EYG Grup Narlıbahçe Evleri Satış Bürosu

Proje Adı: EYG Grup Narlıbahçe Evleri Satış Bürosu

Mimari Tasarım ve Koordinasyon:  M. Eylem Baştürkmen – EYG Grup Tasarım Direktörü

İşveren: EYG Konut ve Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.

Proje Yeri: Aşağı Dudullu, Ümraniye

Strüktür Proje + Uygulama: Apec Çelik Yapı Sistemleri

Elektrik –Mekanik Proje: Anka Proje Danışmanlık

İçmimari Proje: Bosey Mimarlık Ltd. Şti

İçmimari Uygulama ve Koordinasyon: Mehmet Özkaplan – EYG Grup Uygulama Direktörü

Peyzaj Tasarım: Atlas Peyzaj Mimarlığı & Kentsel Tasarım

Proje+Uygulama Süresi: Eylül – Kasım 2017

Yapı Tipi: Tek Katlı Galvaniz Hafif Çelik Taşıyıcı Sistem Üzerine PU Sandviç Panel Duvar ve Çatı Giydirmesi

Yapı Alanı: 560 m2

Fotoğraflar: Gürkan Akay

EYG Grup’un EYG Gayrımenkul bünyesinde Ümraniye – Çekmeköy bölgesi Şile otobanı üzerindeki son yatırımı Narlıbahçe Evleri karma kullanım projesinin satış bürosu, şirket bünyesinde çalışan, tasarım ve uygulama konusunda deneyimli mimar, teknik ve uygulama ekibi ile satış ekibinin deneyimini de projeye aktararak hayata geçirilmiş, kelimenin tam anlamıyla “in house” bir proje olarak tanımlanabilir.

Ekibin çözüm ortağı olarak seçtiği Apec firması için de satış bürosu amacıyla üretilmiş ilk uygulama olması iki taraf için de heyecan verici ve yenilikçi bir yaklaşım oldu ve 3 ay gibi kısa bir sürede mimari, içmimari tasarım ve uygulaması tamamlandı.

Bina, strüktür ve cephe elemanlarının satış bürosu kullanımı bittiğinde başka bir işlev ve amaç için yeniden kullanılabilme özelliği ile sürdürülebilir bir proje hayata geçirme hevesi ve yakın çevre binalardan ayrışan yapı strüktürü ve cephesi ile çevresine değer katmaya yönelik yenilikçi bir anlayış ile tasarlandı. Bu nedenle de malzeme ve strüktür seçimi önem kazandı.

Taşıyıcı sistemin seçiminde bu amaçlara yönelik en uygun tercihi belirlerken uzun ömürlü, kurulumu kolay, kaynaksız, demonte edilebilir özelliklere sahip olan Apec Akıllı Çelik Yapı sistemleri ile çalışıldı. Yapının taşıyıcı sistemi tamamen çinko galvaniz kaplı konstrüksiyon ve kaynaksız cıvatalı sistemlerden oluşuyor, bu da uzun ömürlü ve sürdürülebilir kullanım olanağı sağlıyor. Aynı zamanda geniş açıklıklar taşıyıcısız geçildiğinden iç mekânda ferah ve modern kullanım alanı yaratıyor.

Son 10 yılda konut yatırım sektöründe özellikle önemi artan müşteri memnuniyeti ile satışa destek amaçlı gelişen satış bürosu konseptleri farklılaşarak şirketlerin ve aynı zamanda geliştirilen yatırım projelerinin de yüzü konumuna geldi. Proje kriterlerini satış bürosunda müşteri ağırlamaya başladığınız anda hissettirebildiğinizde alıcıya daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Bu bilinçle bu tasarımda da çevresine değer katmayı amaçlayan bir yapı oluşturulmak istendi. Bu tarz akıllı çelik yapı sistem binaların yaygın kullanımı daha çok, depo ve hangar binaları olarak değerlendiriliyor. Ancak alışılmışın dışında cephe ve çatı kaplamasında antrasit renk özel çözümü ile binaya ağırlık ve değer katarken yakın çevreye de farklı bir kimlik ve değer kazandırıldı. Proje tasarlanırken, işlev olarak içe dönük bir yapısı olmakla birlikte bulunduğu çevre de göz ardı edilmedi. Narlıbahçe Evleri’nin bulunduğu bulvarın başlangıç noktasında yer alan satış bürosu binası, bölgedeki değişimin de proje ile hissedilmesini sağladı.

Basit yapı formunun işlevselliği içinde satış bürosunun bütün gereksiniminin tanımlanmış alanlar ile karşılanması için başta dezavantaj gibi görünen bütün konstrüksiyon detaylarının gizlenmeden açıkça görülmesi de içmimari tasarımıyla avantaja çevrildi ve iç mekânda da farklılaşan modern ama sıcak bir dekorasyon yapıldı.

Bosey Mimarlık kurucu ortağı Mimar Betül Hassamancı Seydik tarafından tasarlanan iç mimarisinde proje cephe elemanlarına atıfta bulunan cephe ve iç dekorasyon elemanları kullanımı ile dil birliği sağlandı. Projede olduğu gibi satış bürosunda de yeşilin ve ahşabın doğallığını ve sıcaklığını yaşatan dekorasyon ön planda tutuldu.

Toplam 560 m2’lik satış bürosu alanı içinde giriş karşılama bölümünde yer alan çocuk oyun alanı minik ziyaretçilerin de güvenli bir şekilde eğlenceli ve deneysel vakit geçirebileceği bir alan olarak tasarlandı. Farklı yaş gruplarına yönelik oyunlar ve renklerle tasarlanan alan sunduğu küçük özel köşeler sayesinde hem birlikte hem bireysel oyuna olanak veriyor.

Proje görsellerinin oldukça fazla sayıda sergilenmesine izin veren strüktür yapısındaki localardan oluşan görüşme alanları, klasik masa sandalye düzenine göre daha sıcak ve ev havasında tasarlanırken projenin dikkat çeken cephe elemanları da içmimariye aktarılarak görüşme localarını birbirinden ayıran elemanlar olarak kullanıldı.

Satış bürosunun yerleştiği alanda hiç yeşil alan olmamasına karşın beton zemin üzerinde yükselerek, saksı, doğal çakıl, bazalt vb. malzemeler kullanımı ile yaklaşık 400 m2’ye yakın peyzaj alanı oluşturuldu. Peyzaj öğelerinde yine projeye öykünen sert zemin elemanlarının kullanımı ile dil birliği dış mekânda da devam etmiş oldu.