HIM Evleri, Kemerburgaz, İstanbul
Künye
Mimari Tasarım:DE.X Mimarlık
Yönetici Mimar:Berke De Bensason
Tasarım Ekibi:
Kübra Yanık (Proje Sorumlusu)
Ayşe Kimyacıoğlu
Yiğitcan Ülkücü
Feyza Kimyacıoğlu
Sinan Azizağaoğlu
İşveren:HİM Yapı
Strüktür:Gelişim İnşaat Proje
Mekanik Tesisat:Beta Teknik
Elektrik Tesisatı:Esan Mühendislik
Peyzaj:TYLA
Danışman:Zinos Yapı
Alan:7.500 m2
Fotoğraflar: Kemal Seçkin
Kemerburgaz, son 15 yılın yapılaşma dinamikleri göz önüne alındığında, kentin zengin gündelik hayatına en yakın, kaosuna en uzak yerleşim yeri olarak seçkin konut projeleri için uygun bir mahalle olarak öne çıkar.
Toplu taşıma projelerinin gelişmesi ve yakın çevresindeki yeni havalimanı projesinin getirdiği dönüşümün neticesinde, yeşilin baskın olduğu düşük yapı yoğunluklu kırsal doku, yapı izi büyük, çevresine göre yüksek lüks konut projeleri ile belirli odak alanlarda radikal şekilde dönüşmeye başlamıştır. HIM Evleri Kemer Projesi bu alanların dışında, düşük yoğunluklu niteliklerini halen muhafaza edebilmeye çalışan bir kent parçasının kenarında yer alır.
Kendisi de bu dönemin yapılarına dahil olan proje parçalı düşük yoğunluklu kırsal dokudan, tek kütlede toplanmış yoğun yeni yapılaşma dokusuna bir geçiş tipolojisi önerir.
Bina programı diğer projelerde olduğu gibi tek bir kütlede değil, kırsal peyzajın dokusuna referansla dört ayrı yapıda, parçalı bir dokuda çözülmüştür. Yeşilin egemen olduğu manzara yönüne yönlendirilmiş olan yapılar, aralarında oluşan ve farklı kotlarda bulunan avlular sayesinde hem ışık sorununu çözer hem de komşuluk ilişkilerini olumlu yönde besleyecek fırsatlar sunar.
Bahçe girişinden itibaren peyzaj ile giriş kotunun doğal taş ve ahşap malzemesi kullanıcıların çevresini sarar. Giriş kotunda bitkiler ve doğal malzeme ile sağlanan doğrusal süreklilik yapı aralarında yaşam alanlarının açıldığı avlular ve terasları görmeyi mümkün kılan perspektiflerle zenginleşir. Her bir yapı bloğu üst kotlarda, kırsal dokudan ilham alınan kırma çatı altında özgün renkleri ile ayrışır. Giriş kotu ve üst kotlardaki bu malzeme farklılığı her yapı bloğuna özgün bir kimlik verir. Kırma çatı ile tanımlanan üst kotların ön ve arka cephesini kaplayan, yatayda ve düşeyde parçalanmış alüminyum cephe, ahşap yalı baskısını çağdaş malzeme ile yorumlama denemesi olarak okunabilir. Hem bu deneme hem de giriş kotu ve üst kotların malzeme farklılaşması yapı karakterini ve oranlarını kırsal dokunun karakterine ve oranlarına yaklaştırmayı amaçlar.