Kınık Olive
Künye
Mimari Tasarım
Studio Evren Başbuğ Architects
Proje Yeri
Kınık, İzmir
İşveren
S.S. Kınık İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Tasarım Ekibi
Evren Başbuğ, Oğuz Bodur, Yusuf Bahadır Çelik, Cansu Özlütürk
Ana Yüklenici
Rahime Ok Kent Planlama, Rahime Dönmez
Proje Koordinatörü
Ayşıl Sara Kerimi Bodur
Statik Proje
Kobe, Barış Köroğlu
Mekanik Proje
Proje Isı, Necdet Tunalı
Elektrik Projesi
AYC, Mümtaz Ayça
Tamamlanma Tarihi
2023
Toplam İnşaat Alanı
450 m²
Fotoğraflar
Kıvanç Sönmez, Serkan Örnek
Zeytin ağaçlarıyla çevrili kırsal bir alanda yer alan, Studio Evren Başbuğ Architects tasarımı Kınık Olive, ilk bakışta etrafındaki doğa ile zıt ilişki kuran keskin geometrik formu nedeniyle yabancı görünse de cephe tasarımı ve ölçeği ile çevresi içinde çözünüyor, peyzajın bir parçası haline geliyor.
İzmir’in çeper kuzey ilçelerinden Kınık’ta bir tarımsal kalkınma kooperatifinin kullanımı için Stüdyo Evren Başbuğ tarafından tasarlanan, günlük 80 ton zeytin işleme ve 20 ton zeytinyağı üretim kapasitesi olan küçük ölçekli endüstriyel tesis, Kasım 2023 itibariyle hizmete girmiş. İhtiyaç programındaki teknik ve ıslak hacimler haricinde tek mekan olarak planlanan yapı, yükseltilmiş bir platform üzerinde çelik taşıyıcı sistem olarak tasarlanmış. Mevcut zeytin ağaçlarının arasında kırsal bir peyzaj içerisinde bulunan yapının, ters eğimli çatı formuyla ve bu formun cephe düzenine yansıyan sert açılarıyla çevresindeki benzer işlevli tesislerden ayrışması öngörülmüş.
Cephe ve çatı yüzeyleri için seçilen galvaniz trapez kaplama panelleri, günün farklı saatlerinde farklı açılardan vuran güneş ışınlarının, gökyüzünün ve etrafındaki zeytin ağaçlarından oluşan yoğun bitkisel peyzajın renklerini yansıtıyor. Bu sayede yapı, ilk bakışta çevresine yabancı ve uyumsuz gibi görünen formuna rağmen kırsal peyzajın içinde çözünüyor, renk ve doku anlamında şeffaflaşıyor ve bazen neredeyse ortadan kayboluyor.
İşlevin gerektirdiği mekanın en basit ve maliyetsiz biçimde inşa edilmesi talebi öncelikli tasarım kriteri olarak belirlenmiş. Bu sebeple, yapıda iç mekanda ve dış mekanda kullanılan malzeme çeşitliliği oldukça sınırlı tutulmuş. İmalatların büyük bir kısmı için yerel işgücünden faydalanılmış. Tesis, aynı kooperatifin ilçedeki diğer yatırımı olan süt işleme tesisi ile birlikte yakın çevredeki üreticinin ürünlerini yerelde işleyip son kullanıcıya katma değerli ürünleri daha uygun koşullarda sunmalarını sağlayarak yerel döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.