Bir Yaz Stajı Destanı

Dünya Mimarlık Günü etkinlikleri kapsamında, TMMOB Ankara Şubesi tarafından yayınlanan, aralarında Sinan Cemgil’in de bulunduğu ODTÜ Mimarlık Fakültesi 2.sınıf öğrencilerinin 1967 yılında Muş-Korkut’ta gerçekleştirmiş oldukları yaz inşaat stajının anlatıldığı, Gül Köksal tarafından yayına hazırlanan ve staj katılımcılarından Selçuk Pehlivanlı’nın editörlüğünü üstlendiği kitap üzerine bir söyleşi düzenlenecek.

Staj katılımcılarından Ömür Derin’in objektifinden hazırlanan belgesel gösteriminin ardından, Arif Şentek, Fevzi Yalım, Ahsen Mocan ve Mustafa Akpolat’ın da katılımıyla, 19 Ekim 2022 Çarşamba günü saat 18.30’da Mimarlar Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşecek.

Kitabın önsözünden;

Dünya ve Türkiye siyasal sürecinde 1968 kuşağı olarak adını tarihe yazdıran, özgürlük ve bağımsızlık isteyen gençlerin umudu, hayalleri hala günümüze ilham veriyor.

Mimarlık üretiminin yapma biçimlerini de yakından etkileyen bu hareket ‘katılımcı mimarlık’, ‘toplum hizmetinde mimarlık’ gibi kavramların da tetikleyicisi oldu.

1963 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ne başlayan mimarlık öğrencilerinin yaz stajlarını konu alan elinizdeki yayın, 1968 hareketinin etkisi ile mimarlık üretimi, idealleri ve yaşam ilişkileri ile bir yaz stajında yaşanılanların derlendiği toplumsal duyarlılıkların hikayesi.

Bu hikayenin kahramanlarından biri Sinan Cemgil. Bir mimarlık öğrencisi, yüreği insan sevgisiyle dolu bir devrimci Sinan… Bir Yaz Stajı Destanı kitabı 31 Mayıs 1971 yılında Nurhak dağlarında katledilen genç mimarlık öğrencisi Sinan Cemgil anısına hazırlandı. Naaşını almaya gelen annesinin söyledikleri hepimizi için bir öğreti:

“Bu oğlum Sinan. Bunlar da onun arkadaşları, kardeşleri. Onlar da oğullarım. Bu çocuklar, bu oğullar; bu ülkeyi, halkı, sizleri sevdiler. Başka bir istekleri yoktu. Her biri birer dehaydı. Her biri üstün zekalı güzel çocuklardı. Dileselerdi, düzenin adamları olsalardı, şimdi burada cansız yatmazlardı. Birer milyoner olurlardı. Ama onlar, halkı, sizleri sevdiler. Sizin sorunlarınızı omuzladılar.”

Bir Yaz Stajı Destanı’nı keyifle okumanız ve geleceğe ışık tutması dileğiyle,

Devrimci Sinan’ı ve arkadaşlarını unutmayalım.