Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü | II. Ulusal İç Mimarlık Eleştirel Yaklaşımlar Sempozyumu

Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan Tasarım Eğitimi konulu Ulusal İç Mimarlık Eleştirel Yaklaşımlar Sempozyumu için bildirilerin son gönderim tarihi 5 Şubat 2024 olarak güncellendi.

II. Ulusal İç Mimarlık Eleştirel Yaklaşımlar Sempozyumu (İÇMEYS) bu sene araştırmacıları “tasarım eğitimi” konusunda düşünmeye ve üretmeye davet ediyor. Etkinlik Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü tarafından 16-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenecek.

Günümüzde tasarım sınırları net bir şekilde çizilmiş tekil alanlara ait olan çalışmalardan ziyade, farklı araştırma alanları arasında gelişen etkileşimleri barındırıyor. Tasarım eğitimi ise buna paralel olarak çok disiplinli ve disiplinler-arası bir kimlik edindi. Bu eğitim anlayışı çoğunlukla hayatın ya da gündelik olanın iyileştirilmesine yönelik çözüm üretme süreçlerini deneyimleyerek öğrenme bakış açısını öneriyor. Bu duruş, tasarım eğitiminin temel araştırma konusunu mekan ve yaşam kılıyor. Konu yaşam ve mekanın tasarımı olduğu zaman, tasarım eğitimi fen bilimlerinden sosyal bilimlere, güzel sanatlardan bilim ve teknolojiye uzanabilen geniş bir spektrumu ifade eden bir alan olma özelliği gösteriyor.

Bu sempozyum, merkezine stüdyo eğitimini alan mevcut spektrumda “tasarım eğitimini” seçmeli derslerden staja kadar tüm bileşenleri ile tartışmaya açmayı amaçlıyor.

Sempozyum, omurgasını oluşturan eleştirel yaklaşım kavramını “ana akım ve yerleşik teorik/pratik yaklaşımların dışında ya da kıyısında kalan ve bir tavır olarak bunu seçen üretim biçimleri” olarak tanımlıyor. Bu yıl ise sempozyum ana teması olan “tasarım eğitimi”, bu güçlü omurgaya yaslanarak konvansiyonel olan hakkında, yorumlar, eleştiriler ve alternatifler çerçevesinde tartışmayı hedefliyor.

İÇMEYS’24 bu kapsamda öncelikli olarak İç Mimarlık, Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Kentsel Tasarım alanlarında çalışan araştırmacılara açık bir çağrıda bulunuyor. Sempozyumun çağrısı bu alanların sınırlarının esnemesiyle oluşan kesişimlerde; tıp, biyoloji, mühendislik gibi disiplinlerin yanı sıra felsefe, sosyoloji, antropoloji, coğrafya, ekonomi vb. alanlardaki çalışmalara ve multimedya, yeni medya, performans, reklamcılık gibi yaratıcı alanlardan önerilere de açık.

Önerilen Başlıklar

• Tasarım eğitiminde stüdyo (stüdyo kurguları, süreç, alternatif yaklaşımlar, roller, temsil)

• Tasarım eğitimin mekan kullanımları (kamusal mekan, sanal mekân, mekanın dönüşümü)

• Tasarım eğitiminde işbirlikleri (akademik, sektörel ve üniversite dışı öğrenme)

• Tasarım eğitimi ve dijitalleşme

• Tasarım eğitiminde multidisipliner yaklaşımlar

•Tasarımın eğitiminde ölçekler arası yaklaşımlar (endüstriyel ürün, mobilya, grafik, tekstil, peyzaj vb.)

• Tasarım eğitimine tarihsel perspektiften bakış

• Tasarım eğitiminde uygulama olanakları (malzeme, prototip, 3B baskı)

• Tasarım eğitiminde potansiyeller ve açmazlar

• Tasarım eğitimi ve sürdürülebilirlik

Başvuru Koşulları:

Başvurular, ilgili alanlarda çalışan akademisyenler, araştırmacılar, lisansüstü öğrenciler ve tasarım/uygulama pratiği sürdüren tüm katılımcılara açık.

Bildiri özetleri 150-200 kelime ve en fazla 5 anahtar kelime içerecek şekilde düzenlenmeli ve icmeys@halic.edu.tr adresine iletilecek.