Kokkedal İklim Adaptasyonu ve Kentsel Oyun Alanı

Mimari Tasarım
Schønherr

Proje Yeri
Kokkedal, Danimarka

Tamamlanma Tarihi
2019

Toplam İnşaat Alanı
690.000 m²

Fotoğraflar
Carsten Ingemann,Leif Tuxen, Ole Fryd, Steffen Stampe, Thøger Sørensen

Schønherr’in tasarladığı, Kokkedal’daki İklim Adaptasyonu ve Kentsel Oyun Alanı; toplum tarafından güvensiz olarak algılanan ve sel baskını sorunu olan dezavantajlı bir mahalleyi iklime dayanıklı hale getirerek yenilemeyi ve iyileştirmeyi amaçlıyor.

Usserod Nehri’nin yakınında bulunan Kokkedal’da, sel baskınlarına karşı savunmasız durumda olan ve son yıllarda ciddi çevresel sorunlara sebep olan bir dere yatağı bulunuyor. Dere yatağına sınırı olan alanda okul, kreş, huzurevi, iki büyük konut kompleksi ve birçok apartman binası yer alıyor.

Proje, taşkınlar sebebiyle yüzeyde biriken suyu depolamayı, geçirimli yüzeyleri artırarak yağmur suyunun yüzeyde birikmesini önlemeyi ve böylece kentsel yaşamı iyileştirmeyi amaçlıyor. Schønherr’in tasarlamış olduğu İklim Adaptasyonu ve Kentsel Oyun Alanı, önceden yeraltında gömülü olan su boruları ile yağmur sularının tahliye edildiği sistemin yerine; yüzeyde ve görünür, doğa tabanlı bir sistem sunarak bu çözümü kentsel alanlara entegre ediyor. Yağmur suyunun akışı kurgulanarak suyun önce hendeklerde birikmesi ardından daha büyük havzalara ve en son olarak da Usserod Nehri’ne akışı sağlanıyor.
Proje, yaklaşık 35 müdahale noktası ile iklim adaptasyonuna yönelik kapsamlı bir çözüm kitapçığı içeriyor. Yağmur suyu, beş yıllık yağış kapasitesine sahip hacimlerde tutularak daha büyük yağışlardan kaynaklanacak ciddi hasarlar meydana gelmeden yönetilebiliyor. Uygulanan yağmur suyu yönetim sistemi önümüzdeki 30-40 yıl için sel riskini ortadan kaldırıyor. Ana projeyi destekleyen alt müdahaleler, yağmur suyu yönetimine katkıda bulunurken aynı zamanda bahçeler, aktivite alanları, egzersiz yolları, doğa oyun alanları ve okulların bilim eğitimi için kullanılabilecek alanlar gibi sosyal olarak aktifleştirici alanlar olarak işlev görüyor, bu yeni karşılaşma noktaları ve meydanlar bireylerin refah seviyesini olumlu yönde etkiliyor.

Yağmur suyunun depolanmasının yanı sıra, yeni rekreasyonel olanaklar, daha güçlü bir yerel kimlik ve bölge sakinlerine daha güvenli bir alan sunan proje; aynı zamanda parçalanmış kentsel dokuyu birbirine bağlıyor, doğayı sakinlerine yaklaştırıyor. Usserød Nehri’ndeki su kalitesi iyileştirilip çevredeki biyoçeşitlilik artırılarak mavi ve yeşil unsurlar Kokkedal’ın ayrılmaz parçaları haline getiriliyor.

Araştırma projesi kapsamında, özellikle alanın kentsel mekanlarını kullanan kadın sayısında büyük bir artış gözlemlendiği aktarılıyor. Bölge sakinleri artık doğaya daha yakın hissettiklerini, davetkar ve erişilebilir olan yeni yeşil alanlarda büyük buluşmalar yapmaktan keyif aldıklarını belirtiyor.