Aranya Sanat Merkezi

Mimari Tasarım
Neri & Hu

Tasarım Ekibi
Lyndon Neri & Rossana Hu , Nellie Yang, Ellen Chen, Jerry Guo, Utsav Jain, Josh Murphy, Gianpaolo Taglietti, Zoe Gao, Susana Sanglas, Brian Lo, Lili Cheng

Proje Yeri
Hebei, Çin

Aydınlatma Tasarımı
Custom Design

Mobilya Tasarımı
Custom Design, Stellar Works, Fritz Hansen

Tamamlanma Tarihi
2019

Proje Alanı
1.500 m²

Fotoğraflar
Pedro Pegenaute

Neri & Hu tarafından tasarlanan Aranya Sanat Merkezi, galerileri, geniş kademeli amfisi ve koreografik bir yolculuk sunan döner rampasıyla sadece teşhir mekanı değil aynı zamanda bir paylaşım alanı tanımlıyor.

Aranya Sanat Merkezi, Çin’in sahil bölgesi olan Qinhuangdao’da yer alıyor. Neri & Hu, bu sanat merkezini sadece sergilere ev sahipliği yapacak bir binanın ötesinde, bölge sakinleri için aktif bir kamusal alan tanımlayacak bir çekim merkezi olarak düşünmüş. Galeriler salt teşhir mekanları değil aynı zamanda bir paylaşım alanı olarak ele alınmış.

Yapının merkezindeki basit ve konik bir geometriye sahip boşluk, yukarıdan aldığı ışıkla altındaki geniş kademeli amfiyi aydınlatırken galerilere ulaşımı sağlayan döner rampa tarafından çevreleniyor. Döner rampa, yapının içinde koreografik bir yolculuk sunduğu gibi, ziyaretçilerin daha fazlasını görme isteğini tetikliyor. En alttan Kafe, Çok Amaçlı Salon ve Açık Hava Amfisi ile başlayan yol, ziyaretçilere beş ayrı galeride rehberlik ediyor.

Agrega içeren ve içermeyen çeşitli beton türlerinden oluşan binanın pürüzsüz yüzeyleri gökyüzünü yansıtırken, cephedeki kalıplanmış modüler üniteler gün boyunca gölge oyunları yaratıyor. Cephe açıklıklarını çerçeveleyen bronz elemanlar ise gün ışığını kontrol etmeyi sağlıyor ve her galerileri cephede vurguluyor.