Formentera Adası’ndaki Ev

Mimari Tasarım
Marià Castelló Martínez (m-ar.net)

Proje Yeri
Formentera, İspanya

İnşaat Mühendisi
Agustí Yern Ribas

Strüktür
Miguel Rodríguez Nevado / Ferran Juan

Enstalasyonlar
Javier Colomar Riera

Ortaklar
Marga Ferrer, Natàlia Castellà, Lorena Ruzafa, Elena Vinyarskaya

Yükleniciler
Motas Proyectos e Interiorismo S.L., Luis Tulcanazo Castro, Antonio Serra Requena, Foreva S.L.

Taşeronlar
iCarp Valencia S.L., Velima System S.L., Astiglass S.L., Singularglass S.L.

Projelendirme
2007-2014

Tamamlanma Tarihi
2017

Toplam İnşaat Alanı
315 m2 

Fotoğraflar
Marià Castelló Martínez

Formentera Adası’nda yer alan, Marià Castelló Martínez tasarımı konut, herhangi bir duvarla örtülmemiş bir oyuk ve bu oyuğun üzerinde yer alan üç kütleden oluşuyor.

Bosc d’en Pep Ferrer, Formentera Adası’nın güney kıyısında, Migjorn plajının yanında yer alan bir bölge. Bu bölge, ufkun yalnızca 1763’te inşa edilen Pi des Català Kulesi tarafından kesildiği, yaşama arzusunu ortaya çıkaran bir manzaraya sahip.

Proje, tellürik ve tektonik arasındaki ikiliğe odaklanıyor: Ağır ve hafif; yeryüzü ve hava; el işi ve teknolojik; basınç ve çekme direnci…

Proje alanındaki kaya, bir heykel gibi oyulmuş ve taş ocaklarını anımsatan bir boşluk bırakılmış. Tek bir taşla hayata geçen koca bir mekan: Monolitik, megalitik, stereotomik…

Çevreye duyarlı bir aile için inşa edilen konut, prefabrike elemanlarla inşa edilmiş üç modül ve bir oyuktan oluşuyor. Bu boyuna kurgu; ardıl boşlukları, verandaları, bağlantıları ve inşaat sürecinde projeye entegre edilen ana erişim avlusunu içeriyor.

Yapının üç katmanı açıkça ayırt edilebiliyor: Alt katta herhangi bir duvarla örtülmeyen kayalık, zemin katın tabanını oluşturan beton ve çapraz lamine ahşap panellerin oluşturduğu kabuk.

Kullanılan malzemeler ve uygulamadaki üstün kalite, projenin gerçekleştirilmesi sürecinde önemli rol oynamış. Biyo-inşaat kriterleri gözetilmiş; doğal malzemeler ve kazıdan elde edilen çakıl, “capri” kireçtaşı, çam ve köknar ağacı, geri dönüştürülmüş paneller, macael mermeri gibi mümkün olduğunca inşaat alanından elde edilen, sürdürülebilir malzemeler tercih edilmiş. Ayrıca tasarımda mevcut iklimde etkinliği kanıtlanmış pasif biyoklimatik sistemler ve yağmur suyunu geri dönüştüren büyük hacimli su tankı kullanılmış.

(Marià Castelló Architecture: m-ar.net)