Kuluçka | Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü (II)
Kuluçka içeriği kapsamında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrenci projelerinden bir seçki sunuyoruz.
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi – Atölye 1 (1, 2)
2022-2023 Bahar Dönemi Proje Seçkisi
Proje Teması: Mimari Dispozisyonlar: Hatay’ın Yeni Dispozisyonel İlişkilerini Kavramak ve Tasarlamak (Architectural Dispositions: Discerning and Designing the New Dispositional Relationships of Hatay)
Proje Konumu: Hatay, Türkiye
1. Çalışma Alanı: Eski Otogar Alanı,
2. Çalışma Alanı: Sofular Mahallesi Park ve Çadır Alanı
Tema Açıklaması: “Son yıllarda dünyanın köklü bir biçimde değişmesine yol açan teknolojik, ekonomik, politik, sosyolojik, demografik ve hatta pandemik birçok gelişme yaşandı. Dijital teknolojiler, Metaverse denilen yeni bir sanal evrenin ortaya çıkmasına; ekonomik krizler, Kapitalist ve Neoliberalist ekonomi politikalarının sorgulanmasına; açlık, savaş, terör ve türlü felaketler nedeniyle gerçekleşen kitlesel göçler, düzensiz bir göç akınının oluşmasına ve buna bağlı olarak sosyolojik ve demografik değişimlerin yaşanmasına yol açtı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi ise ekonomi politikalarından mimari paradigmalara kadar birçok şeyi değişmeye zorladı. Ayrıca yakın zamanda ülkemizde yaşanan depremler şehircilik, mimarlık ve altyapı çalışmaları ile müteahhit üretimi olan yapılı alanları tartışmaya açtı. Tartışmalar, deprem dolayısıyla ciddi bir yıkıma uğrayan kentlerde yeniden yapılanmanın ötesinde yeni bir paradigmatik yaklaşımın geliştirilmesi gerektiğini açığa çıkardı. Yıkılmış, bozulmuş, dispoze olmuş kentlerin yalnızca depreme dayanıklı yapılarla değil aynı zamanda nitelikli bir yapılı çevreyle, açık ve yeşil alan önerileriyle, çevresiyle ve tarihi kent merkezleriyle etkileşim halinde yeniden tasarlanması ihtiyacı ortaya çıktı.
Bu yüzden, biz de tüm bu güncel olaylarla ilişki kuracak ve deprem, göç, ekonomik krizler, pandemi gibi olayların mekanı dispoze eden, yıkan, bozan ve dönüştüren etkisini tartışacak şekilde proje temamızı Mimari Dispozisyonlar, proje alanımızı ise Hatay olarak belirledik. Bu tema, mimarlıkta klasik, kapalı, hiyerarşik ve statik olan mekanlara eleştirel yaklaşmamızı; böylece klasik olmayan, açık, esnek ve dinamik mekanlar tasarlamamızı sağladı. Kısacası, 2022-2023 Bahar Dönemi’nde öğrencilerimizden Mimari Dispozisyonlar teması altında ve Hatay kent merkezi bağlamında mimari mekanın klasik düzeninin dışına çıkmalarını; yani, kalıplaşmış mekansal düzeni bozmalarını, kapalı ve hiyerarşik ilişkileri sorgulamalarını, böylece mekansal olasılıkların ve olası mekanların arayışında olan bir tasarımcı pozisyonu ortaya koymalarını bekledik. Dolayısıyla atölyenin dönem temasını yalnızca tasarımın değil aynı zamanda tasarımcının dispozisyonu olarak değerlendirdik. Yukarıda güncel olaylar ve değişimler üzerinden anlatmaya çalıştığımız gibi kentlerin, sistemlerin, ilişkilerin, bireylerin ve nihayetinde evrenin (Metaverse) dispoze olduğu bir dünyada tasarımcılar olarak bizim de kendimize yeni bir pozisyon bulmamız gerektiğini düşündük. Böylece bu dönem olasılıklara açık olan, arsa ya da parsel sınırlarını, alışılagelmiş mekansal, biçimsel ve işlevsel kalıpları aşan, hatta kendiliğinden oluşan, çevresine yayılan, dağılan, yer değiştiren ve hareket halinde olan ya da bu değişimi fiziksel bir hareketlilik yerine sosyal ve mekansal düzeyde yeni, etkileşimli ve değişken ilişkiler kurmak olarak yorumlayan, bu sayede dispoze bir karakteri bulunan tasarımlar ortaya koymak için çalıştık.”
Yürütücüler: Prof. Dr. Zeynep ULUDAĞ
Doç. Dr. Gülşah GÜLEÇ
Araş. Gör. Neva GERÇEK ATALAY
Mimar Ezgi PAMUK TÜRKERİ (Yarı zamanlı öğretim üyesi)
Seçkide Yer Alan Projeler ve Alt Temaları:
M2022 (2. Sınıf 2. Dönem Projesi)
Öğrenci: Şeymanur İŞLER
Alt Tema: Yeraltı Kaynakları Ar-Ge Merkezi (Hatay / 1. Alan)
M2022 (2. Sınıf 2. Dönem Projesi)
Öğrenci: Berfin DOĞAN
Alt Tema: İleri Dönüşüm Merkezi (Hatay / 1. Alan)
ARCH4022 (4. Sınıf 2. Dönem Projesi)
Öğrenci: Ece ATEŞOĞLU
Alt Tema: Software Development & Innovative Solutions Center (Hatay / 1. Alan)
ARCH4022 (4. Sınıf 2. Dönem Projesi)
Öğrenci: Yusuf Melih BAHAR
Alt Tema: Center for Scientific Research (Hatay / 2. Alan)
Notlar
- Instagram: a.t.o.l.y.e.1
Facebook: Gazi Mimatbir - Atölye 1, 2. 3. ve 4. sınıfların birlikte çalıştıkları düşey bir mimari proje atölyesidir. Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde atölyeler, düşey atölye sistemiyle çalışmalarını sürdürmektedir. 2. ve 3. sınıfların proje sunum dili Türkçe; 4. sınıfların ise İngilizce’dir.