Ankara’nın Dünya Mirası: UNESCO Dünya Miras Alanları | Müge Cengizkan
Müge Cengizkan’ın editörlüğünde hazırlanan Ankara’nın Dünya Mirası: UNESCO Dünya Miras Alanları kitabı, Ankara’nın başkent oluşunun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı onuruna, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi tarafından yayımlandı.
UNESCO değerleri ile ulusal ve uluslararası alanda daha fazla yer bulmaya başlayan Ankara’nın UNESCO Dünya Mirası alanları, gerek kadim değerleri gerekse son dönemde yaşanan gelişmelerle bu çift dilli yayın aracılığıyla gündeme taşınıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz ve Ankara Büyükşehir Belediyesi UNESCO Komisyonu adına Müge Cengizkan’ın sunuş yazılarının yanı sıra değerli uzman ve akademisyenler Elvan Altan, Ela Alanyalı Aral, Ömür Bakırer, Tolga Bozkurt, Kadim Koç, Özgün Özçakır ve Işılay Tiarnagh Sheridan’ın her bir alanın önem ve değerlerini vurguladığı yazılar kitapta yer alıyor. Ankara’nın Dünya Mirası alanlarının 2023 yılında güncel bir görsel panoraması olarak da okunabilecek yayının fotoğraflarla sağlanan görsel kalitesi, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi iş birliğiyle sağlanmış.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’nin 21 miras alanı, Geçici Liste’de ise toplam 82 miras alanı bulunuyor. UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Eylül 2023 tarihindeki toplantısında alınan kararla, Ankara’nın Geçici Liste’de yer alan 2 alanı UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi: Antik Frigya’nın kültürel ve siyasi başkenti olan “Gordion” ile Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi ahşap hipostil camileri içinde yer alan ve Ankara Kalesi’nin incelikli ahşap çatkı cami mimarlığına örnek oluşturan “Arslanhane Camisi”. Geçici Liste içinde ise 3 kültürel ve doğal miras alanı bulunuyor. Bunlar, eşsiz bir doğal peyzaj alanı olan Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı, inancın mimari kanıtı olarak yaşayan; Hacı Bayram Camisi ve Çevresi ve Osmanlı’nın iyi korunmuş tarihi İpekyolu yerleşimi; Beypazarı.
Ankara için Dünya Mirası Listesi’nde olması gereken alanlardan bir diğeri de, cumhuriyetin modern kentsel ve mimari mirası olan Atatürk Bulvarı. Atatürk Bulvarı, Cumhuriyet Ankara’sının Dünya Mirası alanı olarak ilanı edilmesiyle birlikte, kentin çağdaş ve planlı kentsel gelişim açısından öncü örnek rolünü bir kez daha ortaya koyacak.