KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları

Mimari Tasarım
PDG Mimarlar

Tasarım Ekibi
Murat Şahin, Cengiz Gültek, Eylem İşler Kahraman, Ayhan Öçkaç, Can Özkan, Deniz Yıldırım, Anna Cojocar, Büşra Nur Topyıldız (PDG Architects); Kiptaş Proje Etüd Müdürlüğü

Danışman
Hakkı Can Özkan

İşveren
KİPTAŞ / İBB

Tamamlanma Tarihi
2022

Toplam İnşaat Alanı
95.318 m²

Fotoğraflar
Cemal Emden, Mustafa Alkaç/KİPTAŞ

PDG Mimarlar tasarımı  KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları, kentle bütünleşen yaklaşımı; fonksiyonel, çağdaş, özgün, renkli mimari tasarımı; geniş ve ferah balkonları; yeşil alanları ve rekreasyon birimlerinin yanı sıra nitelikli, kaliteli ve hızlı inşa süreciyle de Türkiye’deki sosyal konut anlayışını bir üst seviyeye taşıyor.

Şehir merkezinin 67 km batısında, Marmara Denizi sahilinde bulunan İstanbul’un Silivri ilçesinde 95.318 metrekarelik bir alana yerleşen KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları projesi; 32 bloğa yayılan 1.396 konut, 50 ticari birim ve 1 kreş olmak üzere toplam 1.446 bağımsız birimin yanı sıra sosyal donatılar ve geniş bir peyzaj alanından oluşuyor. 

KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları, kentle bütünleşen yaklaşımı; fonksiyonel, çağdaş, özgün, renkli mimari tasarımı; geniş ve ferah balkonları; yeşil alanları ve rekreasyon birimlerinin yanı sıra nitelikli, kaliteli ve hızlı inşa süreciyle de yenilikçi bir sosyal konut anlayışı geliştirmiş. Yapıların yerleşim planı, sosyal donatılar ve sirkülasyon ağı kentle bütünleşmeyi amaçlayan bir biçimde kurgulanmış.

Kentten kopuk olarak tasarlanmış konut sitelerinin tersine, KİPTAŞ Silivri 4. Etap Konutları’nda kentin mevcut yaya ve taşıt akslarının kesintiye uğramaksızın konut grubunun içinde devam etmesiyle mahalle dokusu sürdürülmüş.

Arsanın topoğrafyası, tasarımı şekillendiren önemli bir veri olduğundan yapı blokları birbirlerine uyumlu bir biçimde eğime yerleşerek ve arazide eğimin en az olduğu alan peyzaja ayrılmış, bu alan projeyi besleyen yeşil bir vadiye dönüştürülmüş. Vadinin iki yakası yaya yollarıyla birbirlerine bağlanırken çevresinde kurgulanan sosyal alanlarla tamamlanmış.

Tasarımda özellikle kırılgan durumda olan insanların; kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların ihtiyaçlarına önem verilmiş, erişilebilir mekanlar oluşturulmuş. Merdiven ve rampalarla desteklenen alternatifli bir dolaşım kurgusu ile yaya ve bisiklet kullanımı teşvik edilmiş.

Sadece bir konut alanı değil kente kazandırılacak bir kamusal alan üretmeyi de amaçlayan tasarımcılar, blokların yollarla ilişkili zemin katlarında konumlandırılan ticari birimleri ve sosyal donatıları yeşil alanlarla birleştirerek mahalle dokusunu güçlendirmiş. Konut bloklarının üst kotlarında oluşturulan teraslar ve konut bloklarının değişken ve hareketli silüeti, organik bir sokak dokusu elde edilmesini sağlamış.

Balkonların oluşturduğu hareketli düzenin yanı sıra kentin dinamikliği yapılara da yansıtılmış. Kullanıcıların kent ile kurdukları bağı ve mahalle algısını güçlendirmek, tekdüzeliği önlemek amacıyla blokların cephelerinde farklı renkler kullanılmış.