Borderline: Disiplinlerarası Bir Mekansal Kurulum

Aktan ACAR, Doçent Dr.
Mustafa KOÇ, Doktora Öğrencisi
Selda BANCI, Dr.

Günsu Merin ABBAS, Dr.

Gerçek dünya sorunları o kadar karmaşıktır ki hiçbir disiplin bu sorunları yeterince tanımlayacak ve çözecek yetkinliğe sahip değildir. Benzer şekilde, standart, izole bir müfredat izleyen eğitimin karmaşık sorunlara çözüm üretebilen bireyler yetiştirmesi beklenemez. Bilginin bu kadar iç içe olduğu ve disiplinleri ayıran sınırların giderek ortadan kalktığı bu çağda, sınırları çok “net” olan tek bir disiplini öğretmek pek mümkün görünmemektedir. Spesifik olarak, hemen hemen her disiplinle ayrılmaz bir bağlantısı olan mimarlık alanı söz konusu olduğunda, “sadece” mimarlığın öğretilebileceği bir yanılsamadan başka bir şey değildir. Bu bağlamda TOBB ETÜ’de birinci sınıf temel tasarım stüdyosu olarak, mimarlık eğitimini diğer disiplinlerden ayırmak yerine, disiplinler arası ilişkiyi kullanmak için gerekli donanıma sahip olabilmeyi amaçlayarak mimarlığın diğer disiplinlerle bağlantısını vurguluyoruz. Bu amaçla öğrencilerimize teknoloji ve tasarım, mekan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi sorgulamaları için destekliyor ve bu bağlamda ödevlerle kolektif çalışmayı öne çıkarıyoruz. Öğrencilerin, mezun olduklarında eleştirel düşünceye sahip olmaları beklenir yani karmaşık bilgileri değerlendirerek kendi düşünce ve bakış açılarını geliştirebilmeleri beklenir. Disiplinlerarası öğrenme, öğrencilerin farklı bakış açılarını tanımalarına, karşıt yönleri dikkate almalarına ve yapısal bilgi geliştirmelerine yardımcı olarak eleştirel düşünmeyi teşvik eder. Disiplinlerarası bir eğitim uzmanı olan Repko (2008), “yapısal bilgiyi”, öğrencilerin, bir probleme dair çözüm ve kendi fikirlerini üretebilmeleri için gerekli olan bilgi miktarı için bir terim olarak kullanmıştır. Bu noktada, eğitimcinin fikirlerinin, beğenilerinin ve görüşlerinin bir kopyası yerine öğrencinin kendi fikir dünyasını oluşturabilmesi için standart bir müfredattan kaçınmaya çalışıyoruz. Disiplinlerarası yaklaşımın mimarlık eğitiminde öğrencilere sağladığı faydaların önemi nedeniyle, çeşitli disiplinleri ödevlere ve stüdyo içi tartışmalara dahil etmeyi amaçlıyor ve çalışıyoruz.

Borderline projesi, öğrencilerin bu tartışmalar ve ödevler sırasında ortaklaşa ortaya koydukları bir fikirdir. Öğrenciler bu projeyi kendi aralarındaki tartışmalar sonucunda ortaya çıkan ortak bilgi ve bakış açısını kullanarak oluşturdular. Teknoloji ve mimarinin ayrılmaz bağlantısına ilişkin olarak, stüdyoyu motive eden ana faktörlerden biri, teknolojinin mimarlıkla birlikte ele alındığı süreçti: Teknolojinin mimarlık eğitimindeki rolünü vurgulamak ve teknolojiyi bir araç olarak kullanmaktan ziyade teknolojinin tasarım sürecini nasıl değiştirebileceğini deneyimlemek. Birinci sınıf mimarlık eğitimi, mekanın, mekanı mümkün kılan araçların ve bir araştırma ve öğrenme biçimi olarak tasarımın keşfedildiği dönemdir. Bu açıdan, keşfedilmemiş uygulamalara dair temel altyapıyı geliştirmek için disiplinlerarası bir yaklaşımı benimsemenin bu dönem için kritik olduğunu düşünüyoruz.

