İnşa Edilmemiş 6 İlginç Köprü Tasarımı

Derleyen: Florence Codjoe, İçerik Editörü

Ana amaçları iki bölgeyi birbirine bağlamak olsa da köprüler, estetik bir amaca da hizmet eder ve zamanla birer simge yapı/landmark haline gelir.

Dünya üzerinde inşa edilen pek çok köprünün yanı sıra hayata geçmemiş birçok ilginç köprü tasarımı bulunuyor. Arşivlerden hiç inşa edilmemiş 6 köprünün çizimlerine ulaşılarak nasıl görünecekleri gösterilmiş.

(Kaynak: https://www.uswitch.com/car-insurance/guides/bridges-never-built/)

Crystal Span Köprüsü, Londra

1967’de, Pilkington tarafından cam kullanımını teşvik etmek için kurulan Glass Age Development Committee liderliğinde, Londra’daki Vauxhall Köprüsü’nün yerini alacak bir öneri sunulmuş.

Vauxhall Köprüsü’nün yerine 300 metre uzunluğunda, 7 katlı, camla kaplı Crystal Span’ı inşa etmek amaçlanmış.

Crystal Span diğer köprülerden farklı olarak, bir otel, sanat galerisi, alışveriş merkezi, tiyatro ve çatı bahçesi içerecek şekilde planlanmış. Ancak proje maliyeti yüksek olduğu gerekçesiyle konseyden onay alamamış.

Leonardo da Vinci Köprüsü, İstanbul

Dünya çapında en çok tanınan ressamlardan biri olmasının yanı sıra hayatı boyunca çeşitli makinelerden paraşüt, türbin ve uçaklara kadar birçok tasarımı gerçekleştiren başarılı bir mühendis olan Leonardo da Vinci, 1502’de Sultan II. Beyazıt’ın isteği üzerine İstanbul’da, Haliç’ten geçecek bir köprü tasarlamış. Ancak iddialı tasarım, uygulanabilir olmadığı düşünülerek reddedilmiş.

Günümüzde, 500 yıldan uzun bir süre sonra, Massachusetts Institute of Technology (MIT) mühendisleri, Da Vinci’nin tasarımını test ederek yapısal olarak sağlam olduğu sonucuna varmış ve Da Vinci’yi haklı çıkarmış.

Golden Gate Köprüsü, San Francisco

Dünyanın en bilindik köprülerinden biri olan San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü kendine özgü rengi ve farklı görüntüsü ile öne çıkıyor.

Başlangıçta ABD Savaş Bakanlığı, köprünün bombalanması veya çökmesi durumunda donanma gemilerinin tuzağa düşebileceğinden endişe ederek köprünün inşasına itiraz etse de süreç sonunda bakanlık ikna edilerek inşaata onay verilmiş ancak köprünün görünüşü hakkında fikir ayrılıkları oluşmuş.

Donanma sisli havalarda görünmesi için köprünün siyah ve sarı çizgilerle boyanmasını isterken, Hava Kuvvetleri havadan daha belirgin hale getirmek için kırmızı ve beyaz çizgileri tercih etmiş.

Brooklyn-Battery Köprüsü, New York

Günde yaklaşık 55.000 otomobil, kamyon ve otobüsün, yılda 20 milyonun üzerinde aracın Brooklyn-Battery Tüneli’ni kullandığı tahmin ediliyor.

1930’larda bir trafik düzenleme projesinin parçası olarak inşaattan sorumlu Robert Moses tarafından tünel yerine köprü fikri ortaya atılmış. Moses, tünelin 84 milyon dolarlık maliyetine kıyasla köprünün maliyetini 41 milyon dolar olarak belirleyerek, köprü fikrinin yalnızca daha ucuz bir seçenek değil aynı zamanda trafik için daha verimli bir çözüm olacağını öne sürmüş.

Moses’ın tüm çabalarına rağmen, fikri şiddetle reddedilmiş ve Brooklyn-Battery Tüneli başlangıçta planlandığı gibi inşa edilmiş.

Sidney Liman Köprüsü, Sidney

Lyne hükümeti 1900’de, Liman Köprüsü tasarımı için Sidney’deki en büyük açık hava pazarı olan Kraliçe Victoria Pazarı’nda sergilenen, 30 farklı tasarımın sunulduğu dünya çapında bir yarışma düzenlemiş.

1904’teki ekonomik kriz ve hükümet değişikliği nedeniyle projenin inşaatına hiç başlanmamış. Projenin ihaleye çıktığı 1921 yılından 1924’e kadar 20’den fazla tasarım sunulmuş.

Ernest Stowe tarafından önerilen tasarım, Balls Head, Millers Point ve Balmain bağlantılarına sahip, Goat Island’da bir aktarım merkezi ve anıt kulesi bulunan üç açıklıklı bir köprü fikriymiş.

The Fourth Forth Bridge, İskoçya

İskoçya’da Forth Nehri üstünden geçen Forth Köprüsü, Forth Road Köprüsü ve Queensferry Crossing olmak üzere 3 adet köprü bulunuyor.

Ancak yakın zamanda, 1945 yılına ait çizimleri bulunan mevcut Forth Köprüsü’nün hemen aşağısına inşa edilecek ikinci bir demiryolu köprüsü (dördüncü bir Forth Köprüsü) planı keşfedilmiş. Tasarımın neden hazırlandığı veya uygulanmadığı hakkında bir bilgi olmasa da tarihçiler, planların savaşta hasar gören bir köprünün yenileme projesi olduğu veya artan tren talebiyle başa çıkmak için çizildiği gibi çeşitli teoriler üzerine yoğunlaşıyor.