Kyoto Üniversitesi Katsura Kütüphanesi

Mimari Tasarım
Waro Kishi + K.ASSOCIATES/Architects Co., Ltd

Proje Yeri
Kyoto, Japonya

Tamamlanma Tarihi
2019

Toplam İnşaat Alanı
4 556 m²

Fotoğraflar
Shigeo Ogawa

Waro Kishi + K.ASSOCIATES imzalı Katsura Kütüphanesi, Kyoto Üniversitesi’nin kademeli olarak inşa edilen yeni kampüsü için diğer yapılarla uyum içerisinde, şehrin ve kampüsün manzarasını gözeten bir mimari sunuyor.

Önceden Kyoto şehrinin kuzeydoğusundaki Hyakumanben ana kampüsünde bulunan Kyoto Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, kademeli olarak Kyoto’nun batı kesiminde bulunan Katsura’da yeni bir kampüse taşınmaya başlamış. Yeni Katsura kampüsü, bütüncül bir tema oluşturmak amacıyla sıkı bir imaj kontrolüyle inşa edilmiş. Waro Kishi + K.ASSOCIATES tarafından tasarımı üstlenilen proje ise Katsura kampüsü için yeni bir kütüphane kurmak olmuş.
Kütüphanenin tasarlanacağı yer, kampüs planında önceden belirlenmiş. Mühendislik Fakültesi’nin ofis kanadıyla karşı karşıya bulunan alandan bambu ormanları ve doğudaki Kyoto Şehri’nin sokaklarını görülebiliyormuş, bu manzara tasarımcılar için önemli parametrelerden bir tanesi olmuş.
Ofis kanadından doğuya doğru bakışı engellememek için ilk plan, plaza seviyesinin sadece bir kat üzerinde alçak bir yapı inşa etmek olmuş. Kütüphane yapısı ve yardımcı tesisleri bu yüksekliğin altında, şehir manzarası göz önünde bulundurularak ve ofis kanadının doğrusal bir uzantısı olarak inşa edilecek şekilde tasarlanmış.
Ancak nihai plandaki alan, ilk planın yarısının altına düşürülmek zorunda kalınca, fakülte ve komşu halk için kütüphane tesisleri için gerekli işlevleri içeren alternatif bir öneri getirilmiş. Diğer tüm işlevler sadece gelecekteki genişletmeler için seçenek olarak önerilmiş.
Nihai planda da ilk planda olduğu gibi, doğuya bakan ofis kanadının görüntüsünün bozulmamasına, ofis kanadından doğrusal uzantının takip edilmesine ve okuma odasından bambu ormanı üzerinden Kyoto Şehri’nin uzak manzarasının ilk önerildiği gibi korunmasına dikkat edilmiş. Kampüs için ortak bir cephe dili uygulaması belirlendiği için cephe malzemesi olarak kiremit tuğla kullanılmış.

Bu tuğla kiremit kaplama, geçmişte Kyoto Teknoloji Enstitüsü ve Kyoto Sanat Üniversitesi’nde görüldüğü gibi üniversite kampüsleri için temel kural olmuş ve buna göre nihai planı tasarlarken bu kurala uyulmuş. Waro Kishi + K.ASSOCIATES, bu projede, öne çıkan bir mimari yapı tasarlamak yerine, plaza ve dolaşılacak geçitler gibi detaylar da dahil olmak üzere tüm kampüsle uyumlu bir mimari tasarlanması gerektiğine inanıyor.

Tarihi Kyoto Teknoloji Enstitüsü kampüsü için, tüm kampüs imajından biraz farklı ama yine de onunla uyum içinde olan mimari mekanlar öneriliyor. Waro Kishi + K.ASSOCIATES, öne çıkan bir mimari sunmanın değil, kamusal alan olarak sağduyulu bir mimari yaratarak uyumlu bir ton yakalamak için bir sahne oluşturmanın anlamlı olduğunu düşünüyor; yeni kampüsün tarihini beslemenin yolunun bu olduğuna inanıyorlar.