Kordsa Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi

Mimari Müellif

Piramit Mimarlık

Proje Yeri

Kurtköy, İstanbul

Mimari Tasarım

Mehmet Toydemir

İç Mimari Tasarım

Ayşe Toydemir

Chamuleau

İşveren

Kordsa Global

Peyzaj       

Spiga Peyzaj

Proje Başlangıç – Bitiş         

2014 – 2015

İnşaat Başlangıç – Bitiş 

2015 – 2016

İnşaat Alanı          

17.000 m²

Fotoğraflar

Yerçekim Mimari Fotoğraf

Statik        

Detay Mühendislik

Elektrik

RT Mühendislik

Altyapı

Mescioğlu Mühendislik

Yangın       

Etik Mühendislik

Modüler Halı 

Modulyss

Hareketli Mobilya 

Koleksiyon

Vitrifiye-Seramik

Vitra

Mesh Asma Tavan

Aspen Integra

Cam separasyon 

(Modüler Bölme Duvarlar)

Trimline

Duvar Dekoratif Panel 

Kibrid-Kaza

Kompozit Duvar Kaplama ve Doğal Ahşap Duvar Kaplama

Nova Wood

Piramit Mimarlık tarafından İstanbul Kurtköy’de tasarlanan yapının içinde, iki kat irtifalı cephe hatları oluşturularak arkasında bulunan mekânların cephe ile doğrudan ilişkisi kesilmiş ve bu sayede yüksek kütleye karşın az katlı yapı algısı oluşturulmuş.

İstanbul Kurtköy’de bulunan Teknopark İstanbul alanı içinde, Kordsa Global’in kompozit teknolojileri üzerine araştırma geliştirme projelerini yapabileceği laboratuvar ve ofislerden oluşan karma kullanımlı bir yapı tasarlandı. İçerdiği teknik işlevler de göz önüne alındığında, yapının prizmatik kütlesel formu arazide konumlanmış bir makine gibi düşünülebilir. Koyu renkli ve yansıtıcı cam ve metal kaplamaların seçimi, yapının ağır görünümlü algısını kuvvetlendiren etkenler oldu.

6.200 m2’lik dikdörtgen bir parsel üzerinde bulunan 17.000 m2 kapalı alana sahip yapıda üretim, laboratuvar ve ofis alanları bulunuyor. Üretim mühendisleri, teknisyenler, doktora öğrencileri, öğretim görevlileri ve kuluçka firmalarının çalışanlarını bir araya getiren bu yapıda, farklı grupların gereksinimlerine göre şekillenmiş özel mekânsal ayrışmalar kontrol altına alındı ve bu da yapının kütlesine yansıdı. Yapı içinde iki kat irtifalı cephe hatları oluşturularak arkasında bulunan mekânların cephe ile doğrudan ilişkisi kesildi; bu sayede yüksek kütleye karşın az katlı yapı algısı oluşturuldu.

Servis ve üretim hacimlerini içeren birinci bodrum ve giriş katlarındaki cephe, yansıtıcı camlarla kaplanarak daha opak bir görüntü elde edildi; buna karşılık üstündeki ofislerin bulunduğu katlarda şeffaf camlı cepheler kullanılarak hem monoton bir formdan uzaklaşıldı hem de yapı içindeki insan hareketlerinin dışarı yansıması amaçlandı. Yapının köşesindeki eğik saçak, kullanıcı ve ziyaretçileri ana giriş lobisine çeken aykırı bir üç boyutlu eleman olarak düşünüldü.

Özel mekanik ve elektrik gereksinimleri nedeniyle yapı düşeyde iki ayrı bölgeye ayrıldı. Mekanik ve elektrik ekipmanları bu senaryoya uygun şekilde birinci bodrum ve çatı katına yerleştirildi. Çatıdaki mekanik tesisatı gizlemek için tüm yapı çevresinde genişletilmiş metal ızgaralar kullanıldı.

İlk iki kat üretim odaklıyken, üçüncü ve dördüncü katlarda laboratuvarlar, kuluçka odaları, toplantı odaları ve sınıflar yer alıyor. Beşinci kat, ofisleri ve ofislere ait sosyal alanı barındırıyor. Servis ve yük girişleri güneyde birinci bodrum katından yapılarak bina ana girişi ile ilişki tamamen kopartıldı ve yaya ile araç girişleri tamamen birbirinden ayrıldı.