Gemak Tersanesi Yönetim Binası
Künye
Mimari Tasarım
CM Mimarlık
Tasarım Ekibi
Cem Sorguç, Cüneyt Şentürk, Çiğdem Yalırsu, Tolga Yağlı, Deniz Gezgin
İşveren
Gemak Tersanesi
Ana Yüklenici
Gemak Tersanesi
Statik Proje
Özcihan Mühendislik
Peyzaj Projesi
Landworks
Mekanik Projesi
Ente Mühendislik
Elektrik Projesi
Tasarım Proje
Proje Tarihi
2017
Tamamlanma Tarihi
2020
Proje Alanı
3.240 m2
Fotoğraflar
Cemal Emden
CM Mimarlık tarafından tasarlanan Gemak Tersanesi Yönetim Binası, yönlere bağlı güneş kırıcı elemanları, cepheyi içeri çekerek oluşturulan yapısal kurgusu ve cephe diliyle bir ofis programına sahip olsa da içinde bulunduğu yer ve hizmet sektörü nedeniyle çevresindeki endüstriyel yapılara, vinçlere ve liftlere atıf yapıyor.
Gemak Tersanesi Yönetim Binası, Marmara Denizi’nin güneydoğu kıyısında körfezin girişinde yer alan tersanenin içerisinde bulunuyor. Dünyanın her yerinden bu tersaneye şilepler, gemiler geliyor ve onarılıp, bakımı yapılıyor ve yollarına devam ediyor.
Çelik malzeme, boya ve raspa işlemi, metal sesi buranın bir gerçeği. Yapıyı tasarlarken tersanenin bağlamından etkilenilmiş. Gerek malzeme kullanımı gerekse de gemi konstrüksiyonu ve gemi elemanları sabit yapı için nasıl bir yapı elemanı haline gelebilir sorusuna aranan cevaplar ile tasarım ilerlemiş.
Yapı boyuna iki dilime ayrılarak iki dilimin arasına yerleştirilen sirkülasyon, servisler, ıslak hacimler ile birbirine eklemlenmiş (artiküle edilmiş). Tek kollu bir merdivenin yer aldığı bu artikülasyonda katlara sahanlıklardan dağılarak girilebiliyor ve merdiven 3. kattan sonra açığa çıkarak en üst katta yer alan ve tersaneye adeta bir kaptan köprüsü gibi bütün bir bakışı sağlayan kafeteryaya ulaşıyor. Yapı deniz tarafını ve gemileri, atölyeleri şeffaf bir cepheden izler bir konumda. İç mekan tasarımı esnek ve değişebilir partisyonlardan oluşuyor. İç mekanda gereklilik olmadıkça bir kaplama kullanılmamış. Böylelikle, yapının konstrüksiyonu ve strüktürel kurgusu içeriye de taşınmış.
Yönlere bağlı güneş kırıcı elemanlar veya cepheyi içeri çekerek oluşturulan yapısal kurgusu ve cephe dili ile her ne kadar bir ofis programına sahip olsa da içinde bulunduğu yer ve hizmet sektörü nedeniyle çevresindeki endüstriyel yapılara, vinçlere (crane), liftlere atıf yapıyor. Endüstrinin kullanmadığı hiçbir şeyi içermeyen fikri ve çıplak estetiği, yapıyı tasarlarken önemli ölçütlerden ve niyetlerden biri olmuş.
Yapı tamamıyla çelik konstrüksiyon olarak tasarlanmış ve inşa edilmiş. Yapı bir bodrum kat içermiyor. Ayak izinde olduğu gibi yükseliyor. Zemin katta fazla derin olmayan bir temel teknolojisi ile tüm taşıyıcılar rasyonel bir şekilde yükseliyor ve strüktür kendini tamamlıyor. Yapı, boyuna iki dilim düzgün bir geometri içinde kayarak durması ile kütlesel bir kararlılık sağlıyor. Adeta bir şilep gibi yerine yanaşmış, ilişmiş ve gerektiğinde gitmeye hazır bir sonlu yapı fikri için daha iyi bir yer düşünülemez.