Majara Konutları

Mimari Tasarım
ZAV Architects

Tasarım Ekibi
Mohamadreza Ghodousi, Fatemeh Rezaei, Golnaz Bahrami, Soroush Majidi, Sheila Ehsaei,Sara Jafari, Payman Barkhordari, Mohsen Safshekan, Kaveh Rashidzadeh, Hossein Panjehpour

Proje Yeri
Hürmüz Adası, İran

İşveren
Ali Rezvani, Ehsan Rasoulof

Yüklenici
Amir Tehrani Nobahari

Strüktür Tasarımı
Behrang Baniadam, Rouhi Touski

İnşaat Mühendisi
Farhad Beigi

Elektirik Mühendisi
Pejman Moradian

Peyzaj Tasarımı
Maryam Yousefi, Morteza Adib

Proje Tarihi
2018

Tamamlanma Tarihi
2020

Proje Alanı
10.300 m²

Fotoğraflar
DJI, Payman Barkhordari, Tahmineh Monzavi, Soroush Majidi

ZAV Architects tarafından tasarlanan ve Hürmüz adasının farklı renkteki toprak, kum, çakıl ve taşların şekillendirdiği topoğrafyasına referans veren Majara Konutları, Nader Khalili’nin yenilikçi ve basit tekniği “superadobe” ile inşa edilmiş çok sayıda küçük ölçekli kubbeden oluşuyor.

İran’ın güneyinde, Basra Körfezi’nde yer alan Hürmüz Adası, olağanüstü renkli ve sıra dışı manzaralara sahip tarihi bir bölge olmasına rağmen, turistik ve önemli jeopolitik konuma sahip adanın yerli halkı, birtakım sosyal ve ekonomik sorunlarla yüzleşiyor.

Adadaki toplumsal yaşamı güçlendirmek hedefiyle hayata geçirilen “Presence in Hormuz” projesi kapsamında görev alan ZAV Architects, yerel halk ile ziyaretçileri hem kültürel hem de ekonomik anlamda birbirine bağlayan Majara (Macera) isimli, çok amaçlı, kültürel bir konut projesi üretmiş.

Siyasi anlaşmazlıklar ile mücadele eden İran’da bulunan yerleşimin tasarımında, mimarlığın farklı grupların ortak çıkarlarına hizmet eden “arabulucu” karakterinden faydalanılarak “Mimarlığın sınırları nelerdir?”, “Mimarlık, toplumsal yaşam için nasıl bir siyasi alternatif önerebilir?” ve “Mimarlıkla sosyal faaliyet nasıl elde edilebilir?” sorularına cevap aranmış.

Yerel malzemeler ve yerel insan kaynaklarını kullanarak hesaplı bir şekilde inşa etmek, sınırlı bütçeyi pahalı ithal malzemeler yerine iş gücü maliyetine ve inşaat becerilerini geliştirmek üzere verilecek eğitimlere ayırmak, öngörülemeyen ihtiyaçlara cevap verebilecek esnek bir mekansal kurgu elde etmek tasarımın temel hedefleri olmuş.

“Presence in Hormuz” projesi ile yerel halkın adada bir girişime katılımını ve çıkarlarının dahil edilmesini teşvik etmek amacıyla bir mimari nesneden ziyade güven inşa etmek amaçlanmış.

Hürmüz adasının farklı renkteki toprak, kum, çakıl ve taşlardan oluşan topoğrafyasına referans veren yerleşim, Nader Khalili’nin yenilikçi ve basit tekniği superadobe ile sıkıştırılmış toprak ve kum kullanılarak inşa edilmiş çok sayıda küçük ölçekli kubbeden oluşuyor.Kubbelerin küçük ölçeği, vasıfsız işçilerin inşa kabiliyetlerine uyum sağlıyor.