Güneş Kent

Künye

Mimari Tasarım

Labics (Maria Claudia Clemente, Francesco Isidori)

Tasarım Ekibi

Luigi Panetta, Paola Bettinsoli, Chiara Capriulo, Gaia Maria Lombardo, Michele Morganti, Giorgio Pasqualini, Filippo Pesce

Proje Yeri
Roma, İtalya

Strüktür Mühendisliği
Studio Pagnoni Vita

Mekanik ve Elektrik Mühendisliği
3TI Progetti

Şantiye Yönetimi
Eideo servizi d’ingegneria (Stefano D’Ambrosio)

Genel Yüklenici
Parsitalia Srl

İşveren
Hines Italia SGR Spa (INPGI Hines Fund)

Malsahibi
Investire SGR

Alan
17.300 m2

Yarışma Tarihi
2007

Tasarım Tarihi
2007 – 2010

Tamamlanma Tarihi
2016

Fotoğraflar

Marco Cappelletti, Fernando Guerra | FG+SG fotografia de arquitectura

Roma merkezli mimarlık ofisi Labics, Güneş Kent projesinde bir otobüs garajını dönüştürerek, büro, perakende ve konut birimlerini bir araya getirecek bir karma kullanım öngörüyor.

Bir kentsel gelişim proje yarışmasının kazananı olan tasarım, var olan bir otobüs garajını dönüştürerek, büro, perakende ve konut birimlerini bir araya getirecek bir karma kullanım öngörüyor.

Proje, Roma Belediyesi ile kentin ulaşım otoritesi olan ATAC’ın işbirliğiyle gerçekleştirilen ve kentin önemli noktalarındaki eski otobüs garajlarının dönüşümünü kapsayan bir çalışmanın parçası. Kent merkezinin çeperinde yer alan bölge, geri planda kalmış olmakla birlikte konumu dolayısıyla önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Labics, bölge sakinleri için yeni bir odak noktası yaratırken, aynı zamanda kent merkezine ayrıcalıklı bir erişime sahip olan alanın profilini yükseltmeyi amaçlamış.

Alana giriş ve çıkışı kolaylaştıran ve insan akışlarını teşvik eden gözenekli tasarım, Labics’in kentlerin bir nesne dizisi olarak değil sistemler çevresinde inşa edilmesi yönündeki felsefesini yansıtıyor. Kamusal mekân, bir artık alan görünümüne sahip olmanın aksine yapılı öğelerle tümüyle bütünleşmiş durumda. Buna örnek olarak bodrum katı, üst katlardaki yürüyüş yollarının taşıyıcılarına evsahipliği yaparken aynı zamanda kendi içinde bir yaya yolu niteliği taşıyor. Bu durum zengin bir deneyim sunan, karmaşık bir kamusal mekân sunuyor.

Proje farklı katmanların eklemlenmesinden oluşuyor; zemin katta ticari birimler ve halk kütüphanesi, birinci katta bürolar ve bunların üzerinde kamusal alanlar yer alıyor. Bu kamusal alanın üzerinde, biri çoğunlukla büro birimleri içeren öteki ikisinde ise konut birimleri yer alan üç adet yapı bulunuyor. Konut yapıları tipoloji ve dış görünüm bağlamında zıtlık oluşturuyor. İlki, yatay cam güneşliklerle çevrili küçük ve orta boyutta daireler içerirken, ikincisi ise esnek, ayarlanabilir güneşlenme ve eğlenceli değişken bir cephe sunan alüminyum panellerle kaplı düpleks lüks “villa”lara ev sahipliği yapıyor.