Beden Yoluyla Londra Mimarlık Festivali Deneyimi

Bu yılki teması Care olarak belirlenen Londra Mimarlık Festivali kapsamında yoga-mimarlık üzerine bir atölye düzenleyen Mimar ve Yoga Eğitmeni Nurullah Kaya, içinde yaşadığımız çevreyi tüm yönleriyle anlama, önemseme ve iyileştirme çabası güden bu iyimser iki pratik arasında diyalog kurmayı hedefliyor.

Bu yıl “Care– Önemsemek” temasıyla düzenlenen Londra Mimarlık Festivali; mimari uygulamaların odak noktasında olan doğaya, çevreye, topluma duyarlı bir yapılı çevrenin yansımalarını kavramsal ve somut üretimler üzerinden tartışmaya açacak. Enstalasyonlar, sanat eserleri, söyleşiler, tartışmalar, performanslar, turlar ve atölye çalışmalarından oluşan Londra Mimarlık Festivali programı 30 Haziran’a kadar Londra’da ve dijital platfromlarda gerçekleşecek.

Bedeni, mekanı, çevreyi ve yapılı çevreyi oluşturan tüm bileşenleri bir bütün olarak kabul eden ve bu bileşenler arasındaki ilişkileri fark etmeye, anlamaya ve iyileştirmeye çalışan yoga ve mimarlık pratikleri üretimleri süresince iç ve dış dünyaya odaklanır. Eğitimden uygulamaya, denge, ritim, hareket, boşluk-doluluk, esneklik gibi kavramlar üzerinde çalışan ve tüm süreci mükemmel bir nihai ürüne sahip olmak yerine bir anlam araştırması olarak değerlendiren bu iki uygulama beden-mekan-zaman ilişkisi üzerine çalışır. Evrilmeye ve gelişmeye devam eden kadim mimari bilgisi ile insan bedeni mimariyi anlamamıza yardımcı olabilir mi?  LFA 2021 kapsamında düzenlenen bu atölyede her bir katılımcı kendi bedeninin özgün deneyimi üzerinden bu soruya cevap ararken Londra’nın farklı bölgelerinden çalışmaları tanıyarak kenti ve festivali deneyimleyecek.

“Bedenin İçinden / Yerin Ötesine” başlıklı atölye, LFA 2021 programında yer alan 5 enstalasyondan esinlenerek oluşturulan temel bir yoga pratiği. Katılımcılar, esneklik, denge ve fiziksel durumlara odaklanarak nefes ve hareketi birbirine bağlarken her hareketi motive eden enstalasyonları görecek ve kendi beden duyumsamaları üzerinden deneyimleyecek. Uygulama süresi 90 dakika olan atölye, enstalasyonlara dair ilgili kısa bilgi ve sunumla birleştirilen tüm seviyelere açık bir yoga pratiğinden oluşuyor. Program kısa bir tanıtım ile başlayacak ve ardından 5 bölüme ayrılan yoga pratiği ile devam edecek. Her bölüm, bir enstalasyonun kısa bir sunumu ile başlayacak ve sunulan işin fiziki ve kavramsal unsurlarıyla şekillenen bir yoga akışı ile devam edecek.

Atölye ekipmanları;

  • Yoga matı veya alternatifleri (battaniye, havlu, hiçbir şey vb.)
  • Rahat kıyafetler
  • Su, çay, kahve, yastık, tütsü gibi katılımcının bulunduğu ortama göre rahatlık sağlayacak her şey.

Etkinlik dili İngilizce’dir.

Atölyeye katılmak için tıklayınız.