Temel Tasarım Stüdyosu

Çağdaş gelişim ve öğrenme teorileri, öğrenmeyi, sosyal bir bağlamda desteklenen ve gerçekleşen hazır bulunuşluk ve önceki bilgiler ve motivasyona dayalı bireysel bir süreç olarak tartışır (Miller, 1993; Shaffer, 1999). Öğrenmenin önceki bilgilerin bir inşası ve eklemlenmesi olduğu durumlarda, özerk ve esnek öğrenmeyi sürdürmek için öğrencinin fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak hazır olması gerekir ve öğrencinin içsel motivasyonu olmalıdır. Bu nedenle öğrencilerin bireysel farklılıklarına bir bakış açısı kazandırmak önemlidir;  her öğrenci benzersizdir ve buna göre ilerleyecektir. Eğitmenin destekleyici davranışları, öğrenciyi kendi öğrenme sürecini içselleştirmesi ve sorumluluğunu üstlenmesi için motive eder. Böyle bireyselleştirilmiş bir öğrenme ortamı, öğretmenin omuzlarındaki sorumluluğu artıracak gibi görünebilir. Bununla birlikte, öğrenciler öğrenme ve öz değerlendirme becerilerinde özerkliklerini geliştirdikleri sürece, ilk harcanan çabanın yüksek oranları çok hızlı bir şekilde telafi edilecektir. Bireysel farklılıkların ve deneyimlerin değerlendirilmesi, kapsayıcı ve katılımcı bir öğrenme ortamını başlatacaktır. Öğrencilerin de takım çalışmalarında çeşitlilik ve kapsayıcılık konusuna ilgi duymaları beklenebilir. Öğrencilerin geçmiş öğrenmelerine ve önyargılarına dayalı bakış açılarının stüdyo tartışmalarında kendilerine yer bulmasını ve bu tartışmaların öğrencilerin farklı bakış açılarına açık olmalarına ve yapısal bilgi oluşturmalarına katkı sağlamasını temel tasarım stüdyosunda amaçladığımız önemli hedeflerden biridir.

En önemli konulardan biri ortak bir dile sahip olmaktır. Bu aynı zamanda önceki öğrenmelerin değerlendirilmesi ile de doğrudan ilişkilidir. Mimarlık eğitiminde ilk yılın en sık yapılan yanılgısı “bildiğimizi unutmak”tır. Öğrenciler önceki öğrenmelerini, yatkınlıklarını ve önyargılarını stüdyoya getirirler ve önceki yaşam deneyimleri ve bilgileri ile eklemlenmeden öğrenmeleri mümkün değildir. Bu nedenle birinci sınıf stüdyosunda sağlıklı iletişim ve işbirliği için temel tasarım stüdyomuzda öğrencilerin önceki öğrenmeleri ve deneyimleri tanınmaya ve takdir edilmeye çalışılır. Bu eğilimlere meydan okumayı ve öğrencilerin çeşitli bakış açıları üzerinde düşünmelerini sağlamayı ve bunu yaparken de öğrencileri kendi kişilikleri üzerinde düşünmeleri için eğitmeyi hedefliyoruz.

Stüdyoda düşünme, tasarlama, düşünce ve tasarım araçlarını kendi amaçlarına dönüştürmede bağımsız olma etkinlikleriyle öğrencilerin yakınsal gelişim alanlarında desteklenmesi önemlidir. Öğrenciler kendi stillerini, görüşlerini, yöntemlerini ve araçlarını keşfetmeye teşvik edilir. Bu anlamda öğrencilerin kendi tarzlarını, araçlarını ve fikirlerini keşfetmeleri için mümkün olduğunca fırsat ve özgürlük sağlanmaya çalışılır ve kullandıkları araçları, medyayı, yöntemi ve hatta ödevin kendisini önermelerine, seçmelerine izin verilir.

Stüdyoda disiplinlerarası çalışmalar da desteklenmektedir. Bu bağlamda öğrencilerimizin diğer disiplinlerdeki gelişmeleri takip edip araştırmalarını ve tasarımlarında kullanmalarını teşvik ediyoruz. Bu nedenle öğrencilerimizi teknoloji ve tasarım arasındaki ilişkiyi ve mekan ve teknoloji arasındaki etkileşimi araştırmaya ve düşünmeye teşvik ediyor ve ödevler yoluyla iş birlikçi çalışmayı vurgulamaya çalışıyoruz.

