J. G. Jabbra Kütüphanesi ve R. Nassar Merkezi Yönetim Binası

Mimari Tasarım
Atelier Pagnamenta Torriani

Proje Yeri
Jbeil, Lübnan

İşveren
Lübnan Amerikan Üniversitesi

Mühendislik Projeleri
Rafik El-Khoury & Partners

Proje Yönetimi
DG Jones & Partners

Yüklenici
Natcon

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
8175 m²

Fotoğraflar
Bahaa Ghoussainy

Atelier Pagnamenta Torriani tarafından Lübnan’da tasarlanan J. G. Jabbra Kütüphanesi ve R. Nassar Merkezi Yönetim Binası, alandaki tortul kayaçlardan ve bölgenin katmanlı tarihinden ilham alırken fikir alışverişi, öğrenme ve anlayış ortamı için erişilebilir mekanlar oluşturuyor.

Lübnan Amerikan Üniversitesi, Fenikelilerin dünyanın ilk fonetik alfabesini kodladıkları Jbeil şehrinin yukarısındaki Byblos Kampüsü içerisinde yeni bir kütüphane ve merkezi yönetim binası tasarlaması için Atelier Pagnamenta Torriani’yi görevlendirmiş. Atelier Pagnamenta Torriani, Byblos Kampüs alanını ziyaret ederken ilk izlenimi kazılmış kaya ve alanın üzerindeki dağ olmuş. Böylece açığa çıkan tortul kaya/kayaç ve bölgenin karmaşık, katmanlı tarihi, APT’nin tasarımı için ana ilham kaynağı olmuş. Bir başka ilham kaynağı ise Lübnan’ın güçlü ışığını tam anlamıyla kucaklarken, dağınık bir iç aydınlatma yaratmak için ışığı yumuşatmaya çalışmanın getirdiği zorluk olmuş. Hem kütüphane hem de yönetim binaları kazılan kayanın yanına yerleştirilmesiyle açık bir amfi tiyatro formu, beklenmedik ve davetkar bir alan oluşturulmuş. Kaya bir fon olarak kullanılarak doğal olanla insan yapımı olan yan yana getirilmiş.

Yeni yapılar dinamik formlar olarak tasarlanmış ve dış cepheler, gölge sağlamaya ve yönelime göre içerideki dağınık ışığı optimize etmeye imkan verecek şekilde çok katmanlı düzenlenmiş. Kütüphanenin iç mekanları, bir merkez gibi davranan, büyük bir aydınlık getirerek doğal hava sirkülasyonuna izin veren büyük avlu etrafında geliştirilmiş.

Tasarımda, dış mekanlar sorunsuzca içeri akıyor ve içerisi ve dışarısı arasında bir bağlantı oluşturuluyor. İç mekanlar akışkan, açık ve şeffaf atmosferler sunuyor. Projenin tamamında opak ve şeffaf arasındaki kontrast görünüyor. Gün boyunca opak özellik gösteren cepheler gece iç mekandaki aydınlatma sayesinde daha şeffaf bir karakter kazanıyor.

Amfi tiyatronun üstündeki beton duvarda, Jbeil bölgesinde tarihsel olarak kullanılan dört alfabenin oymaları sergileniyor. Yerel tipolojiden esinlenen pasif özellikler tasarıma dahil edilmiş: Mashrabiya’dan esinlenen çift cidarlı cephe, gölgeleme, havalandırma ve ışık yayılımına izin veriyor ve açık avlu bir baca havalandırması gibi davranıyor. Alt bahçe, geniş kütüphanenin seviyesine ışık ve hava getiriyor. Yapıların kayadan ayrılması, Akdeniz esintisinin açık amfi tiyatro ve kafe alanlarında dolaşmasına ve havalandırılmasına izin veriyor.

Doğal havalandırma ve doğal ışık çözümleri fotovoltaik güneş panelleriyle bir araya gelerek Lübnan’da az bulunan elektrik enerjisine bağımlılığı ve tüketimini büyük ölçüde azaltıyor. Kitaplık ve yardımcı alanlar, akademik çalışmalar ve sosyal yaşam arasında bir sinerji oluşturarak, farklı öğrenci etkinlikleri ve bilgi biçimleri için ortak bir zemin sağlıyor: Fikir alışverişi, iletişim, öğrenme ve anlayış ortamı oluşturmak için tasarlanmış, herkesi kucaklayan bir mekan.

Dağınık ışık ve dingin atmosfer, her seviyede erişilebilirlik, dış mekana kesintisiz bakış, içeride ve dışarıda geniş çalışma alanı seçenekleri ve yerel zanaatkarlar tarafından hazırlanmış özel tasarım, ergonomik mobilyalar ile Hem Lübnan Amerikan Üniversitesi’nin hem de mimarların ana hedefi olan kullanıcıların refahı, incelikli bir şekilde iyileştiriyor.