Asma Bahçeler Konut Sitesi

Mimari Tasarım

Metin Kılıç, Dürrin Süer

Proje Ekibi

Merih Feza Yıldırım, Serdar Uslubaş, Damla Duru, Ali Can Helvacıoğlu

Proje Yeri

Narlıdere, İzmir

İç Mimari

Handan Sucular

Peyzaj

AHAN Peyzaj

İşveren

Tanyer İnşaat

Yüklenici

Tanyer İnşaat

Proje Tasarım Süresi

2011 – 2012

Yapım Süresi

2012 – 2017

İnşaat  Alanı   

14.800 m²

Fotoğraflar

ZM Yasa Photography

Statik Proje

Ufuk Yıldırımer

Mekanik Proje

Ekrem Evren

Elektrik Projesi

Namık Onmuş

Metin Kılıç ve Dürrin Süer tarafından tasarlanan, İzmir’in Narlıdere ilçesinde yer alan Asma Bahçeler Konut Sitesi’nde, arazinin doğal eğim çizgileri referans alınarak yerleştirilen konutların, birbirlerinin orman ve deniz manzaralarını kesmemesi ve doğal topografyaya en az müdahale edilmesi amacıyla teraslanarak düzenlenmiş.

İzmir ili Narlıdere ilçesinde bulunan Asma Bahçeler Konut Sitesi, 8 teras boyunca yerleştirilen 98 konut biriminden oluşuyor. Projede, alanları 60 m² ve 400 m² arasında değişen 3+1 dubleks villa, 2+1 villa ve 3+1, 2+1, 1+1 daireler yer alıyor. Çevresinde orman ve İzmir Körfez manzarası olan projenin, çok eğimli arazisi alanla ilgili en önemli güçlüklerinden biri olurken tasarımın temel kaynağını da oluşturmuş.

Arazinin doğal eğim çizgileri referans alınarak yerleştirilen villa ve daireler, birbirlerinin orman ve deniz manzaralarını kesmemesi ve doğal topoğrafyaya en az müdahale etmesi amacıyla teraslanarak düzenlenmiş. Bu teraslı karakteri nedeniyle projeye “Asma Bahçeler” ismi verilmiş. Mekânsal çeşitlilik, modülerlik ve teraslamanın kombinasyonu, konut kompleksinin genel tasarım ilkesi olmuş. Modüler olma ve teraslama fikri, dinamik ve özel bir cephe karakteri oluşturuyor. Bu özellikler, yayaların yatayda teraslar üzerindeki yürüş yolları, düşeyde ise stratejik olarak yerleştirilmiş olan merdiven ve asansörlere yönelim hissini sağlıyor.  Bu yeni konut tipolojisi, doğrusal yerleşim ve mekânsal düzenlemelerle, kullanıcıların tekil konut konforunu, çok sayıda konut içeren bir konut kompleksinde yaşamalarını sağlıyor. Her konut, mevcut topoğrafya çizgileri referans alınarak, açılarla hizalanmış. Bu şekilde, farklı manzaralar algılanırken, mahremiyet hissinin de pekiştirilmesi sağlanmış. Proje, yoğun yerleşimli bir konut bölgesindeki mevcut konut tipolojisinin yaratıcı bir perspektifle yeniden yorumlanması olarak tanımlanabilir.

Projede, daha sıcak tonları olan, tuğla ve taş gibi doğal malzemeler kullanılmış. Çevredeki soğuk tonlarla kontrast oluşturan malzeme kullanımının “ev” hissini pekiştirmesi hedeflenmiş.