FAB Cinema

Künye

Mimari Tasarım
X+Living

Tasarım Ekibi
Li Xiang, Ren Lijiao, Wu Feng

Proje Yeri
Xi’an, Çin

Tamamlanma Tarihi
2020

Proje Alanı
1.150 m²

Fotoğraflar
Shao Feng

X+Living tarafından tasarlanan FAB Cinema her biri farklı temaya sahip salonları ve film gösterimi öncesi veya sonrasında aktif olarak kullanılan, farklı işlevlerin entegre edildiği bekleme alanları ile geleneksel sinema tasarımlarından sıyrılıyor.

Çin’in Xi’an şehrinde yer alan FAB Cinema, bilet satış ve büfenin de yer aldığı giriş bölümü ve salonlarıyla bir bütün teşkil ederek geleneksel sinema tasarımlarından sıyrılıyor.

Sinemanın giriş ve bekleme alanında bilardo gibi oyunlara yer verilerek sıkıcı, tekdüze mekanlar yerine kullanıcıların film gösterimi öncesinde ve sonrasında aktif olarak kullanabileceği mekanlar elde edilmiş.

Kullanıcıların, filmlerin “çekim sahnesi”ni mekansal anlatı yoluyla deneyimlemesi hedeflenmiş. Bekleme salonu her izleyiciye benzersiz “görsel efektler” sunarken abartılı siyah ve altın rengi birlikteliği ve fotoğraf lambalarından esinlenerek tasarlanan aydınlatmalar dramatik görünümler oluşturuyor.

Sınırlı kapasiteye sahip dört kare salonunun her biri farklı bir temayla tasarlanmış. 1. Salon, klasik kitaplıkları ve siyah-kırmızı koltuklarıyla Avrupa tarzı bir çalışma ortamını simüle ediyor. 2. Salon’a ise grotesk bir sanatçının oturma odası görünümü verilmiş. Saf renkler ve geometriler kullanılarak tasarımda sadelik sağlanmış. 3. Salon’da  klasik mimari öğeleri ve zarif kemerler koyu yeşil zeminle beraber kullanılırken 4. Salon’da şehrin canlılığını ifade eden zengin renklere fütüristik, sürreal bir mekan yaratmak hedefiyle yer verilmiş.