Dünyaya Uzanmak | Kasa Galeri

Özge Enginöz ve Gözde Mulla‘nın eserlerini bir araya getiren, küratörlüğünü Gamze Öztürk’ün gerçekleştirdiği Dünyaya Uzanmak başlıklı sergi, Kasa Galeri’de 14 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Özge Enginöz ve Gözde Mulla’nın çalışmalarını, Kasa Galeri’de Gamze Öztürk’ün küratörlüğünde bir araya getiren “Dünyaya Uzanmak” başlıklı sergi, 30 Ocak-14 Mart 2025 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.

Sergi, insan ve dünya arasında süregelen çok katmanlı ilişkiden ilham alıyor. Dünyaya uzanmak kavramı, bir varlığın kendi sınırlarını aşarak çevresiyle bağ kurmasını ve dünyayla birliğini ifade ediyor. Bu ilişkiler ağının olanaklarını ev üzerinden araştırmayı amaçlayan sergi, izleyiciyi bu çerçevede Özge Enginöz ve Gözde Mulla arasında gelişen diyaloğu keşfetmeye davet ediyor.

Canlı ve cansız varlıkları olağan bağlamlarının dışında buluşturan Özge Enginöz, nesnelerin kabul gören anlamlarını sorguladığı çalışmalarında sıklıkla ev mevhumunu irdeliyor. Hasar kavramına odaklanan Enginöz, yanma, yok olma, bozulma ya da kül olma süreçleri çerçevesinde dünyayla ve birbirimizle ilişkilenme biçimlerimizi sorguluyor. Her evi yaşantının izlerini barındıran bir araştırma alanı olarak gören Gözde Mulla, kağıt ve kalemi pek çok olasılıkla buluşturarak bir mekan olarak evin imkanlarını anlamaya çalışıyor. Mulla, mekanın belleği ile siyasal, toplumsal ve kültürel olguların mekandaki yansımalarını boşluk ve eşik kavramları üzerinden ele alıyor.

Serginin anlatısı, Kasa Galeri’nin mekansal kurgusu etrafında şekilleniyor. Birbirine bağlanan odalarda, evin kuruluşuna, kurulmaya devam edişine ve tamamlanmayan tabiatına, son olarak tüm bu edimlerden geriye kalanlara ilişkin bir izlek sunuluyor. “dünyaya uzanmak” sergisi, 14 Mart 2025 tarihine kadar, hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında Kasa Galeri’de ziyaret edilebilir.


*Serginin İngilizce başlığı “coming closer to the world”, Ursula Le Guin’in insanın dünyayla başka türlü ilişkilendiği bir toplumsal örgütlenme biçimi hayal eden Hep Yuvaya Dönmek kitabından geliyor. Kitaptaki, “Vadi’de Yeryüzü Evleri’nde Yaşayanlardan Kendilerinden Önce Yeryüzü’nde Yaşamış Olanlara” isimli şiirden alınan sergi başlığı, serginin atıfta bulunduğu temaları çözümlemek için yeni ihtimaller sunuyor.