Disiplinlerarası Yaklaşım

Teknolojinin tasarım parametrelerini şekillendirdiği bir dönemde, onunla tasarım yapmak bir zorunluluk haline geliyor. Giderek daha karmaşık hale gelen bir dünyada öğrenciler, farklı bilgi ve araştırma biçimleri arasındaki ilişkileri anlamakta zorlanırlar (Bear ve Skorton, 2019). Bu mücadele, öğrencilerin gerçek dünyayla yüzleştiklerinde kafalarını karıştırır ve modası geçmiş hale getirir. Bu standart müfredatın bir diğer önemli etkisi de, bilgi alanlarının kendi içlerinde izole edilmesi ve üniversitelerde çağdaş dünya ile ilgili kalabilecek çalışmaların sayısının giderek azalmasıdır. Bilginin tek bir disipline ait olmadığı böyle bir dönemde, disiplinlerin birbirinden izole edilmesi, gerçek hayattaki sorunlarla çelişmekte ve bu sorunlara hazır olmayan bireylerin yetiştirilmesinin önünü açmaktadır. Bu noktada disiplinlerarası bir yaklaşım, gerçek yaşam sorunlarına daha gerçekçi çözümler bulan ve bilgilerini daha geniş bir perspektiften değerlendirme fırsatı bulan bireylerin yetiştirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu yaklaşım kaçınılmaz olarak disiplinlerin gelişimine de büyük katkı sağlayacaktır. Diğer disiplinlerle iletişim ve etkileşim içinde olan bir eğitim, bu disiplinlerde okuyan öğrencilerin eğitimlerini farklı açılardan ele almaları ve keşfedilecek yeni alanlar yaratmaları için zemin hazırlar. Repko, disiplinlerarası öğretimin bilişsel ilerlemeyi desteklediğini savunur ve diğer eğitim araştırmacıları (Kavaloski 1979, Newell 1990, Field ve diğerleri 1994, Vess 2009) disiplinlerarası öğrenmenin önyargıyı tanıma, eleştirel düşünme, belirsizliğe tolerans gösterme ve kabul etme ve etik kaygıları önemsemek gibi birçok faydasını bulmuşlardır (Repko, 2008).

Yaygın olarak, öğrenciler önceki düşünceleri, eğilimleri ve önyargıları stüdyoya getirirler. Bunlar, öğrencilerin neyi fark ettiklerini, nasıl öğrendiklerini ve okulda fark ettiklerini hayatlarına nasıl uyguladıklarını etkileyebilir. Disiplinlerarası öğrenme bu eğilimlere meydan okur. Öğrencileri sayısız bakış açısı üzerinde düşünmeye teşvik eder ve böyle yaparak öğrencileri kendi kişilikleri üzerinde düşünmeye sevk eder. Bu yaklaşım öğrencilerin ilgisini çeker, çünkü onları varsayımlardan tasarruf etmeye zorlar, onları daha hızlı öğrenmeye, materyali daha derinden kavramaya, yenilikçi düşüncelere, fikirlere ve işlerin yapılmasına yönelik yaklaşımlara açık olmaya teşvik eder (Sudderth, 2022).

Disiplinlerarası yaklaşım, öğrencilerin bilişsel yeteneklerinin, beyin temelli becerilerin ve görevleri tamamlamak için gereken zihinsel süreçlerin gelişimine yardımcı olur.  Repko’ya (2009) göre, disiplinlerarası öğrenme, öğrencilerin altta verilen becerileri geliştirmesine yardımcı olan bir dizi bilişsel niteliği teşvik eder:

  • Belirli bir konu hakkında birçok bakış açısını kavrama yeteneği olan perspektif alma teknikleri (Baloche, Hynes ve Berger, 1996). Öğrenciler, bir konuya nasıl yaklaşılacağı ve kendi alanlarında geçerli kanıtlara uygulanan standartlar açısından disiplinler arasındaki ayrımları anlarlar. Sonuç olarak, araştırdakları sorun hakkında daha kapsamlı bilgiye sahip olurlar.
  • Bu tür bilgilerin her birini gerektiren zor sorunları yanıtlamaya yardımcı olan hem bildirimsel (olgusal) hem de prosedürel bilgiyi (sürece dayalı bilgi) içeren yapısal bilgiyi geliştirmek (SERC, 2021). Öğrencilerin bilgi geliştirme potansiyeli arttıkça, eğitmenler onları daha zor problemler hakkında tartışmalara dahil edebilir.
  • Çeşitli disiplinlerden farklı bakış açılarını birleştirmek. Çeşitli disiplinler aynı veya benzer sorunları anlamaya çalışır, ancak her biri bulgularının uygulanabilirliğini değerlendirmek için farklı analiz süreçleri ve teknikler kullanır. Farklı disiplinlerde kökleri olan problemler hakkında kapsamlı bir bilgi edinmek, fikirleri bütünleştirme becerisini gerektirir ve disiplinlerarası öğrenme bu yeteneği geliştirir (Repko, 2008).

