Kore Ulusal Meclis İletişim Binası

Mimari Tasarım
Haeahn Architecture

Proje Yeri
Seul, Güney Kore

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
23 754 m²

Fotoğraflar
Namsun Lee

Haeahn Architecture tasarımı  Kore Ulusal Meclis İletişim Binası, “Karşılaş ve İletişim Kur” temasıyla bir mekansal kimlik oluşturarak binanın çoğulcu demokrasiyi temsil ederken  kamu, basın, parlamenter siyaset ve yönetim için çoklu işlevlere sahip.

Kore demokrasisinin beşiği olarak bilinen Ulusal Meclis kompleksi içinde yer alan Ulusal Meclis İletişim Binası, kompleksin mevcut bileşenlerinin düzenini kucaklarken çoğulcu bir ideolojiyi yansıtan bir yapı.  

Güney Kore’nin Seul kentindeki Ulusal Meclis İletişim Binası projesi için Hükümet ve Sivil Binalar kategorisinde 2023 Architizer A+Awards Popular Choice ödülünün kazananları oldu. Binanın birden fazla kullanıcı grubuna yönelik olma amacına hitap etmek için, Ulusal Meclis İletişim Binası sistematik güvenlik sistemlerinin yanı sıra mekansal esneklik ve genişletilebilirlik de sunuyor. Haeahn Architecture Ulusal Meclis alanının resmi anıtsal doğasına ek olarak, kamusal günlük yaşamın doğal olarak meydana geleceği “açık alanları içeren esnek bir bina” inşa etmeyi amaçlamış. Proje sahası ortalama 10-12 metre yüksekliğinde yemyeşil ağaçlarla çevrili yeşil bir alan olduğundan yüksekliğin dört katı geçmemesi sağlanarak, binayı insan ölçeğinde, tanıdık ve yeterince alçak hale getirmeyi amaçlayan bir kamusal yeşil alan kurulmuş. Binanın yeşil ağaçların arasında gömülü kalması ve çatı katının da doğanın akışını birbirine bağlamak için yeşil bir bölge olarak yaratılmasıyla  eskiden yeşil kuşak olarak bilinen ormanın izleri korunmuş.  Yapıda yatay bir imar planı ile fonksiyonlar katlara dağıtılarak her bir tesisin bağımsızlığını korunurken, mekansal kullanılabilirliği ve iş verimliliğini artırmak amaçlanmış. 

Atriyumu çevreleyen dört çekirdek, kullanıcıya göre bir trafik akış sistemi ve tesise göre bir güvenlik sistemi sağlarken entegre çalışma alanı kompozisyonuna optimize edilmiş yapısal modüler sistem, fonksiyonel alan ve çalışma alanı, gelecekte değişen mekan talebine esnek bir şekilde yanıt verecek biçimde oluşturulmuş. Mimarlar, binanın çoğulcu demokrasiyi temsil etmesine ve kamu, basın, parlamenter siyaset ve yönetim için çoklu işlevleri benimsemesine dikkat etmişler. Bu doğrultuda “Karşılaş ve İletişim Kur” temasıyla bir mekansal kimlik oluşturarak, kullanıcı gruplarının karşılıklı iş birliği ve diyalog yoluyla sağlam demokrasiyi ve milli vizyonu desteklemesini sağlamışlar. Bina içinde karşılaşma ve iletişim için çeşitli mekanlar tasarlanırken yapı hem iç hem de dış mekanlarda sürekli olarak birbirine bağlanmak için ortak alanlara ve dinlenme alanlarına sahip. İnsanlar arasında, mekanlar arasında ve doğa ile kentsel çevre arasında iletişimi sağlayan, dinlenme ve paylaşım alanları Ulusal Meclis alanının anıtsal yapısını da koruyor.