Mahsul Vakaları | Bayetav Sanat
Araştırması ve programları Dilşad Aladağ tarafından üstlenilen, dünya ile kurduğumuz ilişkileri inceleyen ve yeniden tarifleyen “Mahsul Vakaları” sergisi, 27 Nisan-22 Eylül tarihlerinde İzmir, Bayetav Sanat’ta izleyicilerini bekliyor.
Dünya ile kurulan ilişkilere dair tarifleri yeniden ele alan, araştırma ve programlarını Dilşad Aladağ’ın gerçekleştirdiği “Mahsul Vakaları”, iş birlikleri ve bir aradalıklara dayalı bir sergi ve kamu programı olarak, 27 Nisan-22 Eylül 2024 tarihleri arasında İzmir’de bulunan Bayetav Sanat’ta ziyaretçilerle buluşuyor.
Çukurova’da başlayan ve İzmir’de devam eden, Anadolu’nun Akdeniz kıyılarındaki kırsal modernleşme sürecinin çevresel, kültürel ve toplumsal mahsullerini araştıran “Mahsul Projesi”nin bir uzantısı olan “Mahsul Vakaları”; 2022 yazından bu yana süren, coğrafya gezileri, arşiv ziyaretleri, görüşmeler ve kayıtlarla beslenen araştırma, eş zamanlı olarak genişleyen çevrimiçi bir arşiv denemesini de barındırıyor.
BAYETAV Bir Arada Yaşarız Destek Programı kapsamında İzmir’deki ayağı desteklenen “Mahsul Projesi”, ekolojiyi türler arası ilişkilerle kenetlenen çok katmanlı ve devingen bir ağ olarak inceliyor. “Mahsul Vakaları” ile bugünün devinimlerini coğrafyadan hikayelerle hatırlayarak, yeniden seslendirerek ve türler arası birliktelikler tahayyül ederek düşünmeyi öneriyor.
“Mahsul Vakaları”, Anadolu’da hala izleri bulunan, dünyayla başka türlü ilişkilenme biçimlerini de tarifleyen kadim üretim yöntemlerini pratiğe dökerek hatırlama ve türeterek aktarma olasılıklarını gün yüzüne çıkarıyor. Sergide birbirine dokunan, iz bırakan ve muhafaza eden yerel malzeme ve usullere, arşiv belgeleri, yayınlar, ses, çizim, fotoğraf ve video gibi pek çok farklı mecra ve malzeme eşlik ediyor.
Arapça حَصَلَ (hasl) fiil kökünden türeyen ve Anadolu’da konuşma dilinde yer edinen “mahsul”, dünyayla girdiğimiz ilişkilerle hasıl olanları tarifliyor. Bu ilişki vermekten çok almaya; verime, miktara ve ebata odaklandıkça hasıl olanların kuvveti, etkisi ve sürekliliği değişiyor. Toprağa ekilen bir tohumla bin tohumun, bir barajla bin barajın hasılatı dünyada bambaşka izler bırakıyor.
Birbirine dolanık türlerin ve katmanların devinimiyle oluşmuş ekolojilerde mahsuller de bir o kadar dolanık bir şekilde var oluyor. Yalnız hasılata odaklanan insan merkezli bir bakış, hasılatın yörüngesinde vuku bulanları gözden kaçırıyor. “Mahsul Vakaları”, merkezi çeperinde kalanlarla, hasılatı yörüngesindekilerle birlikte görebilmenin, rafa kaldırılan usül ve araçlarla sürdürebilmenin biçimlerini araştırıyor. Sergi ve kamu programı, dünyayı benzer meraklarla mesken tutan üretimleri yankılarken onlarla işbirliği yaparak çoğalıyor, toprağın, suyun ve havanın hikayelerini buluşturuyor.
Sergide ANATOPIA, Ali Cindoruk, Aslıhan Demirtaş, Aslı Özdoyuran, Dilşad Aladağ, Eylül Şenses, Fatma Belkıs & İz Öztat ve Yasemin Ülgen’den eserler yer alıyor.