Disiplinlerarası yaklaşım, öğrencilerin ilk etapta anlaşmazlıkların neden ortaya çıktığını, bir sorunun kökenlerini ve yansımalarını ve sorunu ele almak için en iyi yöntemi anlamalarına yardımcı olan belirsizliği tolere etmelerini veya benimsemelerini destekler (SERC, 2021). Öğrenme belirli bir disiplin perspektifiyle sınırlı olduğunda, belirsizlik sıklıkla ya analitik çerçevedeki bir kusur ya da net bir tahmin yapmak için varsayımların yapılması gerektiğinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Disiplinlerarası eğitim, belirsizliğin bir konuda kusur olmaktan çok, birçok disiplinin konulara ilişkin farklı bakış açılarından kaynaklandığı fikrini destekler. Sonuç olarak, öğrenciler seçtikleri problemlerin karmaşıklığını ve bunlarla başa çıkmanın önündeki engelleri daha iyi anlarlar.

Disiplinlerarası öğretim ayrıca öğrencilere ilgilenilen konuların çoğunun etik boyutları olduğunu öğretir. Ahlaki kaygılar, doğruya karşı yanlış, iyiye karşı kötünün muhasebesini ve adaletin sağlanmasını içeren etik düşüncelere dahildir. Bilimsel olmak için, birçok alan bu tür öznel olaylardan kaçınır ve araştırmalarını daha nesnel faktörlerle sınırlar. Disiplinlerarası eğitim, bir sorunu araştırırken ahlak felsefesi de dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerden kavramların entegrasyonunu teşvik eder, bu nedenle disiplinlerarası araştırmalarda etik hususlar sıklıkla yer alır. 

Howard Gardner (1983), öğrencilerin öğrenme sürecine çeşitli zekalar kattığını belirtmiştir. Gardner’ın birçok zeka teorisi, zekayı tek bir genel kapasite olarak tanımlamak yerine, insan zekasının çeşitli modalitelere bölünmesini önerir (Gardner, 1983). Sonuç olarak, öğrencilerin farklı öğrenme stillerine ve geçmişlerine, ilgi alanlarına, deneyimlerine, yeteneklerine ve inançlarına sahip oldukları göz önüne alındığında, daha geniş bir çerçeve ve teknik yelpazesine güvenmenin öğrenci katılımını ve dolayısıyla öğrenmeyi artıracağını savunur (Gardner, 1983). Disiplinlerarası eğitim, öğrencileri çeşitli alanlardan gelen fikirlerle tanıştırarak, onların konuyla ilişki kurmalarına ve tartışmalara katılmalarına olanak tanır. 

Gerçek dünya sorunları karmaşıktır; bu nedenle, tek bir disiplin bu sorunları yeterince tanımlayamaz ve çözemez. Disiplinlerarası öğrenme, öğrencileri öğrenmelerinde yenilikçi olmaya ve bilgilerini farklı alanlarda uygulamaya teşvik eder. Öğrenciler, geniş bir bilgi ve beceri yelpazesini kavrayıp birbirine bağlayabildiklerinde, daha tatmin edici yaşamlara ve istihdam seçeneklerine giden bir yola girerler. Bu nedenle birinci sınıf temel tasarım stüdyosunda disiplinlerarası bir yaklaşımın benimsenmesinin öğrencilerin ve disiplinlerin gelişimi için bir gereklilik olduğuna inanıyoruz.

Borderline

“BORDERLINE” yerleştirmesi, bu bağlamda 2017 yılında tüm temel tasarım stüdyosu öğrencilerinin katılımıyla oluşturulmuş, dönem boyunca öğrencilerin tartışmaları, interaktif çalışmaları ve stüdyodaki fikir alışverişleriyle şekillenen bir çalışmadır. Çalışmanın özü, öğrencilerin teknolojiyi kullanarak değişen mekan ve beden sınırlarını göstermeyi amaçlamasıdır. Bu tartışmalar sırasında öğrenciler farklı disiplinleri incelediler ve farklı çözümleri tartıştılar. Bu tartışmalara ve tasarım sürecine, kendi bakış açılarından yola çıkarak, stüdyo içi tartışmalar ve grup çalışmaları yoluyla geliştirdikleri bütünleşik bakış açıları ile katkıda bulundular. Öğrenciler disiplinleri ayrı ayrı ele almıyor, aksine tasarımlarını yaparken karşılaştıkları sorunları çözmek için bilgilerini birleştiriyor ve birlikte düşünüyorlar. Öğrenciler arasında konuyla ilgili yapılan tartışma, mekanlarını değiştiren enstalasyon olarak kendini gösterdi. Bunun için Arduino programlanabilir kartlar, sensörler ve DC motorlar (1) kullanarak insan etkileşimi ile değişen mekanlar yaratmak istediler. Bu amaçla, Arduino programlanabilir kartlar, sensörler ve DC motorlar kullanılarak mekanlar insan etkileşimi ile fiziksel olarak değişecek şekilde tasarlanmıştır.  8×0.15 m kumaş şeritlerden oluşan altı adet 1×2 m modül monte edildi.

