Deniz Yükselince İstanbul Kıyıları: Kentsel Tasarımda Senaryolaştırma Deneyimi

Editörlüğünü Melih Birik, Bahar Aksel Enşici ve Ahmetcan Alpan‘ın üstlendiği, Deniz Yükselince İstanbul Kıyıları: Kentsel Tasarımda Senaryolaştırma Deneyimi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) yayını olarak Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan, “Deniz Yükselince İstanbul Kıyıları: Kentsel Tasarımda Senaryolaştırma Deneyimi” başlıklı kitapta, senaryo geliştirme yönteminin kentsel tasarım sürecinde nasıl kullanılabileceği ele alınıyor. Üründen çok tasarım sürecine odaklanan, tasarımı senaryoyla birlikte geliştirerek hikaye anlatımı araçlarından faydalanan ve bu sayede tasarımın sistem kurgusu içerisinde nasıl geliştirilebileceği araştıran çalışmada alışılageldik tasarım sürçlerinden farklı bir söylem ortaya konuluyor.
Kitapta, MSGSÜ Kentsel Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akıllı Şehir Şube Müdürlüğü Girişimcilik ve Teknoloji Merkezinin ortaklığında 2022 yılında gerçekleştirilen “İstanbul Kıyılarını İklim Değişikliğiyle Birlikte Yeniden Düşünüyoruz” temalı atölye çalışması süreci ve çıktıları değerlendirilerek tasarım fikrinin geliştirilmesine yönelik kavramsal altyapı oluşturulurken atölye deneyimi de paylaşılıyor. “Ideathon” formatında hazırlanan atölye çalışması kentsel mekanla ilgili farklı uzmanlık alanlarını buluşturuyor, uzak geleceğin kentsel bağlamını tartışmaya açarak geleceğin kötücül sorunlarını düşünmeye ve çözüm üretmeye yönelik bütüncül bir yöntem önerisi sunuyor.
Çalışmanın kavramsal çerçevesi ve yöntem önerisini oluşturan; parça bütün ilişkisinde gelecek kurgusu, kıyılar üzerinden geleceğin kenti, kentsel mekânlarda adaptasyon, hikayeleştirmede senaryo yaratma sürecini ele alan seminerler bölüm başlıkları içerisinde kapsamlı olarak ele alınmış. İklim krizi karşısında uzak geleceğin belirsiz kentsel bağlamlarını bütüncül olarak öngören, denizin yükseldiği gelecek senaryolarında yaşamı ve yaşam mekânlarını hayal eden, özgünün fikir projeleri grup çalışmaları içerisinde ele alınarak geliştirilmiş ve sekiz adet fikir projesi sunulmuş. Senaryo geliştirme ve hikayeleştirerek aktarma yöntem ve araçlarının tasarım fikrinin geliştirilmesindeki olumlu katkıları ile farklı disiplinlerin bir arada çalışmasına imkân sağlayan bir platform olarak geliştirilmesi ve tasarım eğitimi alanında kullanımına yönelik potansiyeller ortaya konulmuş.

Editörler
Melih Birik, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi
Bahar Aksel Enşici, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi
Ahmetcan Alpan, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi

Açık erişim bağlantısına buradan erişebilirsiniz.