Doruk Hastanesi
Künye
İç Mekan Tasarımı ve Uygulaması
ZOOM/TPU
Tasarım Ekibi
Atilla Kuzu, Levent Çırpıcı, Yunus Emre Kara, Sinemis Sarıgül Kara, Işıl Budak
Uygulama Proje Ekibi
Özge Berberoğlu Kurbak, Begüm Öncül Onurlu, Ceren Çelikel Kuzu, Melike Bayırlı Saraç, Ege Özesen
Proje Yeri
Nilüfer, Bursa
Tamamlanma Tarihi
2023
Toplam İnşaat Alanı
45.000 m²
İç mekan tasarım ve uygulama projeleri ZOOM/TPU tarafından gerçekleştirilen Doruk Hastanesi, lobi alanında vurgulanan parametrik tasarım dili ve iç mekanın tümünde uygulanan bütünsel yaklaşımı ile sağlık mekanları tasarımına farklı bir bakış sunuyor.
Doruk Sağlık Grubu, 1998 yılından bu yana Bursa’da sağlık sektöründe faaliyet gösteren köklü bir kuruluş. Sadece yerel bir sağlık kurumu olmakla kalmayıp aynı zamanda büyüme vizyonunu mimari ve tasarım alanlarıyla birleştirmeyi hedefliyor. 2018 yılında, bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla Prof. Dr. Zeynep Kahveci ile iş birliği başlatılmış.
Proje gereklilikleri doğrultusunda yürütülen planlama aşamaları, mahal yerleşimleri ve sirkülasyonlar gibi detaylı süreçler, Prof. Dr. Zeynep Kahveci ile birlikte hayata geçirilmiş. Planlama aşamasının ardından tasarım süreci başlamış, özellikle lobi alanı mimari açıdan büyük bir önem taşıyormuş.
Lobi, yapısal zenginliği ile dikkat çeken bir alan olarak tasarlanmış. Sirkülasyon alanının görsel iletişim potansiyeli, tasarıma geniş bir yaratıcılık alanı sunuyor. Lobinin, zemin kattan asma kata kadar uzanan kolonları, yapıya güçlü bir strüktürel öge olarak entegre edilmiş. Ayrıca, zemin kattan başlayan galeri boşluğu, bodrum katlara inen merdivenlere erişimi sağlıyor; bu da mekanın bütünlüğünü ve görsel iletişimi artırıyor.
Tasarım sürecinde, iç mekanda yer alan yapısal strüktürler, oturma elemanları, bankolar ve aydınlatma sistemleri, parametrik bir akış içinde tasarlanmış. Akışkan yüzeyler, mekanı tamamen saran bir kabuk oluşturarak tasarımın ana unsurlarını belirlemiş. İç mekan, prekast materyalden üretilmiş tekrarsız panellerle oluşturulan aydınlatma yüzeyleriyle parametrik bir akış içinde yer alıyor. Lobi zeminindeki mermer zemin, algoritmik olarak büyüyüp küçülen “vorteks” formunda tasarlanmış. Kadın ve erkek hidroterapi havuzları da benzer tasarım prensipleri ile çözümlenmiş. Bekleme alanlarında ise iç bahçelerle birlikte doğanın yapı içerisindeki etkisi vurgulanmış. Oturma elemanları, mekanla bütünleşen bir tasarıma sahip ve hastane genelinde bütünsel bir yaklaşım benimsenmiş.
Poliklinikler ve hasta odaları, gün ışığından maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarlanmış. Aydınlatma tasarımları, yapının bir parçası olarak düşünülmüş ve implant öğeler yerine bütünsel bir yaklaşım anlayışıyla kurgulanmış. Tüm banko çözümlerinde ise yumuşak ve akışkan formlar tercih edilerek genel konseptle uyum ve insan odaklı bir tasarım anlayışı benimsenmiş.