Resim 1: Şeritlerin hazırlanması.

Resim 1: Şeritlerin hazırlanması.

Resim 2. DC motorlar ve Ardunio kartları.

Resim 2. DC motorlar ve Ardunio kartları.

Kumaş şeritlerin uzunluğu, sensörlerden gelen geri bildirimlere göre Arduino kartları ve DC motorlar tarafından değişir. Kumaş şeritlerin hareketini sağlamak için kolay programlanabilen bir sistem tercih etmişler ve araştırmaları sonucunda Arduino’yu önermişlerdi. Devre kurulumları ve kumaş şeritlerin hareketi için mekanizma ortaya çıktıkça, projenin tasarımı tekrar tekrar çalışıldı ve denendi. İlk olarak Arduino motorlarının ve panolarının duracağı bir ızgara sistemi tasarlamaya başladılar. Ardından Arduino kartlarını ve DC motorları çalıştırmak için bir güç sistemi araştırdılar ve onu grid sistemine dahil ettiler. Daha sonra kumaş şeritleri hareket ettirmek için oyuncak araba tekerleklerini kullanan bir makara sistemi geliştirdiler. Bu makara sistemi de dahil edildiğinde ızgara sistemini yeniden tasarlayıp son haline getirdiler. Kumaş şeritlerin hareketi için insan hareketini algılamaları gerekiyordu ve bunu ses dalgaları aracılığıyla mesafeyi ölçen sensörler kullanarak çözmeye karar verdiler. 8 metrelik kumaş şeritlerin uçlarına sensörler yerleştirip, olta ile oluşturdukları makara sistemine bağladılar.

Resim 3. Sensörler. 

Resim 3. Sensörler. 

Resim 4: Çizgiler. 

Resim 4: Çizgiler. 

Doğru sarım hızını ve mesafe ayarını bulmak için çok sayıda deneme ve hesaplama yaptılar.  1×2 metrelik ızgara sistemlerinden 6 tanesini hazırladıktan sonra modüllerin nasıl birleştirileceği üzerinde çalıştılar ve projeyi sonuçlandırdılar. Ekip olarak çalışarak, altı adet 1×2 metrelik ızgarayı, sergilenecekleri yere kendi başlarına kurdular. Soruna her aşamada ortaya çıkan sorunlardan sorumlu oldukları bakış açısıyla yaklaşırken, diğer ekiplerle sürekli iletişim halinde oldukları için sorunu farklı yönleriyle ele alarak çözümler ürettiler.

Resim 5. Son çalışma 

Resim 5. Son çalışma 

Sonuç

Birinci sınıf temel tasarım stüdyosu öğrencileri bu çalışmada sadece mekansal bir yerleştirme yapmakla kalmamış, teknolojinin mekana ne gibi etkileri olabileceği ve disiplinlerarası eğitimin sonuçları üzerine bir çalışma ortaya koymuşlardır. Bu çalışma sırasında programlama ve devre kurma üzerine araştırma yapmışlar ve bu konularda bilgi sahibi olmuşlardır. Bu bilgiyi tasarımlarında nasıl kullanacaklarını tartıştılar ve bir sonuca vardılar. Takım olarak çalışırken kendi aralarında görev dağılımı yaptılar ve belirli aralıklarla takımları değiştirerek her öğrencinin her görevde yer almasını sağladılar. Her öğrenci görevleri dağıtırken bireysel olarak güçlü olduğunu düşündükleri alanlarda çalışarak kendi bilgi ve deneyimlerini tasarımlarında kullanmanın bir yolunu bulmuştur. Öğrenciler, karşılaştıkları sorunlara kendi bakış açılarından çözüm ararken, ekip çalışması ve diğer disiplinleri araştırma sayesinde farklı bakış açıları da deneyimlemiş ve birlikte çalışarak bütünleşik çözümler üretmiştir. Bu çalışmanın bir fikir olarak ortaya çıkmasından son şekline kadar olan süreçte öğrenciler kendi bakış açılarını kullanarak çalışmaya başlamışlardır. Stüdyodaki tartışmalar ve tasarım süreci, öğrencilere kendi bakış açılarını ve tarzlarını geliştirmenin ve bu yeni bakış açılarını test etmenin yanı sıra, bakış açılarını genişletme ve oluşturma ve yapılandırılmış bir bilgi oluşturma fırsatı verdi.