Galaxie eR Anaokulu

Mimari Tasarım
RG Architects Studio

Lider Mimar
Radomír Grafek

Tasarım Ekibi
Zdeněk Navrátil, Matěj Čunát

Proje Yeri
Varnsdorf, Çek Cumhuriyeti

Tamamlanma Tarihi
2024

Toplam İnşaat Alanı
1120 m²

Fotoğraflar
BoysPlayNice

Modern bir eğitim yapısı olan RG Architects Studio imzalı Galaxie eR Anaokulu; eliptik planı, peyzajla uyumlu yapısı ve çocukların gelişimi için sunduğu huzurlu ve esnek ortamıyla dikkat çekiyor.

Yeni Galaxie eR Anaokulu elli çocuk için Šluknov’daki Varnsdorf kasabasında, yeni okul öncesi tesislerine yönelik artan talebi karşılıyor. Západní Caddesi ile Edisonova Okulu’na giden yolun köşesinde yer alan bina, düzenli eliptik bir kat planına ve eliptik bir iç avluya sahip tek katlı tuğla bir yapı. Yapı, alçak bir parapete sahip yeşil bir düz çatı ile çok işlevli salonun üzerinde yükseltilmiş diğer bir çatı ile kaplı.

Binanın şekli; çevredeki gelişim, mevcut iletişim ilişkileri, köşe konumu ve arsanın yönü dikkate alınarak, iç mekanlarda ve galeride yeterli güneş ışığı sağlamak ve çevredeki peyzaja ve bitişik orman parkına bakmaya izin verecek şekilde tasarlanmış. Binanın yerleşimi, kreşin önünde eliptik yeşil adalarla yüksek kaliteli bir kamusal alan yaratarak doğal yaya dolaşımına izin veriyor.

Anaokulunun organik şekli, insan ruhu için gerekli olan ve çocukların gelişimi için arzu edilen “besin” olan açıklığı, hareket özgürlüğünü, uyumu ve güzelliği temsil ediyor. Binanın içinde, sakin bir bahçe fikrini ve çocuğun saf ruhunu sembolize eden yeni dikilmiş sakura ağaçlarının bulunduğu yeşil bir galeri açılarak çocukların dinlenmeleri ve oynamaları için huzurlu bir yer yaratıyor.

İç yerleşim planı, her biri yirmi beş çocuk kapasiteli, gerekli operasyonel ve sıhhi tesislerle donatılmış iki ayrı bölümden, yemek bölümü ve anaokulunun merkezinde yer alan çok işlevli bir salondan oluşuyor. Salon, anaokulu işletmesi dahilinde çocuk partileri ve fiziksel aktiviteler için kullanılabileceği gibi, okul saatleri dışında kültürel etkinlikler ve aktiviteler için de kullanılıyor.

Salon, komşu sınıflardan hareketli sürgülü panellerle ayrılarak gerektiğinde tüm alanda esnek değişiklikler yapılmasına olanak tanıyor. Anaokulunun yan kanatlarına simetrik olarak yerleştirilen sınıflar ve oyun odaları ya da çocuklar için uyku alanları; oyuncak rafları, gömme dolaplar, hareketli konteynerler ve bitişikteki bahçeye bakan çocukların göz hizasına yerleştirilmiş entegre şerit ve çerçevesiz kare pencereler içeren yerleşik atipik mobilyalarla dışarıdan sınırlanan açık alanlar olarak tasarlanmış.

İç mekanlar; açık gri muşamba döşeme, entegre çerçevesiz pencereli mobilyaların açık huş kontrplakları, beyaz boya ve dairesel ışıklı akustik delikli tavanları birleştiren nötr ortamlar olarak tasarlanmış ve sonuçta oyun ögelerinin ve standart mobilyaların bireysel renk vurgularının ve huş ağaçları ve çiçek açan sakura ile bitişik bahçenin öne çıkmasına izin veriyor. Çevre duvarındaki şerit ve kare pencerelerle avluya bakan, tavandan tabana camlar sayesinde bahçe, tüm anaokulunun uyumlu ortamını tamamlayarak iç mekanın bir parçası haline geliyor.