“DOKUMA-MA” Sergisi Anna Laudel Contemporary’de…
Sanatçı Belkıs Balpınar’ın geleneksel dokuma sanatını fizik ve astronomi ile buluşturarak ürettiği işlerinden oluşan kişisel sergisi 26 Nisan – 10 Haziran 2018 tarihleri arasında Anna Laudel Contemporary’de.
Türkiye’de ilk defa geleneksel kilim dokuma tekniğini güncel sanata taşıyarak özgün işler üreten Belkıs Balpınar’ın tasarımlarında derinlik, uzay ve uzam kavramları dikkat çeker. Özellikle fizik ve astronomi alanında okuduğu kitapların işlerine yansıdığını belirten sanatçı, görünen dünyayı algılama/algılayamama, algılamanın çeşitliliği, bakış açıları ve perspektif gibi konularla hem biçimsel hem teorik olarak ilgilenmektedir.
Kilim dokusu üzerinde yarattığı biçimleri, uzamdaki hareketlerin bir yansıması olarak ele alan sanatçı, düz kilim çözgüleri üzerine motifler katarak derinlik vermektedir. Balpınar’ın çalışmalarında, işlerine boyut katan gölgelerin sınırsızlıkla ilişkisi görülürken aynı zamanda evrendeki farklı uzamsal düzlemler ve mikrokozmos – makrokozmoz, kuantum fiziği ve galaksiler gibi temalar ön plana çıkar. Albert Einstein’ın, insanın henüz algılayamadığı dördüncü boyutu zaman ve hız olarak bir uzam üzerinde göstermesinin kendisini ve işlerini etkilediğini belirten Balpınar, bilimsel çalışmaların ve filozofların, sanatçılara ve kültür-sanat dünyasına katkılarını kanıtlar nitelikte üretimler gerçekleştirir.
Belkıs Balpınar, güncel sanatın genel olarak dünyadaki kargaşa ve olaylara yoğunlaştığını, kendisinin ise çalışmalarında daha evrensel bir noktada durarak varlığın özüne odaklandığını belirtir; “İnsanın kendi yarattığı dünya çok karmaşık. Milyarlarca galaksi ve onların içinde milyarlarca yıldız olan evrende ise bizim zaman algılamamıza göre bir düzen görülüyor. Pek çok sanatçı dünya üzerindeki bu kaosun
içinden bir şeyleri yansıtmaya çalışıyor. Bense bizim zaman anlayışımıza göre daha düzenli görünen makro evrendeki galaksi ve gezegenlerin ya da mikro evrendeki parçacıkların devinimlerinin oluşturduğu uzamları ima eden görüntüler yakalamaya çalışıyorum”.
Günümüzde dokuma geleneği olmayan toplumlar dahil, birçok ülkede uluslararası üne sahip tekstil sanatçıları bulunmaktadır. Türkiye ise, tekstil “dokuma” sanatının ortaya çıkıp geliştiği bir bölge olmasına; halı ve kilim üretiminin en önemli merkezlerinden sayılmasına rağmen, söz konusu tekniklerin çağdaş sanata yansıdığını göremeyiz. Bu açıdan bakıldığında Balpınar, tekstil-dokuma alanında farklı uygulamalar kullanan ve bunları geliştirerek güncel sanata taşıyan önemli
isimlerin başında gelir.
Yıllar içinde yeni bir dokuma, hatta kendi deyimiyle, “dokumama” tekniğini uygulamaya başlayan sanatçı, dokuma sırasında arka planın dokunmadan bırakılmasıyla, boşlukta yer alan formların daha iyi ifade edildiğini keşfeder. Adını bu teknikten alan “Dokuma-ma” sergisi, Balpınar’ın uzun yıllardır fizik ve astronomiyi dokuma sanatıyla buluşturarak ürettiği sıra dışı işlerini kapsayan seçkiyi bir araya getiriyor.
Belkıs Balpınar’ın 26 Nisan Perşembe günü açılışı gerçekleşecek olan “DOKUMA-MA” isimli kişisel sergisi 10 Haziran 2018 tarihine kadar Anna Laudel Contemporary’de görülebilir.