DAM Kolektif Yaşam Birimi
Arkinom Mimarlık, “DAM Kolektif Yaşam Birimi” projesi ile yüzyıllardır süregelen dam kültürünü günümüzün farklı sosyal ihtiyaçlarına göre yeniden kurgulayarak gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
Arkinom Mimarlık, çok katlı kolektif konutlarda, ortak yüzeylerin ayırdığı hacimlerde birbirlerinden bağımsız olarak yaşayan insanların, günümüz pandemi koşullarının etkisiyle neredeyse biten sosyal ilişkilerini yeniden canlandırmak amacıyla; kullanılmayan veya çeşitli öğelerle kullanımı sınırlanmış damları çok fonksiyonlu ve çevre dostu kamusal mekanlara dönüştüren DAM Kolektif Yaşam Birimi’ni tasarladı. Damda yaratılan yeni mekanlar, aynı zamanda yeni toplumsal ilişkiler oluşturuyor. Dam, ev ve dış ortam arasında iletişime kolaylık sağlayarak daha samimi komşuluk ilişkileri ve kültür aktarımı sağlıyor.
Dam kullanımı şehir hayatında bahçeli evlerden apartmanlara geçişte bir ara evre. Proje, damları kamusal arayüz olarak kullanmak amacıyla açık ve yarı açık mekanlar oluşturarak yüzyıllardır süregelen dam kültürünü günümüzün farklı sosyal ihtiyaçlarına göre yeniden kurgulayarak gelecek nesillere aktarmayı amaçlar.
Üretilen birimler, geleneksel dam kültüründe gerçekleştirilmekte olan yiyecek kurutma, hazırlama, yemek yeme, depolama, halı yıkama, çamaşır kurutma, sebze-meyve yetiştirme, hayvan besleme, toplanma ve uyuma işlevlerini devam ettirmeyi sağlarken, aynı zamanda kullanıcıların sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri kamusal alanlar olarak yeni işlev önerileri getiriyor.
Tamamen atık malzemeler kullanılarak üretilen beton modüller çevreye duyarlı bir yaklaşım önerirken, hafif ve ekonomik olmaları sayesinde, beton üretim maliyetini ve yapıya gelen yükleri azaltmayı da amaçlıyor.
DAM Kolektif Yaşam Birimi; tekil, lineer ve küme olmak üzere 3 farklı biçimde düzene sahip damda kurgulanabiliyor. Hafif beton modüller amaçlanan işlevlere göre kolaylıkla birleştirilerek tekil düzenli damda yeni mekanlar oluşturabilirken, çeşitli yönlerde büyüyerek-eklemlenerek damlar arasında birleştirici bir eleman (köprü) görevi de görebiliyor. Farklı kotlardaki damlar arasında, basamaklar şeklinde kurgulanabilen modüller rastlantısal olarak oluşmuş kot farklarını heyecan verici yeni mekanlara dönüştürebilmeyi sağlıyor. Dam hafif beton modülün yönü değiştirilerek, modüle parça eklenip çıkarılarak veya katlanarak; aynı modül oturma birimi, yemek birimi, oyun birimi, sinema birimi, saksı birimi gibi farklı işlevlerde kullanılabiliyor.
Arkinom Mimarlık, bu projeyle Yapı Tasarım Yarışması 2021’de Eşdeğer Mansiyon Ödülü’ne layık görüldü.