İstanbul, Bienale Hazırlanıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2007–2026 Bienal Sponsoru Koç Holding’in desteğiyle 17 Eylül-20 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 17. İstanbul Bienali’nin katılımcıları açıklandı.
Sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı ve pek çok başka alandan katılımcının yerel topluluklarla bireysel veya kolektif çalışmalar yürüterek katkı sunduğu 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül’de başlıyor.
İki yılı aşkın süredir dünyanın farklı coğrafyalarındaki topluluklarla işbirliği içinde yürütülen projeler, İstanbul’un çeşitli ilçelerinde, 17. İstanbul Bienali boyunca etkileşime açılacak. Etkinlikler, müdahaleler ve beklenmedik buluşmalar da sergilerin birer parçası olacak.
İstanbul Bienali, İstanbul’un tarihi semtlerindeki müze ve geleneksel sanat mekanlarının yanı sıra kitapçılar, sahaflar, hastaneler, kafeler ile Taksim Meydanı’nın altındaki bir metro tüneli dahil pek çok farklı mekana yayılacak. Bienal bu yıl da ücretsiz olarak gezilebilecek.
Pek çok İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştiren ve üretimlerini destekleyen Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), 1999’dan bu yana kapalı olan İstanbul’un en eski Rum okullarından Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA’nın sanatçı ve küratörlere yönelik bir misafirlik, etkileşim ve üretim programı olarak başlattığı SAHA Studio bienalin Beyoğlu bölgesindeki öne çıkan mekanlarından.
Kadıköy’deki bienal mekanları arasında, İstanbul’un 130 yıllık bir geçmişe sahip endüstriyel miraslarından, artık kentin merkezi kültür-sanat alanlarından biri olan Müze Gazhane var. Suriye’yi terk etmek zorunda kalan sanatçılar tarafından 2014’te Yeldeğirmeni’nde kurulan arthereistanbul, bienalin Kadıköy’deki bir diğer mekanı.
Tarihi Fatih ilçesinde, bu yıl ilk kez bienal ziyaretçilerine açılacak sergi mekânları yer alıyor. Hat ve cilt sanatçısı Emin Barın’ın stüdyosu Barın Han; Mimar Sinan tarafından 16’ncı yüzyılda Kaputan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa için yaptırılan ve 2023 yılında faaliyete geçmeden önce ilk kez bienal izleyicisine açılacak The Çinili Hamam ve 15’inci yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski hamamlardan Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Fatih’teki bienal mekânları arasında. Zeytinburnu’nda 14 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, bu bölgede bienale ve çeşitli performanslara ev sahipliği yapacak mekânlardan bir diğeri.
İstanbul Bienali, bienal katılımcılarının araştırma süreçlerini odağına alan bir podcast dizisiyle de takipçilerine sesleniyor. Açık Radyo’nun ev sahipliği yaptığı Radyo Bienal programlarının Türkçe kayıtları Açık Radyo web sitesinden, İngilizce kayıtları İKSV’nin Spotify, Apple Podcasts ve Deezer hesaplarından dinlenebiliyor.
Bienalin sürekli gelişen katılımcı listesine ulaşmak için tıklayınız.