhall

Künye

Mimari Tasarım
Wingårdh Arkitektkontor

Tasarım Ekibi
Gert Wingårdh, Joakim lyth, Maria lyth, Ulrika Davidsson, Erik Holmgren, Andre Pihl, Gustaf Wennerberg

Proje Yeri
Malmö, İsveç

İşveren
Annabostäder AB

Ana Yüklenici
CMB

Tamamlanma Tarihi
2016

Proje Alanı
1.500 m²

Fotoğraflar
André Pihl, Wingårdhs

Pazar yeri olarak yeniden işlevlendirilen eski bir yük deposu ve ona eklemlenen modern bir yapıdan oluşan, Wingårdh Arkitektkontor tasarımı Malmö Saluhall, endüstriyel mirasın kamusal işlev kazandırılarak korunmasına başarılı bir örnek oluşturuyor.

Malmö Merkez İstasyonu’nun batısındaki eski yük deposu, iki kardeş, Nina Totté Karyd ve Martin Karyd tarafından bir pazar yeri oluşturmak için satın aldığında çatısız bir kabuktan ibaretmiş. Harabeyi yaklaşık yirmi tedarikçi ve restoran için bir pazar yerine dönüştürmek üzere görevlendirilen Wingårdh Arkitektkontor’un ilk amacı, mevcut dikdörtgen tuğla binasına benzer bir hacim eklemek olmuş, ancak sahada sahada keşfedilen birkaç altyapı katmanı planları değiştirmiş ve eklenecek yeni yapının ayak izi azaltılmış.

Mevcut yapının çatı hareketi taklit edilerek, yeni çatının bir kanadı giriş için bir saçak oluşturmuş. Çatıda, mevcut yapı ile ek yapı arasında bulunan boşluk, tuğla yapıya gün ışığı ulaşmasını sağlıyor.

Yapının sert hava koşullarına dayanıklı, oluklu çelik cephe kaplaması ile, bölgenin uzun süredir hakim olan endüstriyel karakterine atıfta bulunuluyor.

Cephelerin pas kırmızısı rengi, ilerleyen zamanda, onları kaplayan kafesler üzerinde yetişecek bitki örtüsü için bir zemin görevi görüyor. Bu bitki örtüsü, aynı zamanda pazar salonu ile bitişik park yapısı arasındaki dar boşluğu da dolduruyor.