İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Sergileri, Google Arts & Culture’da Ziyarete Açıldı

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yedi farklı süreli sergisine Google Arts & Culture üzerinden erişilebiliyor. Dünyanın dört bir yanındaki sanatseverler, “Şişli Camii”, “Taksim”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu’ya Seyahat”, “Ahşap İstanbul”, “Dört Ayaklı Belediye” ve “Uzun Öyküler” sergilerini artık internet ortamında tüm ayrıntılarıyla keşfedebilecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ziyarete açıldığı dönemde büyük ilgi toplayan “Dört Ayaklı Belediye”, “Şişli Camii”, “Taksim”, “Uzak İzlenimler”, “Doğu’ya Seyahat”, “Ahşap İstanbul” ve “Uzun Öyküler” başlıklı sergileri Google Arts & Culture platformu üzerinden ziyarete açıldı. Koleksiyonları internet ortamında keşfe çıkmayı mümkün kılan Google Arts & Culture, aynı zamanda ziyaretçilere bu geniş koleksiyonlardaki eserleri en ince detayına kadar inceleyebilme olanağı sunuyor. Google ve 40 ülkeden 151 önemli sanat kurumunun iş birliği ile oluşturulan bu kültür sanat platformu ile dünyanın dört bir yanındaki sanatseverler, kendi koleksiyonlarını oluşturma ve paylaşma şansını da yakalayabiliyor. 2012 yılında, projeye dahil olarak, kalıcı koleksiyon sergilerini Google Arts & Culture’da ziyarete açan Pera Müzesi’nin ardından, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü de süreli sergilerini platform üzerinden ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Google Arts & Culture’da yayına açılan Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri sergisi, İstanbul’un toplumsal tarihinin her döneminde gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sokak köpeklerinin, dini, siyasi ve sosyolojik dönüşümlerle değişen serüvenine ışık tutuyor. Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Osmanlı Yapısı: Şişli Camii sergisi ise Cumhuriyet İstanbulu’nun ilk anıtsal dini yapısını fotoğraf ve metinlerle tanıtıyor. Dijital platformun öne çıkan bir diğer sergisi Taksim: İstanbul’un Kalbi, sosyal hassasiyetlerin en fazla ifade bulduğu bir merkeze dönüşen Taksim Meydanı’nın 19. yüzyıldan 1960’a uzanan süreçte geçirdiği değişim ve dönüşümlere fotoğraf, gravür ve harita üzerinden ışık tutuyor. Doğu’nun Merkezine Seyahat: 1850-1950 Pierre de Gigord Koleksiyonu’ndan İstanbul’da Gezginlerin 100 Yılı sergisi, Batılıların çeşitli merak ve ilgi alanları nedeniyle, 18. yüzyıldan beri doğu topraklarına yaptıkları yolculukların İstanbul odaklı öyküsünü anlatıyor. Uzak İzlenimler: Clara ve Luigi Mayer’in Resimlerinde 18. Yüzyıl İstanbul’u, 1776 – 1792 yılları arasında İstanbul’da görev yapan İngiltere Büyükelçisi Sir Robert Ainslie’yle birlikte kente gelen Luigi Mayer ve İstanbul’da evlendiği Clara Barthold Mayer’in kentin 18. yüzyıl sonundaki pitoresk görüntülerini resmettikleri eserlerden oluşuyor. Kıbrıslı Yalısı, Mazlum Ağa Köşkü, Alman Büyükelçiliği Yazlık Konutu,Kayserili Ahmed Paşa Konağı, Büyükada Altın Ordu Caddesi No.20 ve Zeyrek Bölgesi Evleri gibi konut mimarisinden örnekler sunan Ahşap İstanbul ile kentin tarihsel topoğrafyasına odaklanan bir mikro tarih çalışması niteliğindeki Uzun Öyküler: Melling ve Dunn’ın Panoramalarında İstanbul ise platformun dikkat çeken sergileri arasında yer alıyor. Sergilerin İngilizce ve Türkçe metinleri ile çok sayıda görsel malzemesine Google Arts & Culture platformu üzerinden erişilebiliyor.

“Atatürk: Bir İnsandan Fazlası”, “Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı” ve “Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler” ise İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün yakında Google Arts & Culture’da yayınlamayı planladığı diğer sergiler arasında yer alıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, dünyanın dört bir yanındaki sanatseverleri, İstanbul’a farklı perspektiflerden yaklaşarak özgün birer hikaye oluşturan bu yedi sergiyi incelemek üzere Google Arts & Culture platformuna davet ediyor.