Goede Doelen Loterijen

Mimari Tasarım

Benthem Crouwel Architects

İç Mimari Tasarım

D/Dock Design Studio ve Yolanda Loudon

Proje yeri

Amsterdam, Hollanda

Tamamlanma Tarihi

2018

İşveren

Dutch Charity Lotteries (Goede Doelen Loterijen)

Yüklenici

J.P. van Eesteren

Sürdürülebilirlik Danışmanı

Sylvia Renes/ BenR Adviseurs

Alan

15.300 m²

Fotoğraflar

Jannes Linders, Michael Van Oosten

Benthem Crouwel Architects, Amsterdam’ın güneyindeki boş ve bakımsız bir ofis binasını, Hollandalı bir piyango şirketi olan Goede Doelen Loterijen’in çalışanları için keyifli, ilham veren mekânlar sunan, sürdürülebilir bir ofis yapısı olarak yeniden ele almış.

Hollandalı mimarlık ofisi Benthem Crouwel Architects tarafından tasarlanan Goede Doelen Loterijen, Hollanda’nın Amsterdam kentinde yer alıyor. Gelirlerinin büyük bir kısmını yardım fonu olarak kullanan Goede Doelen Loterijen piyango şirketinin ofis yapısı olarak yeniden ele alınan bakımsız ve terk edilmiş olan yapı, BREEAM yeşil bina sertifikasının en yüksek derecelendirmesi olan “Outstanding” sertifikasına sahip. Çok sayıda ofisin yanı sıra halka açık bir restoran, oditoryum ve TV stüdyosunu bünyesinde barındıran yapının iç mekân tasarımını D/Dock Design Studio ve Yolanda Loudon üstlenmiş.

Şirketin yıllardır farklı lokasyonlarda çalışmış olan 600 çalışanını tek bir çatı altında toplamak isteyen Goede Doelen Loterijen yetkilileri, tasarımcılardan kolektif çalışmaya imkân sağlayan, sürdürülebilir bir ofis yaratmalarını istemiş. Goede Doelen Loterijen piyango şirketinin sosyal politikalarının ve misyonunun görünür kılınması sağlanarak, erişilebilir, şeffaf ve Amsterdam’ın hızla gelişen bir ticaret bölgesi olan Zuidas’a en iyi şekilde eklemlenen bir yapı tasarlamak amaçlanmış. Dutch Charity Lotteries (Goede Doelen Loterijen) çalışanlarının görüşleri tasarım sürecine en başından itibaren dahil edilerek, özgün bir kolektif üretim süreci oluşturulmuş.

Çatıyı destekleyen altı adet ince yapılı, ağaç biçimli kolon, tavandaki cilalı alüminyumdan yapılmış 6800 adet yaprak ile birlikte duvarlarda ve döşemelerde farklı bir doku ve etki yaratıyor ve kullanıcılarda ormanda yürüyormuş hissi uyandırıyor. Kullanılan renklerle birlikte, ışık şiddeti ve atmosfer, yapının farklı bölümlerine ve zamana göre değişkenlik gösteriyor.

Yeni bir yapı tasarlamak yerine mevcut binayı genişleten ve yeniden ele alan tasarımcılar, teknolojinin sunduğu imkânlarla sürdürülebilirlik kriterlerini yerine getirerek yapının aynı zamanda ekstra enerji üretmesini sağlamış. 949 adet güneş paneliyle enerji üreten çatı, aynı zamanda yağmur suyunu depolayarak çatı bahçelerinin sulanması ve temizlik sistemleri için gereken suyu temin ediyor. Eski ofis binasının yıkılan bölümlerindeki malzemeler yeniden değerlendirilirken, yeni kullanılan malzemeler de sürdürülebilirlik açısından test edilmiş. Tüm bu özellikler BREEAM sertifikalı yapının, Hollanda’nın en sürdürülebilir yenileme projesi olarak nitelendirilmesini sağlamış.

İngilizce’den çeviren: Betül Toy