Çin Filarmoni Konser Salonu

Mimari Tasarım
MAD Architects

Proje Yeri
Pekin, Çin Halk Cumhuriyeti

Tamamlanma Tarihi
2024

Toplam İnşaat Alanı
26,587 m²

Fotoğraflar
CreatAR, Zhengdong Li, Xu Chen

MAD Architects tasarımı Çin Filarmoni Konser Salonu, şehir hayatının ortasında sakin ve sade bir vaha oluşturarak dinleyicileri ruhani bir yolculuğa çıkartıyor.

2014 yılında MAD’in tasarım yarışmasını kazanmasıyla başlayan süreç sona yaklaşıyor. Başkent Pekin’de uygulanmakta olan konser salonu projesi 11.600 metrekare alanda, 26.000 metrekare toplam inşaat alanıyla en önemli kültürel yapılardan bir tanesi olacak. Çin Filarmoni Orkestrası için ilk kalıcı mekan görevi görecek olan yapı, Çin’deki yeni nesil senfoniler için de bir başlangıç noktası olmayı hedefliyor.

Konser salonu İşçi Stadyumu’nun güneyinde yer alıyor, burası Pekin’de gece hayatının ve eğlence mekanlarının en canlı olduğu bölgeler arasında bulunuyor. Dinginlik için yer açan proje, çevresini saran telaşlı ortama huzurlu bir soluklanma getirmeyi öngörüyor. Klasik müzik ve çağdaş hayat düzeninin aktif olarak diyalog halinde bulunacağı bir mekan sunuyor. Müziğe mekan olacak bu yer ana konser salonu ve prova alanları olarak iki kata ayrılıyor. Lotus göletleriyle ve yeşil alanla çevrilmiş olan kamusal alan ve geçirgen, hareketli cephesiyle tanımlanmış olan mimarisiyle bir yeşim taşını anımsatıyor.

Gün ışığının, yapının geçirgen beyaz cephesinden dağılmasıyla aydınlanan lobide, spiral formda bir merdiven, eğrisel formdaki geçiş alanlarını birbirine bağlıyor ve mekana müziğin akışına benzer bir dinamizm katıyor. Bağ stilinde yerleştirilmiş 1600 oturma birimi, sıkı sıralar halindeki eğimli teraslar olarak tasarlanmış. Yapının güneyinde bulunan 350 kişilik prova salonu, akustik performansı optimize edecek kıvrımlı ahşap duvarlarla sarılmış. Tavanda bulunan eğrisel formdaki beyaz yansıtıcı panellerin tasarımında lotus çiçeğinden ilham alınmış, bu paneller ortamdaki müziğin daha yumuşak ve iç açıcı bir şekilde yayılmasını sağlıyor. Tavanda kullanılan birimlerin açıları ve yerleştirilişleri sayesinde yüzeylerden farklı zamanlarda yansıyan seslerin mekan içerisinde eşit dağılması ve oditoryum boyunca sesin yayılma süresinin düzenlenmesi mümkün hale geliyor. 88 adet borunun kompozisyonundan oluşan birinci sınıf Casavant organ, farklı yüksekliklerdeki boruları ve açıklık yerleşimiyle bir bambu arazisine benziyor, kaide üzerinde silindir formda ayaklarla yükseliyor. Akustik ve optik geçişlerin entegrasyonu ile sağlanan bu deneyim, birçok duyuyu harekete geçirerek dinleyicileri içerisinde bulundukları kentsel çevreden koparacak spiritüel bir müzik yolculuğuna hazırlıyor.

Cephe sisteminde kullanılmış olan parlak, kabartmalı camlar yapının açık renk ve sade görünümünü sağlarken gerekli gün ışığını iç mekana taşıyor. Bu cephe sistemi dalgalı yapıda kurgulanarak bir “ışık kabini” meydana getiriyor. Ana çelik taşıyıcı üzerinde birbirine paralel olarak yerleştirilmiş aydınlatma elemanları, geçirgen membran yüzeyi gizlice aydınlatacak ikincil bir ışık kaynağı oluşturuyor. Yapının doğusuna doğru kademeli olarak sayıları azaltılan aydınlatma elemanları, gün içerisinde yapının alacağı doğal ışık ile birleştiğinde uhrevi bir aydınlatma efekti sağlıyor.

MAD Architects tasarımı Çin Filarmoni Konser Salonu’nun, kentin tam ortasında saf ve kutsal bir vaha haline gelmesi planlanıyor. En gelişkin performanslara ev sahipliği yaparken, kültürel alışveriş sağlayacak ve Çin’in yeni klasik müzik mahali haline gelecek olan yapının 2024 yılında inşaatının tamamlanması bekleniyor.