Bahçeköy Evi

Künye

Mimari Tasarım

Habif Mimarlık

Proje Yeri

Sarıyer, İstanbul

İç Mimari Tasarım ve Uygulama

Habif Mimarlık

Proje Ekibi

Hakan Habif, Setenay Erkul

Ana Yüklenici

Habif Mimarlık

Mekanik Proje

Yelken Mühendislik

Elektrik Projesi

Arslan Elektrik

Peyzaj Projesi

SDARCH Trivelli & Associati

Peyzaj Uygulama

Yeşil Vadi Bahçe Bakım

Arsa Alanı

2.200 m²

Toplam İnşaat Alanı

1.700 m²

Yapım Tarihi 

2018

Fotoğraflar

İbrahim Özbunar

Habif Mimarlık tarafından doğal malzemeler ve yalın bir anlayışla tasarlanan Bahçeköy Evi, kusursuz bitişlerle doğayı kucaklayan bir yaşam alanı.

Bahçeköy Sarıyer’de bulunan aile evi, mümkün olduğunca net, aydınlık ve ferah yaşam alanları oluşturmak üzere planlanmış. Dışarıdan kapalı, nispeten sert, saydam olmayan ilk algısı, bahçe cephesinde olabildiğince açık, havadar ve dış mekâna yönelimli hale getirilmiş. İç mekânlar geniş cam ve teraslarla bahçeye açılmış.

Tasarımda, hem iç hem dış mekânda kullanılan malzemelerin doğal sonuçları, amaçlı şekilde, olabildiğince korunmuş. Dış cephe, tümüyle el işçiliği mozaik kaplama. Bahçe duvarları ve doğrama detaylarında, zaman içinde doğal şekilde son doku ve rengini alan korten çelik kullanılmış. İç mekânda ahşap ve mermer gibi doğal malzemeler mekânların karakteriyle uyumlu şekilde uygulanmış. Tümü özel üretim olan sabit mobilyalar, çoğunlukla siyah ve doğal cilalı meşe ve pastel tonlu lakenin kombinasyonları şeklinde çalışılmış. Metal detaylar genelde siyah, kısmi olarak da bakır ve satine metal renklerde tercih edilmiş. İç mekân, amaçlı şekilde, yalın, “yaşam” unsurunun önüne geçmeyecek bir fon olarak tasarlanmış. Detaylar ve çeşitli sanat eserleri, atmosfere renk katmak amacıyla kullanılmış.

Üç yaşam katını birbirine bağlayan merdiven, mimari bir unsur olarak heykel etkisi yaratmak amacıyla tasarlanmış. Merdiven strüktürü, tümüyle hacme sıcaklık getiren ahşap örtü ile kaplanmış.

Bahçede, yüzme havuzu yanında, salon, mutfak, yarı açık dinlenme alanı, spor salonu, soyunma odası, duş ve tuvaletlerin bulunduğu bir havuz evi tasarlanmış. Tavan yüksekliğinde kayar camlar, yaşam alanlarının tümüyle doğal ışık almasını ve istendiğinde açılarak havuz terası ile bütünleşmesini sağlamış.