“Hands-On” | Kapadokya’da Sıkıştırılmış Toprak Atölyesi
Can Cumalı ve Çağlar İşbilir yürütücülüğünde, 22-24 Temmuz tarihlerinde Kapadokya’nın eşsiz peyzajında gerçekleşecek olan “Hands-On” Sıkıştırılmış Toprak Atölyesi için son başvuru tarihi 15 Temmuz olarak belirlendi.
Kapadokya’nın eşsiz güzelliğinde, Kızılırmak kıyısında toprak yapım tekniklerinde derinleşmek isteyen ve elleriyle üretip yine elleriyle inşa edilecek bir hafta için toprağın çağrısına kulak veren farklı disiplinlerde eğitim gören 16 üniversite öğrencisi aranıyor.
Sıkıştırılmış toprak yapım tekniklerinin bütün detaylarının anlatılacağı atölyede toprak yapım pratikleri ve malzeme etkin tasarım detayları hakkında bilgiler verilecek. Katılımcılar ile zenginleşecek atölyede Dunna & Barba bahçesinde sıkıştırılmış toprak yapım tekniği ile baştan sona bir karşılama ünitesi yapılması planlanıyor. Can Cumalı ve Çağlar İşbilir yürütücülüğünde gerçekleşecek olan atölyede 22 – 24 Temmuz 2024 tarihleri arasında Avanos / Kapadokya ‘da gerçekleşecek. Katılımcılar bir yandan elleriyle bölgenin toprağına şekil verirken bir yandan da Şef Duran Özdemir’in tabakları üzerinden bir Kapadokya turuna çıkacaklar.
Atölyeye Kimle Katılabilir?
Atölye daveti; sanat, tasarım ve güzel sanatlar bölümleri başta olmak üzere farklı disiplinlerde eğitim alan bütün üniversite bölümlerinin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilerine açık (Yeni mezun durumunda görünen katılımcılar atölyeye başvurabilirler). Katılımcı sayısı 16 ile sınırlandırıldı.
Çevrimiçi başvuru linkine buradan erişebilirsiniz.
Mono Earth Kimdir?
Mono Earth doğal olanın güzelliğini sanatın ve tasarımın öznesi haline getirmek isteyen bir ekip. Başka bir deyişle merkezine toprağı alarak doğal süreçleri, estetik objelere, yerleştirmelere veya mekân çözümlemelerine dönüştürerek etki yaratmayı hedefleyen bir oluşum. Sanatçı ve tasarımcılarla ortak çalışarak mekânlara dokunuşlar yapıyor veya mekânın kendisini toprakla kurguluyoruz. Her geçen gün dokunduğumuz alanlar da giderek genişliyor.
Rammed Earth (Sıkıştırılmış Toprak) Nedir?
Sıkıştırılmış toprak, belli oranda ve türde nemli toprağın güçlü kalıplar eşliğinde basit makineler yardımı ile sıkıştırılarak inşa yapılabilecek sistem haline getirilmesidir. Binlerce yıllık geleneksel kullanımının yanında modern arayüzü ve malzemenin doğasından gelen birçok avantajı ile doğal ve güçlü bir yapım yöntemidir. Rammed Earth tekniği insanlık tarihinin zor zamanlarında ucuz konut inşa etmenin hızlı bir yolu olarak görülse de son zamanlarda sürdürülebilir mimarinin inşa yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır. Toprak yapım yöntemlerinin en ağırı olduğu bilinen yöntem, modern dokusu ve detayları ile dayanıklı doğal yapı tutkunlarının tercihleri arasındadır.
Atölyede Neler Var?
Kapadokya’nın büyüleyici atmosferinde toprağı dokunarak hissettiğimiz, hissederek öğrendiğimiz, öğrenerek tasarladığımız ama en önemlisi hep beraber ellerimizle ürettiğimiz bir hafta sizleri bekliyor. Sıkıştırılmış toprak yapım tekniğinin detaylarının anlatılacağı atölyede toprak yapım pratikleri ve malzeme etkin tasarım detayları hakkında bilgiler verilecektir. Katılımcılar ile zenginleşecek atölyede Dunna & Barba Bahçesinde sıkıştırılmış toprak yapım tekniği ile bir karşılama ünitesi yapılması planlanmaktadır.
Atölyeden Bazı Başlıklar
Toprak Nedir?, Bir Yapı Malzemesi Olarak Toprak, Sıkıştırılmış Toprak Nedir?, Sıkıştırılmış Toprak Toprak Karışımların Hazırlanması, Sıkıştırılmış Toprak Test Blokları Hazırlanması, Sıkıştırılmış Toprak Test Blokları Analizi, Rammed Earth Kalıp Sistemleri, Rammed Earth Sıkıştırma Sistemleri, 1/1 Ölçekli Rammed Earth Uygulama, Mimari Tasarımda Sıkıştırılmış Toprak, Sıkıştırılmış Toprak Yapılarda Mimari Prensip Detayı Üretilmesi, Bir Tasarım Girdisi Olarak Sıkıştırılmış Toprak, Yığma Yapı Sistemi ve Sıkıştırılmış Toprak Tekniği İlişkisi