Küp

Mimari Tasarım
The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. (UAD)

Tasarım Ekibi
Hong Xiaoquan, Yu Guomin, Tao Jingjin, Huang Wu, Yin Xiong, Meng Liang, Shou Chenxing, Wang Bo, Wu Caifei, Zhang Minmin, Jiang Hao, Yang Xin, Mo Yunfei

Proje Yeri
Hangzhou, Çin

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
16,667

Fotoğraflar
 Zhao Qiang

UAD tasarımı Küp, genç araştırmacıların ve girişimcilerin ihtiyaçlarını karşılarken bulunduğu bölgenin yerel kültürüne referans veriyor.

Küp, Qiantang Nehri’nin güney kıyısında yer alan Hangzhou Xiaoshan Innovation Polis’te ilk inşa edilen yapılardan biri. Bu ikonik yapı ile, gelişmekte olan kentsel alana canlılık kazandırmak hedeflenmiş.

Xiaoshan Innovation Polis’teki genç araştırmacıların ve girişimcilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımda, bilimsel araştırmanın sonsuz olanaklarını ve gençlerin canlılığını ifade eden “küp” kavramı benimsenmiş.

Kulenin cepheleri, “3×3 ızgara” referansıyla tasarlanmış. Cephede, yerel kültür mirasını yansıtmak hedefiyle “dantel” gibi geleneksel el sanatlarından ilham alınmış. Ayrıca, bütünleşik bir bina imajı oluşturmak için çatı da beşinci cephe olarak nitelenerek tasarıma dahil edilmiş.

Tasarımda, bilimsel araştırma, ofis, girişimcilik ve ticari hizmetler dahil olmak üzere ana işlevler iyi organize edilmiş, böylece işlevselliğe ve biçim birliğine ulaşılmış. Ticari mekanlar birkaç “küp”ten oluşuyor ve bu “küpler” arasındaki boşluklar, şehrin ana yollarına bakan giriş ve çıkışları tanımlıyor.

İç düzen, sokakların ve caddelerin geleneksel mekansal kurgusuyla ilişkilenirken doğal bir sirkülasyon oluşturarak ticari alan organizasyonunu daha net ve verimli hale getirmiş. Kademeli olarak konumlanan hacimler sayesinde bir dizi çatı terası, açık hava alanları ve atriyumlar oluşturulmuş. Kulelerin cephelerinde, gün ışığı ve havalandırma için çift katmanlı bir giydirme duvar sistemi tercih edilmiş. Perde duvarlarda, cam ve renkli alüminyum paneller kullanılarak renklerin değişmesiyle güçlü bir fütürist duygu ve ritim hissi sağlanmış.

Tasarımda, konforlu bir iç mekan deneyimi sağlamak için yaygın olarak enerji tasarrufu teknikleri kullanılmış. Çalışma alanı, avlulu geleneksel Hui mimarisinden ilham alınarak tasarlanmış ve etrafında 80 m yüksekliğinde bir atriyum şekillendirilmiş. Derinliğe bağlı olarak, hem çalışma alanı hem de sirkülasyon alanları, gün ışığı ve havalandırma imkanları sunuyor. Fuayenin üzerindeki hareketli cam tavan penceresi, hava akımı sağlıyor.