Bir Tasarım Problemi’nin Dördüncü Oturumu Gerçekleşti | ArcheThink
ArcheThink tarafından düzenlenen Bir Tasarım Problemi etkinliğinde, DS Mimarlık’tan Deniz Aslan, Urban Atölye’den Nilüfer Kozikoğlu ve Erginoğlu&Çalışlar’dan Kerem Erginoğlu, konuşmalarında doğa ve mekan arasındaki dengeyi yaratıcı bir bakış açısıyla ele aldılar.
Her etkinliğinde üç tasarımcıyı ağırlayan ve seçilen projede karşılaşılan bir probleme yaratıcı çözümler bulan tasarımcıların hikayelerine odaklanan “Bir Tasarım Problemi” etkinliğinin dördüncüsü, Deceuninck Grup bünyesindeki IQ Alüminyum sponsorluğunda Zorlu PSM Sky Lounge’da düzenlendi.
ArcheThink kurucusu Selin Uysal’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte, konuşmacı olarak yer alan Deniz Aslan “Bir Ekosistem Hikayesi”, Nilüfer Kozikoğlu “Hafifliği Tasarlamak”, Kerem Erginoğlu ise “Yerin Ruhu” isimli sunumlarda seçtikleri projelerde problemden çözüme uzanan tüm ilham dolu süreci izleyicilerle paylaştı.
Deniz Aslan, Nilüfer Kozikoğlu ve Kerem Erginoğlu, 15’er dakikalık sunumlar gerçekleştirdi. Etkinliğin ilk 15 dakikalık sunumunu gerçekleştiren mimar Deniz Aslan, “Bir Ekosistem Hikayesi” başlıklı konuşmasında Antalya Lara’daki projede karşılaşılan çevresel problemleri ve yoğun turizm bölgelerinin yanı başındaki doğayı koruma çabalarını ele alan Deniz Aslan, “Kaybolmuş bir ekosistem nasıl yeniden inşa edilebilir?” problemine ışık tuttu. Bayou Villaları Projesi üzerinden peyzaj tasarımının doğa ile kurduğu çok katmanlı ilişkiye odaklanan Aslan, proje kapsamında yeşil ve su sistemleriyle bağlantı kurarak kendi kendine yeten bir ekosistem yaratmayı hedeflediklerini belirtti.
Mimarlıkta inovasyon ve estetiğin nasıl bir araya geldiği anlatıldı
Etkinliğin ikinci konuşmasını gerçekleştiren mimar Nilüfer Kozikoğlu, “Tasarımda hafiflik ve sağlamlığın bir arada olması mümkün mü?” sorusuyla, modern mimaride karşılaşılan zorluklardan biri olan hafiflik ve dayanıklılık dengesini nasıl kurduklarını paylaştı. Mimaride hafiflik ve dayanıklılığı bir araya getirerek çevresel sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Kozikoğlu, “Hafifliği Tasarlamak” başlıklı sunumunda, Urban Atölye’deki zanaatkarlık ile teknolojiyi birleştirerek sürdürülebilir malzemelerle çalışma yöntemlerini anlattı. Kozikoğlu, “Malzeme ile hafifliği yeniden tanımlarken, çevresel sürdürülebilirlik ve dayanıklılığı bir araya getiren yeni bir tasarım dili oluşturuyoruz” diyerek, bu süreçte karşılaşılan zorlukları aşarken çevresel etkileri ve estetiği nasıl bir araya getirdiklerine dikkat çekti.
Etkinliğin son konuşmacısı mimar Kerem Erginoğlu ise, “Mimari tasarım bir köyün tarihinden ilham alabilir mi?” sorusunu, Datça Emecik Evleri projesinde karşılaştıkları tasarım zorluğunu ve bu zorluğa karşı geliştirdikleri yaratıcı çözümleri anlatarak yanıtladı. Sunumunda, kentsel yaşam tarzının kırsala taşınmasıyla ortaya çıkan zorluğu ve köydeki yaşam tarzını modernleştirirken “yerin ruhunu” korumayı hedeflediklerini belirten Erginoğlu, köy yaşamının özgün yapısını koruma çabalarını paylaştı. Erginoğlu, “Bizim işimiz, köydeki yaşam tarzını koruyarak modern bir mekân yaratmak; burada doğayla uyumlu, anlamlı bir varoluş peşindeyiz” diyerek projelerindeki tasarım felsefesinin temelini oluşturan doğa ile uyumlu yaşam anlayışını vurguladı.
“Bir Tasarım Problemi” etkinliklerinin tümü @BirTasarimProblemi YouTube kanalında paylaşılıyor. Bir sonraki etkinlik 25 Kasım 2024 tarihinde Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşecek. Davetiye detayları sosyal medya hesaplarında paylaşılacak.