Bond Evi
Künye
Mimari Tasarım
Alexis Dornier
Proje Yeri
Ubud, Endonezya
Yüklenici
Surya Kembar
Tamamlanma Tarihi
2020
Toplam İnşaat Alanı
1033 m²
Fotoğraflar
KIE
Alexis Dornier, Bond Evi’nin tasarımında, mimarlık tarihindeki en eski mekan organizasyon şemalarından biri olan Yunan haçı planını tercih ederek mekanların birbiriyle ve çevredeki yoğun yeşil dokuyla etkileşimini artırmış.
Endonezya’da yemyeşil bir arazide konumlanan ve çevresiyle ilişkisini güçlendirmek amacıyla yapımında yerel malzemeler kullanılan haç formundaki Bond Evi, Alexis Dornier tarafından tasarlanmış.
Haç formu, mimarlık tarihindeki en eski mekan organizasyon şemalarından biri. Yapının iki eksende hareket eden unsurlarının kesiştiği bir düğüm noktası niteliğindeki Bond bölümü, tüm kotlarda bir araya gelen ve etkileşimi sağlayan hacimleri, toplanma ve rekreasyon alanı olarak şekillendiren bir mekan olarak tasarlanmış. Çevredeki yoğun yeşil alanla etkileşimi artıran bu çizgisel plan şeması, engelsiz bir görüş açısı sağlıyor.
Yapının hakim eksenini oluşturan ve havuz bölümünün bulunduğu ana girişi, oturma odasını iki ayrı yaşam alanına bölüyor. Giriş, havuz alanı ile birleşerek ana toplanma hacmini oluşturuyor.
Giriş hacminin etrafında konumlandırılmış mekanlardan oluşan yapı, havuzun bulunduğu alanının üst kısmında, çatı terasından havuza doğru manzara sağlayan geniş açıklıklara sahip. Mutfak ve yemek masası gibi heykelsi ve dikkat çekici mobilya parçaları koleksiyonunu barındıran oturma odasının perde duvar cephesi, dışarıya görsel bir sınır çiziyor.
Yapının merkezinde konumlanan heykelsi sarmal merdiven, girişteki havuz ile kullanıcıların pirinç tarlalarının manzarasının keyfini çıkarabileceği geniş çatı terasını birbirine bağlıyor. Yapıda zemin katta bulunan oturma odalarındaki merdivenlerden erişilebilen 5 adet yatak odası bulunuyor. Zemin katın kaidesini oluşturan yatak odalarına, oturma odalarından geçmek zorunda kalmadan dışarıdan da erişilebiliyor.
Yapının tasarımında çevrenin kesintisiz bir parçasını oluşturmak için seçilen malzemeler, dışarının izlerini güçlendiriyor. Ormanın kavramsal bir parçasını oluşturan Sukabumi taşı, tüm sert zeminlerde kullanılırken iç mekanı betimleyen ahşap tavanlar yapıya sıcak bir etki katıyor.