Kuluçka | Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü

Kuluçka içeriği kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrenci projelerinden bir seçki sunuyoruz.

Bursa Spor Bilimleri Üniversitesi Kampüsü

Projenin Üretildiği Ders: MİM4002 Mimari Tasarım 8
Proje Dönemi: 2022-2023 Bahar
Yürütücüler: Prof. Dr. Murat Taş, Prof. Dr. Nilüfer Taş, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Özer, Arş. Gör. Ceren Sağlık
Öğrenci: Abdülkadir Dizlek

“Arazinin potansiyelleri incelendiğinde en dikkat çekici unsur uçak pistiydi. Yapıldığı zamanki ortaya çıkan karbon salınımı, işçilerin yapımında ve onarımında sarf ettiği emek ve şehirdeki hafızası düşünüldüğünde pisti korunma kararı alındı. Korunan pistin etrafında yer alacak fonksiyonların daha bağlantılı olması için pistin tanımlı hale gelmesi gerekiyordu. İlk olarak pistin nişlenmesiyle birlikte etrafında şekillenen fonksiyonlar sayesinde sürpriz mekanlar oluşması amaçlandı. Tasarım aşamasında pistin şekillenmesi için geliştirilen bu adımlarda, pistin belirli bölgeleri titizlikle kesilerek alanda yer alan stadyum toplanma bölgesinin zemininde ve kampüste yer alan peyzaj elemanlarında kullanılması önerildi.”

Kesişim

Projenin Üretildiği Ders: MİM4002 Mimari Tasarım 8
Proje Dönemi: 2022-2023 Bahar
Yürütücüler: Prof. Dr. Murat Taş, Prof. Dr. Nilüfer Taş, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Özer, Arş. Gör. Ceren Sağlık
Öğrenci: İlayda Turan

“Sosyal Bilimler Üniversitesi kampüsü projemde tasarıma başlarken en çok üzerinde durduğum nokta fakültelerin birbirleriyle olan ilişkileriydi. Bu ilişkileri kurarken öğrenciler için keyifli mekanlar yaratmayı amaçladım. Belirli akış ile yerleştirdiğim sosyal kesişim alanları dersliklerle birebir ilişki kuruyor. Aynı zamanda bu kesişim alanlarının üst kotlarında diğer kütleler ile iç içe geçmiş şekilde yollar tasarlayarak sirkülasyonu üst kotlara taşımayı ve bu şekilde hareketliliği her noktadan hissedebilmeyi amaçladım.”

Doğa ve Sağlık Araştırma Merkezi

Projenin Üretildiği Ders: MİM4002 Mimari Tasarım 8
Proje Dönemi: 2022-2023 Bahar
Yürütücüler: Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Prof. Dr. Arzu Çahantimur, Doç. Dr. Rengin Beceren Öztürk, Arş. Gör. Bengisu Özkılavuz
Öğrenci: Berkay Yonat

“Çekirge Caddesi ve 2. Murat Caddesi arasında kalan veya bir başka deyişle Muradiye bölgesi (tarihi doku) ve Kültürpark (yeşil doku) arasında kalan arazide 28 metre kot farkı bulunuyor. Tasarımdaki temel amaç Muradiye bölgesinin akslarını esas alarak tarihi dokuyu yeşil doku ile buluşturan bir yönlenme kurgulamaktı. Kot farkından dolayı oluşan 7 katlı kütleyi hafifletmek için kademelenme ve iç avlu kurgusu tercih edildi. İç avlu oluşturarak ayrıca açık bir sirkülasyon alanı elde edildi. Dolayısıyla sadece bina içinde değil açık alanda da düşey sirkülasyon imkanı sağlandı. Doğa ve sağlık konseptine sahip olan araştırma merkezinin Kültürpark girişine yönlendiren sirkülasyon kurgusu aynı zamanda ağaçların ve bitkilerin bulunduğu bir kent bahçesi olarak da düşünüldü. Üst meydan ve alt meydanı bir araya getiren bu kurgu tarihi doku ve yeşil dokuyu bağlayan bir köprü vazifesi görüyor. İhtiyaç programı için önemli olan oditoryum bu aksı kabuk olarak kullanmakta ve avlunun altında yer alıyor. Kültürpark manzarasına sahip konaklama birimleri , spa ve spor merkezi ile bağlantılı olarak kurgulandı.”