Delas Frères Şarap Evi

Mimari Tasarım
Carl Fredrik Svenstedt Architecte

Tasarım Ekibi
Carl Fredrik Svenstedt, Boris Lefevre, Pauline Seguin, Thomas Dauphant, Marion Autuori, Benoit- Joseph Grange

Proje Yeri
Tain l’Hermitage, Fransa

İşveren
Champagne Deutz

Peyzaj Tasarımı
Christophe Ponceau, Melanie Drevet

Strüktür Tasarımı
Becamel Mallard

Toplam İnşaat Alanı
5.000 m²

Fotoğraflar
Dan Glasser, Sergio Grazia

Carl Fredrik Svenstedt Architecte tasarımı Delas Frères Şarap Evi’nin yerel bir taştan oluşan dalgalı cephesi gözenekli yapısıyla şarap için ideal koşulları sunarken, mekansal kurgusu ziyaretçilerin şarabın tüm süreçlerini keşfedebilmesini sağlıyor.

Fransa’nın, geçmişi Roma dönemine uzanan ve şaraplarıyla ünlü üzümlerin yetiştirildiği tepelik alanda yer alan Delas Frères Şarap Evi, Carl Fredrik Svenstedt Architecte tarafından tasarlanmış. İşverenin kentsel bağlamda şarapçılığın zorluklarına rağmen tarihi ve merkezi konumdaki şarap evine yeni bir tasarım anlayışı getirerek geçmişe yatırım yapma kararıyla başlayan proje, şarap mahzeni, dükkan, malikane ve bahçeden oluşuyor. Yapının cephesini şekillendiren kumtaşı özelliğindeki yerel “estaillade” doğal taş, kumtaşına benzer gözenekli yapısıyla şarap için ideal koşulları yaratıyor. Şaraphane içerisindeki rampalar, ziyaretçilerin şarabın tüm süreçlerini keşfedebildikleri bir iç mekan sunarken çatı terasından manzaraya ve mahzene kadar yapının tümüne ulaşmalarına olanak tanıyor. Güneş ışığı, ziyaretçi holüne geniş açıklıktan direkt olarak alınırken şarap varillerin bulunduğu salon dalgalı duvar strüktürü sayesinde doğrudan ışıktan korunuyor. Mevcut kestane ağacının yanındaki duvardan ulaşılan satış dükkanı, kademeli doğal taş döşemeyle kaplanmış bir alandan giriş alıyor. Bölgede mevcut olan konak, bahçenin ana unsuru olarak kendine yer buluyor ve konuk evi, restoran, tadım odaları ile tarihi şişe koleksiyonu mahzenine ev sahipliği yapıyor.

Cephesinde dokusal öğelerin öne çıktığı yapı, 50 cm kalınlığında bölgedeki nehrin çevresinden çıkarılan “estaillade” doğal taşıyla biçimlenmiş. Yumuşak yapısıyla işlenebilirliğe uygun görülen bu doğal taş, konstrüksiyon öğelerinde de daha büyük bloklar halinde kullanılarak uyarlanmış. Ana cepheyi oluşturan dalgalı duvar 8 metre uzunluk ve 7 metre yüksekliğinde olup rijit bir yapıya sahip. Teknolojik sistemle tek tek oyulan bloklardan meydana gelen bu duvar, temellere ard germeli paslanmaz çelik kablolar kullanılarak yatay olarak yerleştirilmiş. Akıllı teknolojik sistemlerden yardım alınarak işleme maliyeti azaltılmış ve oyulmasından çıkan parçalar bahçe döşemesi olarak kullanılmış. Duvarın teknolojik sistemine rağmen, blokların montesi yerel taş usta ekibi tarafından yapılmış.