BakuArchifest24 Mimarlık Festivali

Azerbaycan‘ın başkenti Bakü’de gerçekleşen ilk mimarlık festivali BakuArchifest24, 2024 yılının son ayında Mimarlık ve İnsan temasıyla gerçekleştirildi.

4-5-6 Aralık 2024 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen ilk mimarlık festivali olan “BakuArchifest24: Mimarlık ve İnsan”, hem Türkiye’den hem de Azerbaycan’dan mimarları bir araya getirdi. Türkiye’den Aslı Mimarlık Tasarım Ofisi ve Azerbaycan’dan Design Bureau Tasarım Ofislerinin organizatörlüğünde gerçekleşen festivalde katılımcılara paneller, tartışmalar, sergiler, ürün ve firma tanıtımları içeren bir program sunuldu. Kapanış ise mimarlık öğrencileri arasında yapılan “Kente Uyum ve Sürdürülebilirlik: Bank Tasarımı” konulu yarışma ile yapıldı. Festivalin mekan seçimi de adeta festivalin temasına uygun olarak mimarlığın insanlığa katkısını örnekler nitelikteydi. Etkinlikler Bakü’nün mimari mirasının parçası olan iki önemli yapıda Taş Tarih Müzesi ve YARAT Çağdaş Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Festivalin amacı, mimarlıkta son gelişmelere değinmek, tanıtmak, katılımcılar arasında yeni ilişkiler kurulmasına vesile olmak, geleceğin olası mimari konseptlerini tartışmak, mimarlığın insana ve insanlığa katkılarını gözden geçirmekti. Festival, aynı zamanda günümüz mimarlık ve kentsel gelişiminin sorunlarını tartışmak üzere bir diyalog platformu oluşturmayı da sağladı. Organizasyon sektörün duayen mimarlarını, akademisyenlerini ve henüz mimarlık mesleğine yeni adım atmış gençleri buluşturdu. Festivalin her aşamasında halen Bakü üniversitelerinde lisans eğitimlerini sürdürmekte olan mimarlık öğrencilerinin yoğun ilgisi görüldü. Mimarlık adına verimli paylaşımların yapıldığı festival Azerbaycan’da bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Organizasyonu üstlenen Aslı Mimarlık ve Design Bureau tüm etkinlikleri ücretsiz gerçekleştirdi ve festival sonunda katılımcılarda mimarlığa dair umutlu bir gençlik ve gelecek olduğu fikri hakim oldu. 

3 gün boyunca mimarlığa dair 10’dan fazla konu konuşuldu. Türkiye’den Sinan Ergin’in açılış konuşmasıyla başlayan festivale Hüseyin Tonguç Özcan, Aslı Karaaslan Özcan, Nevzat Sayın, Deniz Aslan, Prof. Dr. Havva Alkan Bala, Prof. Dr. Ayşe Nilay Evcil; Azerbaycan’dan ise Nariman İmamaliyev, Nariman Topchibashev, Sohrab Rahimov, Fizuli Aliyev, İlqar Manafsoy, İlqar İsbatov ve Qalib Məmməd panelist olarak katkı sundular. Panelistler, sırasıyla Hayata Dokunmak, Geleceğin Mimarını Yetiştirmek, Modernite ve Yerellik konularında kendi deneyimlerini ve öngörülerini paylaştılar. Üç gün boyunca katılımcılar Aslı Mimarlık ve Design Bureau projelerini içeren bir sergiyi de gezme fırsatı buldular.

Aslı Mimarlık Ofisinin kurucu ortaklarından Aslı Karaaslan Özcan basına yansıyan konuşmasında Azerbaycan’ın mimari kültürünü özümseyip, onu görünür kılmak için bir oluşum yaratmak fikrinin festivali gerçekleştirme motivasyonları olduğunu aktardı. Bir ilk olan bu festivalin gelecek yıllarda da yenilenmesini, sene içinde ise farklı etkinliklerle desteklenmesini arzu ettiklerini belirtti. Ofisin diğer kurucu ortağı Hüseyin Tonguç Özcan da festivaldeki etkinlikler aracılığıyla genç mimarlara ışık tutmayı, onlarla temas kurmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Onların bu düşüncelerinin amaçlarına ulaştığını, festivale 1000’i aşkın kişinin katılım sağladığını, eğitim ve iş geliştirme konusunda 20’den fazla ortaklığın gündeme geldiğini festivalin internet sayfasından okumak mümkün. 

Festivalin son gününde ise “Kente Uyum ve Sürdürülebilirlik: Bank Tasarımı Yarışması”nın sonuçlarının açıklandığı bir kolokyum ve ödül töreni yapıldı. Nevzat Sayın, Deniz Aslan ve Aslı Karaarslan Özcan’dan oluşan jürinin kararına “Qurular Üzerinde” – Akber Mamedov, “Veiv” – Murad Hasanzade, “Uçan Xalça” – Javid Jabbarov ve Ramid Salimov ve “Socialine” – Lala Garayeva, Khavar Valizada ve Firuza Sadaddinli’ye ait tasarımlar kazanan projeler oldu.