Fil Müzesi

Mimari Tasarım
Bangkok Project Studio

Tasarım Ekibi
Boonserm Premthada, Nathan Mehl

Proje Yeri
Surin, Tayland

İşveren
Surin Valiliği

Mühendislik

Preecha Suvaparpkul

Yüklenici
Rattanachart Construction Co, Ltd.

Tamamlanma Tarihi
2020

Toplam İnşaat Alanı
5.400 m2

Fotoğraflar

Spaceshift Studio

Bangkok Project Studio tarafından tasarlanan Fil Müzesi, Tayland’ın kuzeyindeki Kui köyünün halkı ile iki yüzden fazla fil arasındaki sömürüye dayanmayan, köklü ilişkileri gözler önüne seriyor.

Tayland kültüründe önemli bir yere sahip olan filler, Taylandlılar için sadece geçmişteki görkemli kraliyet törenlerinin bir parçası veya şavaşlarda eşlik eden hayvanlar olarak değil, aynı zamanda aile üyeleri olarak görülüyor. Filler ve insanlar arasındaki bu bağın en güçlü olduğu yerlerden biri de ülkenin kuzeydoğusundaki Surin eyaletinde bulunan Kui köyü. Yüzyıllar boyunca köy halkı, yaşamını fillerle birlikte sürdürmüş.

Gür bir yeşil alan olan Surin ormanın özellikle son yarım yüzyılda ihracat ürünleri için tahrip edilmesiyle Kui halkı ve filler kuraklık , yiyecek kıtlığı ve ormandaki şifalı bitkilerin azalması gibi sorunlarla yüzleşmiş; göç etmek veya turistik fil kamplarında uygunsuz koşullarda yaşamak zorunda kalmış.

Fil Müzesi, yerel yönetim tarafından yerli halk ve filleri evlerine döndürmek ve uygun yaşam koşulları sağlamak için başlatılan Elephant World projesinin bir parçası. Müze, sadece objeleri sergilemiyor, burada yaşayan köylüler ile iki yüzden fazla fil arasındaki sömürü üzerine kurulmayan ilişkileri de gözler önüne seriyor.

Büyük bir arsanın ortasında farklı yüksekliklere sahip kıvrımlı duvarlar yükselerek ziyaretçileri yönlendiren, bir filin geçebileceği büyüklükteki boşlukları oluşturuyor.

Dört galeriden küçük havuzların bulunduğu, farklı şekil ve ölçekteki, kırmızı renkli toprakla örtülü avlulara ulaşılıyor. Fil müzesi; avluları, korunaklı mekanları ve sirkülasyon alanlarıyla fillerle insanların ilişkisini, evlerini, birlikte yıkandıkları göletleri anımsatıyor.

Yaşamı tasvir eden güneş ışığı, tasarımın önemli bir unsuru. Belirli mekanlar bol güneş ışığı ile aydınlanırken, bazı mekanlar daha loş bir atmosfere sahip. Işığın etkisi, güneşin açısına bağlı olarak gün boyunca değişiyor ve ürünlerin sergilendiği avlular ile dış duvarlar, ışık oyunlarına sahne oluyor.

Kuşaktan kuşağa aktarılan yerel tekniklerin uygulandığı yapıda 480.000’den fazla tuğla blok kullanılmış. Tuğla bloklar bölgedeki killi topraktan üretilmiş. Çok fazla iş olanağının bulunmadığı köyde, inşaat süreci yerel halk için istihdam ve gelir sağlarken, çoğu zaman gözardı edilen yerel malzeme öne çıkarılmış.