Kapsül Otel ve Kitabevi

Künye

Mimari Tasarım
Atelier tao+c

Tasarım Ekibi
Tao Liu, Chunyan Cai, Guoxiong Liu, Lihui Han

Proje Yeri
Zhejiang, Çin

İşveren
Fang Yu Kong Cultural & Creative Resort Complex

Yüklenici
Du Construction

Proje Yöneticisi
Huarong Liao, Daguo Jing

Strüktür ve Tesisat Projesi
Shanghai Fengyuzhu Culture Technology Co., Ltd

Mobilya ve Aydınlatma Tasarımı
TIWUWORKS

Ürün Tasarımcısı
Yun Zhao, Xiaowen Chen

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Alanı
232 m²

Fotoğraflar
Su Sheng Liang

Atelier tao + c tarafından, eski bir yapının dönüştürülmesiyle tasarlanan Kapsül Otel ve Kitabevi, farklı yükseklikteki “yüzer” döşemeleri ve bunları birbirine bağlayan zigzaglı rotasıyla, ilginç perspektifler sunuyor.

Kapsül Otel ve Kitabevi, Çin’in Zhejiang eyaletindeki ormanlarında yer alan bir köyde bulunuyor. Atelier tao + c, toprak malzemeyle üretilmiş duvarlara sahip 232 metrekarelik eski bir ahşap yapıyı dönüştürerek, konaklama birimlerine, bir kitap dükkanına ve kütüphaneye yer vermiş.

Orijinal döşemeler ve bölücü duvarlar yerine kütüphane ve ortak kullanım alanları için yüksek bir zemin kat kurgulanmış. Bu alanın üzerine eklenen, görece daha mahrem iki yüzer döşeme, konaklama ihtiyacına hizmet ediyor. Tasarımda sabit bir kat yüksekliği değil; birbiriyle etkileşim halinde, farklı yüksekliklere sahip ve hareketli döşemeler tercih edilmiş. İlginç perspektifler sunan bu alanlar, zarif metal merdivenlerle zigzaglı bir rota oluşturacak şekilde birbirine bağlanıyor ve dağlara çıkarken izlenen rotayı anımsatıyor.

Toplamda 20 kişilik, birbirinin aynısı konaklama birimleri (kapsüller), yerel bambulardan üretilen kitap raflarının oluşturduğu duvarlar ile birbirinden ayrılıyor; böylelikle bu mekanlar için mahremiyet sağlanıyor.

“Bina içindeki binalar” fikriyle tasarlanan yapıda, alanların sınırlarını bulanıklaştırılmış ve mahrem kapsüller ile kamusal mekanlar arasında bir denge sağlanmış.

Yapının orijinal duvarlarını korumak adına cephede yapılan sınırlı değişiklikler, manzara yönüne göre şekillenmiş. Gün ışığından daha çok faydalanmak adına, tavana da açıklıklar yerleştirilmiş.