Koruge Ev
Künye
Mimari Tasarım
monotrum
Proje Yeri
Japonya
Tamamlanma Tarihi
2023
Toplam İnşaat Alanı
134 m²
Fotoğraflar
Yoshiro Masuda
Japonya’da bulunan mimari tasarım stüdyosu Monotrum, Kenji Kawai tarafından inşa edilen Koruge Ev’i, yapının mimari kimliğini koruyarak bir konaklama tesisine dönüştürmüş.
Projenin ana fikri bir inşaat mühendisliği malzemesi olan koruge borudan yapılmış bir yapıyı yenileyerek bir konaklama tesisine dönüştürmek. Bu yapıyı, bir tesis tasarımcısı olan Kenji Kawai, 1965 yılında, Japonya’da kendi konutu olarak inşa etmiş ve yapı DOCOMOMO tarafından “Modern Hareket Binası” olarak seçilmiş. Monotrum, yapıyı yenilerken statik bir kültürel varlık olmaktan öte ziyaretçilerin konaklama yoluyla mimariyi deneyimleyebilecekleri bir yer olarak korumaya çalışmış.
İlk yapı; minimal bileşenlere sahip, açık, tek odalı bir ev olarak tasarlanıp inşa edilmiş. Bu tek oda; koruge borulardan yapılmış tünel benzeri bir alan, yapının iki ucu kapatmak için duvarlar ve duvarların arasında bir zeminden oluşuyormuş. Evde ayrı odalar, banyo ve tuvaletler için bölme duvarlar bulunmuyormuş. Bu yapının konaklama amaçlı kullanılabilmesi için misafir odalarının ve ıslak hacimlerin bulunduğu ayrı alanlar yaratılması gerekiyormuş. Bu nedenle, yapısal elemanlar arasındaki boşlukları doldurmak için duvarlar inşa edilerek alanların birbirinden ayrılması sağlanmış. İnşa edilen yeni duvarlar, mümkün olan en az sayıda olacak ve mevcut elemanlardan en iyi şekilde yararlanacak şekilde planlanmış.
Yeni inşa edilen duvarlar, mevcut döşemenin özelliklerine uyacak şekilde koyu kahverengi ahşap panellerle kaplanmış. Yatak, masa ve yere monte edilen klima kapakları gibi mobilyalar da mekanın atmosferine uyum sağlamak için koyu kahverengi ahşap malzemeden yapılmış. Sert demir malzeme ile sakin ahşap malzemenin bir arada kullanılmasıyla kontrast yaratılmış.
Atriuma bakan güney duvarında pencere olarak planlanan ancak iç mekanda fazla parlaklık yarattığı kapatılan büyük açıklık, oval bir yüzey ile kaplanmış. Oval yüzey kaldırıldığında bal peteği yapısı ortaya çıkan duvarın içine aydınlatma yerleştirilmiş ve iç mekanda yüzeyle kaplama yerine yarı saydam bir çadır kumaşı uygulanmış. Böylece kullanılmayan açıklık, canlandırılarak aydınlatma kaynağı olarak yeni bir işlev kazanmış. Konuk odalarının duvarlarında kullanılan kısmi geçirgen polikarbonat paneller, bu duvar aydınlatmasından gelen ışığın konuk odalarının içinde de sızmasını sağlamış.
Birinci kat duvarlarındaki hareketli raflar, özel imalat braketlerle hazır raf direkleri kullanılırken hem panel hem de kutu rafların monte edilmesine izin verecek şekilde tasarlanmış. Bu konsepti takip ederek mimarlar, mevcut raf direkleri kullanılarak monte edilebilen hareketli bir braket ışığı tasarlamış. İç mekan kaplamalarında, koruge borularla aynı galvaniz kaplama kullanılmış.
Mevcut mimari unsurları yeni kullanım için gerekli unsurlarla birleştirerek yeniden inşa edilen Koruge Ev, kimliğini korurken konaklama alanı olarak kullanılabilecek yapı haline dönüştürülmüş. Bu dönüşüm, ziyaretçilere konaklama deneyimi yaşatırken aynı zamanda bu benzersiz mimarinin sürekli kullanımına da katkıda bulunuyor.